179. “Hummus czekoladowy” /  “Chocolate hummus with dates”

Pobierz PDF

Dziś dzielimy się jedną z receptur z autorskiej serii wegańskich i bezglutenowych produktów Atelier Smaku. <a href=” https://ateliersmaku.pl/sklep/15-pasty “>Hummus</a> czekoladowy to zdrowa alternatywa dla czekoladowych past, którymi zajadają się nie tylko dzieci. Zwłaszcza, że jest on bez cukru, gdyż słodycz pochodzi tylko z daktyli i melasy z karobu. Polecamy też angielską wersję odcinka z napisami przygotowanymi przez Translalab.

We’re sharing one of the original vegan and gluten-free recipes by the Atelier of Taste. The chocolate hummus is a healthy alternative to chocolate spreads which not only children gorge on. Especially as it’s sugar-free because the sweet flavour comes from dates and carob molasses only.

Składniki

Czas / Time: 20 minut + czas moczenia i gotowania ciecierzycy / 20 minutes + chickpeas soaking and boiling time
Ilość / Amount: 4 słoiki po 250 ml. / 4 jars, 250 ml each

Składniki / Ingredients:

  • 1 szklanka suchej ciecierzycy / glass dry chickpeas
  • 100 g daktyli / dates
  • 50 g kakao / cocoa
  • 100 ml mleka kokosowego / coconut milk
  • 100 ml melasy z karobu / carob molasses
  • 2 łyżki tłuszczu kokosowego / tablespoons coconut oil
  • 100 g sezamu / sesame
  • 1/2 łyżeczki cynamonu / teaspoon cinnamon
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków / teaspoon ground clove

Sposób przygotowania / Instructions:

Suchą ciecierzycę namaczamy na noc. Rano przecedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości, to jest około 1-2 godziny. Pamiętamy, żeby w trakcie gotowania ciecierzyca była przykryta wodą. Gotujemy ją na małym ogniu, ponieważ strączkowe lubią kipieć. Sezam podprażamy na patelni lub w piekarniku, jeżeli chcemy uzyskać bardziej orzechowy smak. Jednakże pamiętajmy o tym, że w wysokiej temperaturze giną kwasy omega. Następnie miksujemy sezam na jednolitą masę. W ten sposób uzyskujemy pastę tahini. Ciecierzycę odcedzamy i miksujemy na jednolitą masę, łącząc ją z połową melasy z karobu, tahini i połową mleka kokosowego. Resztę mleka i melasy miksujemy z uprzednio zalanymi wrzątkiem i odcedzonymi daktylami. Dodajemy kakao i miksujemy raz jeszcze, po czym łączymy ze zmiksowaną ciecierzycą, cynamonem, goździkami i tłuszczem kokosowym. Całość miksujemy jeszcze raz dokładnie, aż konsystencja będzie gładka i możemy smarować kanapki, naleśniki lub bliny. Smacznego i na zdrowie! Soak chickpeas overnight. Drain them in the morning. Pour fresh water over them, boil until they're soft (for about 1 hour). Remember that the water must cover the chickpeas during the boiling. Simmer them on low heat as legumes often boil over. Drain the chickpeas and blend them into a smooth pulp. Mix it with half of the carob molasses and half of the coconut milk. Mix the rest of the milk with the scalded and drained dates. Add the cocoa and mix it again. Then, put it together with the blended chickpeas, cinnamon and cloves as well as coconut fat. Mix it all thoroughly again until it's smooth. You can spread it on sandwiches, pancakes or bilini. Enjoy it! It's good for you! When you have no time to cook, visit our shop for other dishes: https://ateliersmaku.pl/sklep/

Brak opini dla przepisu dla "179. "Hummus czekoladowy" /  "Chocolate hummus with dates""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany