183. „Hummus bananowy z limonką” / „Banana hummus with lime”

Pobierz PDF

Po dużym zainteresowaniu <a href=” https://ateliersmaku.pl/sklep/15-pasty „>hummusem</a> czekoladowym, na Waszą prośbę, dzielimy się dziś drugim przepisem na słodki<a href=” https://ateliersmaku.pl/sklep/15-pasty „>hummus</a>. Bananowa wersja z limonkami na pewno przypadnie Wam do gustu. Polecamy też angielską wersję odcinka z napisami przygotowanymi przez Translalab.

After a huge popularity of chocolate hummus, we are sharing another sweet hummus recipe with you today. You’ll definitely like the banana version with limes.

Składniki

Czas / Time: 20 minut + czas moczenia i gotowania ciecierzycy / chickpeas soaking and boiling time
Ilość / Amount: 4 słoiki po 250 ml. / 4 jars, 250 ml each

Składniki / Ingredients:

  • 1 szklanka suchej ciecierzycy / glass dry chickpeas
  • 200 g obranych bananów / peeled bananas
  • 3 limonki / limes
  • 100 ml mleka kokosowego / coconut milk
  • 100 g rafinowanego tłuszczu kokosowego / refined coconut oil
  • 100 g sezamu / sesame
  • 100 g brązowego cukru pudru lub ksylitolu / powdered brown sugar or xylitol

Sposób przygotowania / Instructions:

Suchą ciecierzycę zalewamy wodą na noc. Rano przecedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości, to jest około 1-2 godziny. Pamiętajmy, żeby w trakcie gotowania ciecierzyca była przykryta wodą. Gotujemy ją na małym ogniu, ponieważ strączkowe lubią kipieć. Sezam podprażamy na patelni lub w piekarniku, jeżeli chcemy uzyskać bardziej orzechowy smak. Jednakże pamiętajmy o tym, że w wysokiej temperaturze giną kwasy omega. Sezam miksujemy na jednolitą masę, uzyskując ten sposób pastę tahini. Ciecierzycę odcedzamy i miksujemy na jednolitą masę, dodając w trakcie miksowania po odrobinie mleka kokosowego. Dodajemy banany i jeszcze raz miksujemy. Skórkę z limonek ocieramy i wrzucamy do ciecierzycy, następnie limonki przekrajamy na pół, wyciskamy z nich sok, który również dodajemy do masy. Dorzucamy cukier, tłuszcz kokosowy, tahini i dokładnie miksujemy po raz ostatni, aż konsystencja będzie gładka i możemy smarować kanapki, naleśniki lub bliny. Smacznego i na zdrowie! Soak dry chickpeas overnight. Drain them in the morning. Pour fresh water over them, boil them until they're soft (1-2 hours). Remember that the water must cover the chickpeas during the boiling. Simmer them on low heat as legumes often boil over. Roast the sesame in a frying pan or oven if you want a more nutty flavour. However, remember that high temperature destroys omega acids. Blend the sesame until it's smooth - this is how you get the tahini paste. Drain the chickpea and blend it into a smooth pulp. During the blending, add coconut milk in tiny bits. Then, add bananas and blend it again. Grate the lime zest and add it to the chickpea. Then, cut the limes in halves. Juice them and add the juice to the pulp as well. Add sugar, coconut oil and tahini. Blend it thoroughly for the last time, until it's smooth. It's ready for spreading on sandwiches, pancakes or blini. Enjoy it! It's good for you! When you have no time to cook, visit our shop for other dishes: https://ateliersmaku.pl/sklep/

Brak opini dla przepisu dla "183. "Hummus bananowy z limonką" / "Banana hummus with lime""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany