124. „Jaglane mufinki z jagodami”

Pobierz PDF

Dziś, razem z przyjaciółmi gdyńskiej fundacji Dom Marzeń, przygotujemy pożywne i słodkie mufinki z jagodami. Idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek. Sprawdźcie sami, jakie to proste!

Składniki

Czas przygotowania: ok. 1 godziny
Ilość: 15 sztuk

Składniki

  • 35 dag mąki jaglanej
  • 25 dag mąki ziemniaczanej
  • 5 dag zmielonego siemienia lnianego
  • 20 dag brązowego cukru trzcinowego lub ksylitolu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szczypta soli
  • 1 szklanka mrożonych jagód
  • 725 ml jogurtu sojowego
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • brązowy cukier puder

Sposób przygotowania

Suche składniki mieszamy ze sobą, następnie dolewamy jogurt i mieszamy ponownie. Dolewamy olej, ponownie mieszamy, po czym dorzucamy jagody i delikatnie wgniatamy je w masę. Po zamieszaniu wlewamy po 3 łyżki ciasta do silikonowych foremek do pieczenia muffinek. Całość wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 180°C. Pieczemy ok. 50 minut, po czym wyjmujemy z foremek, odstawiamy na chwilę, by odrobinę przestygły. Posypujemy brązowym cukrem pudrem i możemy podawać. Smacznego i na zdrowie!

4 komentarze dla "124. "Jaglane mufinki z jagodami""

  • comment-avatar
    Anonim 24 listopada 2018 (20:33)

    Czy jest możliwość ny zastąpić czymś jogurt?

    • comment-avatar
      Atelier Smaku 24 listopada 2018 (21:51)

      Można dodać mleko kokosowe w tej samej ilości lub kupić jogurt kokosowy (można je zakwasić cytryną), który teraz już łatwo dostać w sklepach 🙂

  • comment-avatar
    Agnieszka 24 listopada 2018 (20:52)

    Czy jest możliwość by zastąpić czymś jogurt?

    • comment-avatar
      Atelier Smaku 24 listopada 2018 (21:50)

      Można dodać mleko kokosowe w tej samej ilości lub kupić jogurt kokosowy (można je zakwasić cytryną), który teraz już łatwo dostać w sklepach 🙂

Dodaj opinię

Twój adres email nie będzie opublikowany