180. „Hummus z oliwkami”

Pobierz PDF

Dziś w ATELIER SMAKU kolejna wersja hummusu. Tym razem dla miłośników oliwek. Mamy też angielską wersję odcinka dzięki napisom od Translalab.

Składniki

Czas przygotowania: 20 minut + czas moczenia i gotowania ciecierzycy
Ilość: 4 słoiki po 250 ml.

Składniki

  • 1 szklanka ciecierzycy
  • 1,5 szklanki drylowanych zielonych oliwek wraz z zalewą
  • 100 ml oliwy
  • 10 dag sezamu

Sposób przygotowania

Suchą ciecierzycę namaczamy na noc. Rano przecedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości, to jest około 1-2 godziny. Pamiętamy, żeby w trakcie gotowania ciecierzyca była przykryta wodą. Gotujemy ją na małym ogniu, ponieważ strączkowe lubią kipieć. Sezam podprażamy na patelni lub w piekarniku, jeżeli chcemy uzyskać bardziej orzechowy smak. Jednakże pamiętajmy o tym, że w wysokiej temperaturze giną kwasy omega. Następnie miksujemy sezam na jednolitą masę. W ten sposób uzyskujemy pastę tahini. Ciecierzycę odcedzamy i miksujemy. Dodajemy oliwki oraz oliwę, i jeszcze raz dokładnie miksujemy. Gdy uzyskamy odpowiednio gładką konsystencję, dodajemy tahini i miksujemy jeszcze raz. Smacznego i na zdrowie.

Brak opini dla przepisu dla "180. "Hummus z oliwkami""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany