122. Gyros z sosem tzatziki / Vegan gyro with tzatziki sauce

Pobierz PDF

Wegański <a href=” https://ateliersmaku.pl/sklep/dania/7-danie-a-la-gyros-sos-tzatziki.html “>gyros z sosem tzatziki</a> od Atelier Smaku to kolejna zabawa smakami dla miłośników kuchni roślinnej, którzy nie boją się mięsnych odniesień. Zapraszamy do eksperymentowania i zachęcamy do udostępniania angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab.

Vegan gyro with tzatziki sauce by the Atelier of Taste is another play on tastes for the plant-based food lovers who aren’t afraid of meat inspirations.

Składniki

Czas / Time : ok. 1,5 godz. / about 1.5 hours
Ilość / Amount: 4 porcje / portions

Składniki - Gyros / Ingredients - Gyro:

  • 20 kotletów sojowych / soy cutlets
  • Woda / Water
  • 1/3 szklanki sosu sojowego tamari / glass tamari soy sauce
  • 1 łyżka melasy z karobu / tablespoon carob molasses
  • 1/3 szklanki oleju słonecznikowego / glass sunflower oil
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki / teaspoons sweet pepper
  • 1 łyżeczki oregano / teaspoon oregano
  • 3/4 łyżeczki tymianku / teaspoon thyme
  • 3/4 łyżeczki cząbru / teaspoon savory
  • 3/4 łyżeczki mielonej kolendry / teaspoon ground corriander
  • 1/2 łyżeczka mielonej kozieradki / teaspoon ground fenugreek
  • 1/3 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu / teaspoon ground black pepper
  • 1 szczypta cynamonu / pinch cinnamon
  • 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej / pinch ground nutmeg
  • 1 szczypta chilli / pinch chilli

Składniki - Sos / Ingredients - Sauce:

  • 300 g tofu naturalnego / natural tofu
  • 200 ml mleczka kokosowego / coconut milk
  • 200 g ogórków kiszonych / sour cucumbres
  • sok z jednej cytryny (ok. 75 ml) / juice from one lemon (about 75 ml)
  • 3/4 łyżeczki soli / teaspoon salt
  • 1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu / teaspoon ground black pepper
  • 1/2 łyżeczki asafetydy / teaspoon asafoetida
  • 1 łyżeczka oliwy truflowej / tablespoons truffle olive oil

Sposób przygotowania / Instructions:

Zagotowujemy wodę w garnku, wrzucamy kotlety i gotujemy je ok. 15 minut, aż zmiękną. Wyłączamy palnik i pozostawić kotlety w wodzie na ok. 15 minut. Odcedzamy i czekamy aż wystygną. Następnie kroimy je w podłużne paski szerokości ok. 0,5 cm i zalewamy wymieszanym sosem sojowym z melasą z karobu, dodajemy wymieszane wcześniej na sucho zioła oraz przyprawy i mieszamy. Dolewamy olej słonecznikowy i po starannym wymieszaniu odstawiamy kotlety na bok. W tym czasie przygotowujemy sos. Za pomocą blendera lub miksera bardzo dokładnie mielimy tofu, dodajemy mleko kokosowe i jeszcze raz miksujemy. Z solą i pieprzem mieszamy sproszkowaną asafetydę, dodać do tofu i miksujemy. Dolewamy sok z cytryny, oliwę truflową i miksujemy ponownie. Utarte na tarce o grubych oczkach ogórki dodajemy do zmiksowanego sosu i mieszamy łyżką. Zamarynowane paseczki kotletów sojowych pieczemy rozłożone na blasze w piekarniku rozgrzanym na 200 C z termoobiegiem, przez 15 minut. Następnie przestawiamy piekarnik na wyższą temperaturę z funkcją opiekania z góry. Podczas pieczenia trzeba przemieszać kotlety, a następnie piec przez 4-5 minut, aby paseczki były lekko przyrumienione z każdej strony. Upieczonego gyrosa podajemy z sosem tzatziki np.w towarzystwie plastrów pomidora, ogórka lub cząstek papryki z frytkami lub pieczywem. Smacznego i na zdrowie! Bring water to the boil in a pot. Add the cutlets. Boil them for about 15 minutes, until they soften. Turn the heat off and leave the cutlets in the water for another 15 minutes. Drain them and let them cool. After the cutlets are cooled, cut them into 2-5 mm thick slices. Pour soy sauce mixed with carob molasses over the chopped cutlets. Stir it all gently and then add herbs and seasonings which have been mixed when still dry. Add sunflower oil. Put the cutlets aside after stirring thoroughly. In the meantime, prepare sauce. Blend tofu thoroughly. Add coconut milk and blend again. Stir powdered asafoetida with salt and pepper. Add tofu and blend it. Add lemon juice and truffle oil. Blend it all thoroughly again. Grate the cucumbers with a grater with large holes. Add them to the sauce and stir it with a spoon. Bake the marinated cutlet strips on a baking tray in the oven heated up to 200°, with air circulation on, for 15 minutes. Then, reset the oven to a higher temperature and upper heat function. Stir the cutlets on the baking tray and bake them till they are ready (4-5 minutes) so that the strips are mildly brownish. Serve with tzatziki sauce, tomato slices, cucumber or pieces of pepper and fries or gluten-free bread. Enjoy it! It's good for you!

Brak opini dla przepisu dla "122. Gyros z sosem tzatziki / Vegan gyro with tzatziki sauce"

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany