179. „Hummus czekoladowy”

Pobierz PDF

Dziś dzielimy się jedną z receptur z autorskiej serii wegańskich i bezglutenowych produktów Atelier Smaku. Hummus czekoladowy to zdrowa alternatywa dla czekoladowych past, którymi zajadają się nie tylko dzieci. Zwłaszcza, że jest on bez cukru, gdyż słodycz pochodzi tylko z daktyli i melasy z karobu. Polecamy też angielską wersję odcinka z napisami przygotowanymi przez Translalab.

Składniki

Czas przygotowania: 20 minut + czas moczenia i gotowania ciecierzycy
Ilość: 4 słoiki po 250 ml.

Składniki

  • 1 szklanka suchej ciecierzycy
  • 10 dag daktyli
  • 5 dag kakao
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 100 ml melasy z karobu
  • 2 łyżki tłuszczu kokosowego
  • 10 dag sezamu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków

Sposób przygotowania

Suchą ciecierzycę namaczamy na noc. Rano przecedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości, to jest około 1-2 godziny. Pamiętamy, żeby w trakcie gotowania ciecierzyca była przykryta wodą. Gotujemy ją na małym ogniu, ponieważ strączkowe lubią kipieć. Sezam podprażamy na patelni lub w piekarniku, jeżeli chcemy uzyskać bardziej orzechowy smak. Jednakże pamiętajmy o tym, że w wysokiej temperaturze giną kwasy omega. Następnie miksujemy sezam na jednolitą masę. W ten sposób uzyskujemy pastę tahini. Ciecierzycę odcedzamy i miksujemy na jednolitą masę, łącząc ją z połową melasy z karobu, tahini i połową mleka kokosowego. Resztę mleka i melasy miksujemy z uprzednio zalanymi wrzątkiem i odcedzonymi daktylami. Dodajemy kakao i miksujemy raz jeszcze, po czym łączymy ze zmiksowaną ciecierzycą, cynamonem, goździkami i tłuszczem kokosowym. Całość miksujemy jeszcze raz dokładnie, aż konsystencja będzie gładka i możemy smarować kanapki, naleśniki lub bliny. Smacznego i na zdrowie!

Brak opini dla przepisu dla "179. "Hummus czekoladowy""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany