180. “Hummus z oliwkami” / “Hummus with olives”

Pobierz PDF

Dziś w Atelier Smaku kolejna wersja <a href=” https://ateliersmaku.pl/sklep/15-pasty “>hummusu</a>. Tym razem dla miłośników oliwek. Mamy też angielską wersję odcinka dzięki napisom od Translalab.

Today the Atelier of Taste has another version of hummus for you. This one is for olive lovers.

Składniki

Czas / Time: 20 minut + czas moczenia i gotowania ciecierzycy / 20 minutes + chickpeas soaking and boiling time
Ilość / Amount: 4 słoiki po 250 ml. / 4 jars, 250 ml each

Składniki

  • 1 szklanka ciecierzycy / glass chickpeas
  • 1,5 szklanki drylowanych zielonych oliwek wraz z zalewą / glass stoned green olives with the marinate
  • 100 ml oliwy / olive oil
  • 100 g sezamu / sesame

Sposób przygotowania / Instructions:

Suchą ciecierzycę namaczamy na noc. Rano przecedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości, to jest około 1-2 godziny. Pamiętamy, żeby w trakcie gotowania ciecierzyca była przykryta wodą. Gotujemy ją na małym ogniu, ponieważ strączkowe lubią kipieć. Sezam podprażamy na patelni lub w piekarniku, jeżeli chcemy uzyskać bardziej orzechowy smak. Jednakże pamiętajmy o tym, że w wysokiej temperaturze giną kwasy omega. Następnie miksujemy sezam na jednolitą masę. W ten sposób uzyskujemy pastę tahini. Ciecierzycę odcedzamy i miksujemy. Dodajemy oliwki oraz oliwę, i jeszcze raz dokładnie miksujemy. Gdy uzyskamy odpowiednio gładką konsystencję, dodajemy tahini i miksujemy jeszcze raz. Smacznego i na zdrowie! Soak chickpeas overnight. Drain them in the morning. Pour fresh water over them, boil until they're soft (1-2 hours). Remember that the water must cover the chickpeas during the boiling. Simmer them on low heat as legumes often boil over. Roast the sesame in a frying pan or oven if you want a more nutty flavour. However, remember that high temperature destroys omega acids. Mix sesame into a smooth pulp. You'll get tahini this way. Drain the chickpea and blend it. Add olives and olive oil. Blend it all thoroughly again. When it's smooth enough, add tahini and blend again. Enjoy it! It's good for you! When you have no time to cook, visit our shop for other dishes: https://ateliersmaku.pl/sklep/

Brak opini dla przepisu dla "180. "Hummus z oliwkami" / "Hummus with olives""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany