Idealne ciasto na bezglutenowe i wegańskie pierogi – KROK PO KROKU / Perfect gluten-free and vegan pierogi dough (319)

Pobierz PDF

(odc. 319)

Przepis po polsku

Idealne ciasto na bezglutenowe i wegańskie pierogi – to nasz sekret, który chcemy Wam zdradzić 🙂

Ciasto na pierogi jest przygotowane z jednorodnych gatunków mąki, nie z mieszanej, bez zbędnych dodatków i ulepszaczy. Wystarczy jedynie mąka gryczana, mąka ryżowa, mąka ziemniaczana, woda, odrobina oleju i soli.
Dzięki Translalab możecie podzielić się przepisem z anglojęzycznymi znajomymi.

We’re sharing with you the secrets of perfect gluten-free and vegan pierogi dough today.

 

It is made from single flours, not a ready-made mix, without the unnecessary additives or bonificateurs. Just buckwheat flour, rice flour, potato flour, water a bit of oil and salt are enough.

Thanks to Translalab you can share the recipe with your English-speaking friends.

Składniki / Ingredients:

Czas / Time: 40 min. + przygotowanie farszu / 40 min. + stuffing preparation
Ilość / Amount: około 40 sztuk / about 40 pierogi

Składniki / Ingredients:

  • 1 szklanka mąki ryżowej / 1 glass rice flour
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej / 1 glass potato flour
  • 1 szklanka mąki gryczanej / 1 glass buckwheat flour
  • 1/2 łyżeczki soli / 1/2 teaspoon salt
  • 1,5 szklanki wrzątku / 1.5 glass boiling water
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego / 2 tablespoons sunflower oil

Sposób przygotowania / Instructions:

idealne-ciasto-na-pierogi
Przepis po polsku

Idealne ciasto na bezglutenowe i wegańskie pierogi - to nasz sekret, który chcemy Wam zdradzić :)


Połowę wymieszanych suchych składników ciasta zalewamy wrzątkiem i dobrze mieszamy, aby uzyskać bardzo gęste, klejące ciasto. Odstawiamy na bok na 5–10 minut, aby lekko przestygło.
Dodajemy resztę mąki i zagniatamy twarde ciasto makaronowe, pod koniec dodając 2 łyżki oleju. Jeżeli ciasto będzie zbyt sztywne, możemy dodać odrobinę wody. Wyrabiamy je tak długo, aż będzie sprężyste i gładkie. Gotowe ciasto trzymamy w misce, pod ściereczką, podczas robienia pierogów, żeby nie wysychało. Bierzemy silikonową stolnicę i najlepiej silikonowy wałek, dzięki czemu nie będziemy musieli podsypywać ciasta mąką podczas rozwałkowywania.
Odbieramy ciasto małymi porcjami i rozwałkowujemy nieklejącym się wałkiem na silikonowej stolnicy na placek grubości 0,2cm, wycinamy w nim krążki, na środek każdego nakładamy po łyżeczce farszu.
Następnie, zanurzonym w zimnej wodzie palcem, smarujemy brzeg ciasta i bardzo ostrożnie składamy, zamykając w nim nadzienie. Pamiętajmy, aby podczas sklejania ciasta ne dociągać jego brzegów, gdyż na złączeniu potrafi ono pękać. Przyciskając ciasto pomiędzy palcami sklejamy brzeg.
Gdy ciasto jest zbyt klejące, dodajemy jeszcze trochę mąki, gdy robi się zbyt sztywne, trzymamy przez chwilę nad garnkiem z gotującą się wodą, by zmiękło.
Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż wypłyną i jeszcze około 1 minutę po wypłynięciu. Gotowe smarujemy olejem, żeby się nie posklejały. Podajemy polane skwarkami z wędzonego tofu. Przestygnięte pierogi można podsmażać na patelni, dzięki czemu będą miały przepysznie chrupiące ciasto.
Tak właśnie wygląda przepis na ciasto do pierogów z Atelier Smaku.

Smacznego i na zdrowie!

Zobacz też przepis na:
Pierogi ruskie ? https://www.ateliersmaku.pl/pierogi-ruskie-ze-skwarkami/
Pierogi z kapustą i grzybami ? https://www.ateliersmaku.pl/pierogi-z-kapusta-i-grzybami/
Pierogi na słodko ? https://www.ateliersmaku.pl/232-bezglutenowe-pierogi-na-slodko/


Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy po pierogi do naszego sklepu: Wegańskie pierogi - SKLEP

Przepis po angielsku

Pour boiling water over half of the dry dough ingredients' mix. Stir it well in order to get a very thick, sticky dough. Put it aside for 5-10 minutes so that it cools a little.

Add the rest of the flour and knead a noodle-like dough. Add two tablespoons of oil near the end. If the dough is too stiff, you can add a little water. Keep kneading it until it is elastic and smooth. When the dough is ready, keep it in a bowl, under a tea towel, so that it doesn't dry while you're making the pierogi. Take a silicone pastry mat and preferably a silicone rolling pin thanks to which you won't have to sprinkle flour on the dough during the rolling.

Take small portions of the dough and roll them out on a silicone pastry mat into 0.2 cm thick patches. Cut circles out of it and put a teaspoon of the stuffing on each of them.

Then, wet the outside of each circle with a finger dipped in water and stick it together very carefully, to close the stuffing in it. Don't forget that during the sticking you mustn't bring the dough's edges too close together, as they could crack. Press the dough together with your fingers to stick the edges.

If the dough is too sticky, add a bit more flour. If it's becoming too stiff, hold it above a pot with boiling water for a moment, so that it softens.

Boil the pierogi in slightly salted water until they surface and for about a minute after that. When they're ready, grease them with oil, so that they don't stick together. Serve them with smoked tofu scratchings. Once the pierogi are cooled, you can fry them in a frying pan which will make the dough wonderfully crispy.

This is the Atelier of Taste pierogi dough recipe.

Enjoy it! It's good for you!

Check these recipes: Russian pierogi ---> https://www.ateliersmaku.pl/pierogi-ruskie-ze-skwarkami/ Sauerkraut and mushroom pierogi ---> https://www.ateliersmaku.pl/pierogi-z-kapusta-i-grzybami/ Sweet pierogi ---> https://www.ateliersmaku.pl/232-bezglutenowe-pierogi-na-slodko/

When you have no time to cook, visit our shop for pierogi: SHOP

Oceń przepis!

Wasza ocena

5 (3 Głosów)

Podsumowanie

Ocena

Brak opini dla przepisu dla "Idealne ciasto na bezglutenowe i wegańskie pierogi - KROK PO KROKU / Perfect gluten-free and vegan pierogi dough (319)"

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany