147. „Hummus z suszonymi pomidorami”

Pobierz PDF

Dziś w Atelier Smaku kolejna odsłona hummusu. Tym razem wersja z suszonymi pomidorami, których smak idealnie dopełniają kapary. Zresztą najlepiej sami sprawdźcie. Polecamy też angielską wersję odcinka z napisami przygotowanymi przez Translalab.

Składniki

Czas przygotowania: 20 minut + czas moczenia i gotowania ciecierzycy
Ilość: 4 słoiki po 250 ml.

Składniki

  • 25 dag ciecierzycy
  • 1 szklanka suszonych pomidorów wraz z olejem
  • 3/4 szklanki kaparów wraz z zalewą
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 1/4 szklanki tahiny (około 75 g sezamu)

Sposób przygotowania

Suchą ciecierzycę namaczamy na noc. Rano przecedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości, to jest około 1 do 2 godzin. Pamiętamy, żeby w trakcie gotowania ciecierzyca była przykryta wodą. Gotujemy ją na małym ogniu, ponieważ strączkowe lubią kipieć. Ciecierzycę odcedzamy i miksujemy na jednolitą masę, następnie dodajemy pomidory, kapary i oliwę, i jeszcze raz dokładnie miksujemy. Gdy uzyskamy odpowiednio gładką konsystencję, dodajemy tahinę i miksujemy jeszcze raz. Taki hummus jest idealnym smarowidłem do grzanek, placków, naleśników lub dipem do surowych warzyw. Smacznego i na zdrowie.

6 komentarzy dla "147. "Hummus z suszonymi pomidorami""

  • comment-avatar
    Marta & Peter 15 października 2018 (21:09)

    Wyszedł pyszny humus, choć Peter pozwolił sobie na pewną modyfikację. Otóż do cieciorki dodał wszystkie składniki i wszystko dokładnie wymieszał tak, aby cieciorka przyjęła wszystkie smaki, aromaty, zioła. Dopiero potem zmiksował. I zmiksował pyszne smarowidło. Mniam. Peter na kucharza 🙂 Dziękujemy za kolejny smaczny przepis. Pozdrawiamy!

    • comment-avatar
      Atelier Smaku 15 października 2018 (23:07)

      No i super, bo o to chodzi aby przepisy modyfikować pod własne podniebienia i potrzeby. Brawo!

    • comment-avatar
      Atelier Smaku 16 października 2018 (08:44)

      Leczo, zupa miestrone, plastry smażone z odrobiną soli i pieprzu ziołowego, można też dodać zamiast marchewki do ciasta, które proponujemy na blogu na Halloween 🙂 Możliowści niezliczone.

  • comment-avatar
    Marta & Peter & searching dancer 16 października 2018 (08:03)

    Dziękujemy 🙂 A jak się dorobiliśmy gigantycznej cukinii to co zaproponujecie z niej zrobić?

  • comment-avatar
    hubi 3 listopada 2018 (00:49)

    Jak długo można przechowywać humus w lodówce?

    • comment-avatar
      Atelier Smaku 3 listopada 2018 (09:41)

      Z naszego doświadczenia ok. tygodnia na spokojnie. Można go też zamrozić.

Dodaj opinię

Twój adres email nie będzie opublikowany