34. „Gryczane racuchy z jabłkami”

Pobierz PDF

Bez placków nie wyobrażaliśmy sobie naszego dzieciństwa, były one zawsze obecne, pewnie, dlatego, że robi się je bardzo szybko, są przepyszne, słodkie i chrupiące. Przede wszystkim utkwiły nam w pamięci racuchy z jabłkami, które często jadaliśmy na niedzielne śniadanie. Nasze racuchy zostały zrobione z mąki gryczanej. Dzieci, które mogą jeść wszystko, na co dzień spożywają dużą ilość pszenicy pod różną postacią, ponieważ jest ona w bułkach, chlebach, makaronach, ciastkach i batonikach. Może więc warto również włączyć zdrowszą mąkę gryczaną do ich codziennego menu, żeby dieta była bardziej rozmaita. Smacznego i na zdrowie!

Składniki

Czas przygotowania: 30-40 minut
Ilość: 4-5 porcji

Składniki

  • 40 dag jabłek
  • 25 dag mąki gryczanej
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 250 ml napoju (mleczka) kukurydzianego wody do mąki
  • szczypta soli
  • 1/3 kostki drożdży (3 dag)
  • 50 ml podgrzanego napoju (mleczka) kukurydzianego lub wody do do drożdży
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka zmielonego na puder brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania

Do drożdży dodajemy pół łyżeczki cukru i łyżeczkę mąki gryczanej, całość zalewamy 50 ml mleczka kukurydzianego lub ciepłej wody (nie więcej niż 40°C). Odstawiamy zaczyn na bok by drożdże zapracowały. Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą, następnie wlewamy zaczyn drożdżowy i ciepłe mleczko kukurydziane lub wodę. Dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji, bez grudek. Odstawiamy całość na ok. 20 minut, żeby ciasto zaczęło rosnąć. W tym czasie umyte jabłka przekrawamy na ćwiartki i wykrajamy gniazda nasienne, następnie kroimy po długości na pół i później na plasterki o grubości 3-5 mm. Do masy dodajemy wcześniej pokrojonych na drobne kawałki jabłek, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Rozgrzewamy olej na patelni, łyżką wykładamy nieduże placuszki i smażymy z obu stron, aż się przyrumienią. Gotowe racuchy posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z odrobiną cynamonu.

Brak opini dla przepisu dla "34. "Gryczane racuchy z jabłkami""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany