206. “Jesienna sałatka z kapustą i ciecierzycą” / “Autumn salad with cabbage and chickpea”

Pobierz PDF

Zapraszamy dziś na prostą i pożywną sałatkę z jesiennych warzyw i ciecierzycy. Bardzo łatwa w przyrządzeniu, idealna, jako osobne danie lub dodatek do obiadu. Możecie polecić ją również anglojęzycznym znajomym, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez  Translalab.

We’ve got a simple and nutritious salad with autumn vegetables and chickpea for you today. It’s very easy to prepare and perfect as a side salad to have with your dinner or a separate dish. You can recommend the dish to your English-speaking friends who can make use of the English subtitles prepared by Translalab.

Składniki

Czas / Time: 20 min. + czas moczenia i gotowania ciecierzycy / 20 min. + chickpeas soaking and boiling time
Ilość / Amount: 4 porcje / portions

Składniki / Ingredients:

  • 3 szklanki poszatkowanych liści świeżej kapusty / glasses chopped fresh cabbage leafs
  • 1 puszka ananasa / can pineapple
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy / glass boiled chickpeas
  • 1 papryka / pepper
  • 1/2 pęczka natki pietruszki / bunch parsley
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu / teaspoon ground black pepper
  • 1 szczypta soli / pinch salt
  • 200 ml wegańskiego majonezu (przepis nr 40 i nr 106) / vegan mayonnaise (recipe no. 40 and no. 106)
  • sok z 1 cytryny / juice from 1/2 lemon

Sposób przygotowania / Instructions:

Kapustę szatkujemy, następnie posypujemy solą i mieszamy, czekamy, aż lekko skruszeje. Paprykę oraz odsączonego ananasa kroimy w drobne cząstki a natkę pietruszki siekamy i dodajemy do kapusty. Odcedzamy ciecierzycę i również dorzucamy. Następnie doprawiamy pieprzem ziołowym, sokiem z cytryny i majonezem. Mieszamy i ewentualnie doprawiamy solą do smaku. Smacznego i na zdrowie! Chop the cabbage, then sprinkle it with salt and wait for it to soften a little. Chop the pepper, drained pineapple and parsley finely and add them to the cabbage. Drain the chickpeas and add them too. Then, season it with herbal pepper, lemon juice and mayonnaise. Mix it. Add some salt to taste, if you need to. Enjoy it! It's good for you! When you have no time to cook, visit our shop for other dishes: https://ateliersmaku.pl/sklep/

4 komentarze dla "206. "Jesienna sałatka z kapustą i ciecierzycą" / "Autumn salad with cabbage and chickpea""

  • comment-avatar
    Martina 6 stycznia 2019 (20:20)

    Przepyszna, dziękuję 😊

    • comment-avatar
      atelier 6 stycznia 2019 (21:39)

      Na zdrowie :-)!

      • comment-avatar
        Martina 10 stycznia 2019 (17:16)

        Dziękuję 🙂
        Tylko papryki brakuje w składnikach 😉

Dodaj opinię

Twój adres email nie będzie opublikowany