184. „Hummus kokosowo-waniliowy”

Pobierz PDF

Dziś dzielimy się kolejnym przepisem na słodki hummus. Tym razem wersja dla miłośników kokosa. Mamy też angielską wersję odcinka z napisami przygotowanymi przez Translalab.

Składniki

Czas przygotowania: 20 minut + czas moczenia i gotowania ciecierzycy
Ilość: 4 słoiki po 250 ml

Składniki

  • 1 szklanka suchej ciecierzycy
  • 1 banan
  • 15 dag brązowego cukru pudru lub ksylitolu
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 10 dag nierafinowanego oleju kokosowego
  • 10 dag sezamu
  • 1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej lub 1 laska wanilii zmiksowana z cukrem

Sposób przygotowania

Suchą ciecierzycę zalewamy wodą na noc. Rano przecedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości, to jest około 1-2 godziny. Pamiętajmy, żeby w trakcie gotowania ciecierzyca była przykryta wodą. Gotujemy ją na małym ogniu, ponieważ strączkowe lubią kipieć. Sezam miksujemy na jednolitą masę, uzyskując w ten sposób pastę tahini. W tym wypadku nie prażymy sezamu, aby nie zakłócał aromatu kokosa. Ciecierzycę odcedzamy i miksujemy z bananem. Osobno miksujemy wiórki kokosowe z cukrem pudrem, dodając w trakcie miksowania po odrobinie mleka kokosowego. Po czym wlewamy je do zmiksowanej ciecierzycy, dodajemy tahini, olej kokosowy, esencję waniliową i ostatni raz miksujemy, aż konsystencja będzie gładka i możemy smarować kanapki, naleśniki lub bliny. Smacznego i na zdrowie!

Brak opini dla przepisu dla "184. "Hummus kokosowo-waniliowy""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany