IDEALNE wegańskie naleśniki bezglutenowe – KROK PO KROKU / Perfect pancakes (319)

Pobierz PDF

(odc. 320)

Przepis po polsku

Idealne wegańskie naleśniki bezglutenowe? Tak, to możliwe 🙂

Dziś zdradzamy Wam tajniki ich przygotowania.
Nasze wegańskie naleśniki nie mają jajek, zbędnych dodatków, ulepszaczy.
Dzięki Translalab możecie podzielić się przepisem z anglojęzycznymi znajomymi.

Perfect pancakes without gluten or eggs? Yes, it’s possible 🙂

We’re sharing with you the secrets of their preparation today. Our vegan pancakes don’t have the additives or bonificateurs.

Thanks to Translalab you can share the recipe with your English-speaking friends.

Składniki / Ingredients:

Czas / Time: 50 min. + przygotowanie farszu / 50 min. + stuffing preparation
Ilość / Amount: kilkanaście sztuk / 10-20 pancakes

Składniki / Ingredients:

  • 350 g mąki gryczanej / buckwheat flour
  • 250 g mąki ziemniaczanej / potato flour
  • 100 g zmielonego odtłuszczonego siemienia lnianego (6 łyżek) / 100 g ground fat-free flaxseed (6 tablespoons)
  • 600 ml wrzątku do siemienia lnianego / 600 ml boiling water for flaxseed
  • woda do uzyskania konsystencji luźnego ciasta racuchowego / water for making thin pancake dough
  • 1/2 łyżeczki soli / 1/2 teaspoon salt
  • 2 łyżki oleju / 2 tablespoons oil

Sposób przygotowania / Instructions:

Przepis po polsku

Idealne wegańskie naleśniki bezglutenowe? Tak, to możliwe :)


Zmielone siemię lniane zalewamy wrzątkiem, miksujemy i odstawiamy na bok do wystygnięcia.
Suche składniki mieszamy razem. Gdy siemię przestygnie, wszystko łączymy z dodatkiem wody.
Miksujemy aż ciasto będzie gładkie i będzie miało konsystencję gęstej śmietany. Pod koniec miksowania dodajemy 2 łyżki oleju i ponownie miksujemy na jednolitą masę. Ewentualnie dodajemy więcej wody, pamiętając, że ciasto ma mieć konsystencję lejącą, tak aby rozpływało się po rozgrzanej patelni.
Nalewamy na patelnię olej, czekamy aż bardzo dobrze się nagrzeje i ścieramy jego nadmiar ręcznikiem papierowym. Nabieramy na łyżkę wazową ciasta, wylewamy na środku rozgrzanej patelni i rozprowadzamy okrężnym ruchem bardzo delikatnie spodem łyżki. Czekamy aż ciasto całkowicie się zetnie, a brzegi naleśnika zaczną lekko odchodzić od patelni i dopiero wtedy możemy przełożyć naleśnika na drugą stronę.
Gdy jest już gotowy, zdejmujemy go i rozprowadzamy na patelni kolejną porcję oleju ręcznikiem papierowym. Prawdopodobnie podczas smażenia trzeba będzie dodać do ciasta jeszcze trochę wody, gdyż zacznie gęstnieć.

Takie naleśniki nadziewamy farszem na ciepło, gdyż po jakimś czasie ciasto sztywnieje i nie da się go zwinąć.

Takie naleśniki idealnie smakują prosto z patelni na świeżo, jak również później po podsmażeniu, gdy odzyskają ponownie miękkość oraz staną się chrupiące.

Smacznego i na zdrowie!

Zobacz też przepis na:
Naleśniki po meksykańsku 👉 https://www.ateliersmaku.pl/nalesniki-po-meksykansku-przepis/
Farsz z kapustą i grzybami 👉https://www.ateliersmaku.pl/pierogi-z-kapusta-i-grzybami/
Naleśniki na słodko 👉 https://www.ateliersmaku.pl/nalesniki-na-slodko/


Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy po naleśniki do naszego sklepu: https://ateliersmaku.pl/sklep/

Przepis po angielsku

Pour boiling water over ground linseed and put it aside to cool. Mix the dry ingredients together.
Once the flaxseed has cooled, put it all together and add some water. Mix it until the dough is smooth and has the texture of thick cream. Near the end of the mixing, add 2 spoons of oil and mix again, until smooth. If necessary, add more water. Remember that the dough is supposed to have a pouring texture, so that it spreads on a heated pan. Pour oil into the frying pan. Wait until it heats up really well and wipe its excess away with a paper towel. Take a ladle of the dough, pour it onto the middle of a heated frying pan and spread it with a circular movement of a spoon's bottom. Wait until the dough is fried and the edges start coming away from the frying pan. Only then the pancake can be turned over. When it's ready, take it out of the frying pan and spread another portion of oil with a paper towel.
You'll probably need to add a little water to the dough during the frying as it will start thickening. Fill the pancakes while they're still warm, as after some time the dough becomes stiff and it's impossible to roll it. Such pancakes taste perfect both right after frying and later, after refrying, which makes stem soft and crispy again.

Enjoy it! It's good for you!

When you have no time to cook, visit our shop for pancakes: https://ateliersmaku.pl/sklep/

Oceń przepis!

Wasza ocena

5 (1 Głosów)

Podsumowanie

Ocena

Brak opini dla przepisu dla "IDEALNE wegańskie naleśniki bezglutenowe - KROK PO KROKU / Perfect pancakes (319)"

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany