Jesienna zapiekanka makaronowa / Autumn noodle casserole (46)

Pobierz PDF

Jesienne chłody to odpowiedni czas na dania rozgrzewające, pieczone, trochę cięższe, bogatsze np. w makaronowe węglowodany. Dobry makaron kukurydziany idealnie komponuje się z dynią, na którą jeszcze jest sezon. Do tego trochę smaków z Maroko w postaci marynowanych limonek oraz odrobina dobrze doprawionego sosu, wegańskiego sera i można wstawiać do piekarnika.

The chilly autumn days are a perfect time for warming-up dishes which may be roasted and a bit heartier or richer in carbohydrates. Good corn pasta is a perfect match for pumpkin which is still in season. Add some Moroccan flavours, a well-seasoned sauce and some vegan cheese. And it’s ready to go into the oven.

Składniki

Czas / Time: 40-50 min.
Ilość / Amount: Kilka porcji / Several portions

Składniki / Ingredients:

  • 250 g makaronu kukurydzianego / corn pasta
  • 1/2 kg dyni / pumpkin
  • 250 g wegańskiego żółtego sera / Vegan cheese
  • 400 ml śmietanki sojowej / soy cream
  • 5 marynowanych limonek lub 4 łyżki kaparów / marinated limes or 4 tablespoons capers
  • Ok. 150 ml marynaty z limonek lub kaparów / About 150 ml lime or caper marinate
  • Ok. 500 ml wody / About 500 ml water
  • 1 łyżeczka curry / teaspoon curry
  • 3/4 łyżeczki czarnego pieprzu / teaspoon black pepper
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu / teaspoon dried rosemary
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku / teaspoon dried thyme
  • 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej / teaspoon ground nutmeg
  • sól do smaku / salt to taste

Sposób przygotowania / Instructions:

Jesienna zapiekanka makaronowa - przepis
Dynię kroimy w plastry, usuwamy z nich pestki i obieramy ze skórki. Następnie kroimy ją w paski i wrzucamy do miski z makaronem. Marynowane limonki wyjmujemy z marynaty również kroimy ja w cienkie paski i dorzucamy do dyni i makaronu. Jeśli nie mamy limonek to możemy użyć kaparów. Wszystkie składniki mieszamy i przekładamy po trochu do naczynek do zapiekania. W osobnej misce mieszamy wodę, marynatę z limonek lub kaparów, a także śmietankę sojową z przyprawami, dorzucamy wegańskiego sera, który wcześniej utarliśmy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i nalewamy na wierzch do naczynek. Przykrywamy powierzchnię suchych składników. Sos ścieknie na dół, a ser zostanie u góry, więc doskonale się zapiecze w piekarniku, w którym będzie przez ok 30-40 minut. Naczynia żaroodporne wkładamy do piekarnika i nastawiamy go na 180° C. Pieczemy aż makaron będzie miękki, a ser pięknie przypieczony. Smacznego i na zdrowie! Slice the pumpkin. Remove the seeds and peel from the slices. Then, cut it into strips and put it into the bowl with pasta. Take the marinated limes out of the marinate and cut them into thin strips as well. Add them to the pumpkin and pasta. If you don't have limes, you can use capers. Mix all the ingredients and put them into mini casserole dishes in small portions. Use a separate bowl to mix the water, lime or caper marinate and soy cream with seasonings. Add vegan cheese which has been grated on a grater with large holes. Mix all the ingredients thoroughly and pour over the surface of the dishes' contents. Let it cover the surface of the dry ingredients. The sauce will drip down and the cheese will stay on top, which means it will brown nicely in the oven where it will spend about 30-40 minutes. Put the casserole dishes into the oven and set it to 180° C. Bake it until the pasta is soft and the cheese browns nicely. Enjoy it! It's good for you!

Oceń przepis!

Wasza ocena

5 (2 Głosów)

Podsumowanie

Ocena

Brak opini dla przepisu dla "Jesienna zapiekanka makaronowa / Autumn noodle casserole (46)"

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany