46. „Jesienna zapiekanka makaronowa”

Pobierz PDF

Jesienne chłody to odpowiedni czas na dania rozgrzewające, pieczone, trochę cięższe, bogatsze np. w makaronowe węglowodany. Dobry makaron kukurydziany idealnie komponuje się z dynią, na którą jeszcze jest sezon. Do tego trochę smaków z Maroko w postaci marynowanych limonek oraz odrobina dobrze doprawionego sosu, wegańskiego sera i można wstawiać do piekarnika. Smacznego.

Składniki

Czas przygotowania: ok. 40-50 minut
Ilość: kilka porcji

Składniki

  • 25 dag makaronu kukurydzianego
  • ½ kg dyni
  • 25 dag wegańskiego żółtego sera
  • 400 ml śmietanki sojowej
  • 5 marynowanych limonek lub 4 łyżki kaparów
  • ok. 150 ml marynaty z limonek lub kaparów
  • ok. 500 ml wody
  • 1 łyżeczka curry
  • ¾ łyżeczki czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki suszonego rozmarynu
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • ½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • sól do smaku

Sposób przygotowania

Dynię kroimy w plastry, usuwamy z nich pestki i obieramy ze skórki. Następnie kroimy ją w paski i wrzucamy do miski z makaronem. Marynowane limonki wyjmujemy z marynaty również kroimy ja w cienkie paski i dorzucamy do dyni i makaronu. Jeśli nie mamy limonek to możemy użyć kaparów. Wszystkie składniki mieszamy i przekładamy po trochu do naczynek do zapiekania. W osobnej misce mieszamy wodę, marynatę z limonek lub kaparów, a także śmietankę sojową z przyprawami, dorzucamy wegańskiego sera, który wcześniej utarliśmy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i nalewamy na wierzch do naczynek. Przykrywamy powierzchnię suchych składników. Sos ścieknie na dół, a ser zostanie u góry, więc doskonale się zapiecze w piekarniku, w którym będzie przez ok 30-40 minut. Naczynia żaroodporne wkładamy do piekarnika i nastawiamy go na 180° C. Pieczemy aż makaron będzie miękki, a ser pięknie przypieczony. Smacznego!

Brak opini dla przepisu dla "46. "Jesienna zapiekanka makaronowa""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany