122. „Gyros z sosem tzatziki”

Pobierz PDF

Wegański gyros z sosem tzatziki od Atelier Smaku to kolejna zabawa smakami dla miłośników kuchni roślinnej, którzy nie boją się mięsnych odniesień. Zapraszamy do eksperymentowania i zachęcamy do udostępniania angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab.

Składniki

Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
Ilość: 4 porcje

Składniki - Gyros

  • 20 kotletów sojowych
  • woda
  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • 1 łyżka melasy z karobu
  • 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczki oregano
  • 3/4 łyżeczki tymianku
  • 3/4 łyżeczki cząbru
  • 3/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczka mielonej kozieradki
  • 1/3 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 1 szczypta cynamonu
  • 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 szczypta chilli

Składniki - Sos

  • 30 dag tofu naturalnego
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 20 dag ogórków kiszonych
  • sok z jednej cytryny (ok. 75 ml)
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki asafetydy
  • 1 łyżeczka oliwy truflowej

Sposób przygotowania

Zagotowujemy wodę w garnku, wrzucamy kotlety i gotujemy je ok. 15 minut, aż zmiękną. Wyłączamy palnik i pozostawić kotlety w wodzie na ok. 15 minut. Odcedzamy i czekamy aż wystygną. Następnie kroimy je w podłużne paski szerokości ok. 0,5 cm i zalewamy wymieszanym sosem sojowym z melasą z karobu, dodajemy wymieszane wcześniej na sucho zioła oraz przyprawy i mieszamy. Dolewamy olej słonecznikowy i po starannym wymieszaniu odstawiamy kotlety na bok. W tym czasie przygotowujemy sos. Za pomocą blendera lub miksera bardzo dokładnie mielimy tofu, dodajemy mleko kokosowe i jeszcze raz miksujemy. Z solą i pieprzem mieszamy sproszkowaną asafetydę, dodać do tofu i miksujemy. Dolewamy sok z cytryny, oliwę truflową i miksujemy ponownie. Utarte na tarce o grubych oczkach ogórki dodajemy do zmiksowanego sosu i mieszamy łyżką. Zamarynowane paseczki kotletów sojowych pieczemy rozłożone na blasze w piekarniku rozgrzanym na 200 C z termoobiegiem, przez 15 minut. Następnie przestawiamy piekarnik na wyższą temperaturę z funkcją opiekania z góry. Podczas pieczenia trzeba przemieszać kotlety, a następnie piec przez 4-5 minut, aby paseczki były lekko przyrumienione z każdej strony. Upieczonego gyrosa podajemy z sosem tzatziki np.w towarzystwie plastrów pomidora, ogórka lub cząstek papryki z frytkami lub pieczywem.

Brak opini dla przepisu dla "122. "Gyros z sosem tzatziki""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany