173. “Kapusta z jabłkami i majerankiem” / “Young cabbage with apples and marjoram”

Pobierz PDF

Dziś w naszej kuchni króluje kapusta. Zapraszamy na proste, polskie danie z ziemniakami, którym można się podzielić również z obcojęzycznymi przyjaciółmi, dzięki angielskim napisom przygotowanym przez Translalab.

Cabbage reigns supreme in our kitchen today. Try this simple and quick Polish dish served with potatoes.

Składniki

Czas / Time: ok. 30 min. / about 30 min.
Ilość / Amount: 8 porcji / portions

Składniki / Ingredients:

  • 1,5 kg ziemniaków / potatoes
  • 1 pęczek koperku / bunch dill
  • 1 pęczek natki pietruszki / bunch parsley
  • 1,2 kg kapusty / cabbage
  • 600 g jabłek / apples
  • 2 łyżki majeranku / tablespoons marjoram
  • 2 łyżki octu jabłkowego / tablespoons apple cider vinegar
  • 1 łyżeczka soli kamiennej / teaspoon rock salt
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu / teaspoon ground black pepper
  • kilka łyżek tłoczonego na zimno oleju rzepakowego / several tablespoons cold-pressed rape-seed oil

Sposób przygotowania / Instructions:

Kapustę siekamy dość drobno, pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w kawałki, dusimy do miękkości z dodatkiem soli kamiennej razem z kapustą. Następnie dodajemy majeranek i ocet jabłkowy, mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę. Lekko zwilżone ziemniaki gotujemy pod przykryciem do miękkości. Następnie dodajemy do nich posiekaną pietruszkę i koperek oraz tłoczony na zimno olej rzepakowy. Jeśli nie mamy specjalnego naczynia do gotowania bez wody, gotujemy ziemniaki na parze. Całość mieszamy i wykładamy na talerze. Obok kładziemy kapustę i gotowe! Smacznego i na zdrowie! Chop the cabbage quite finely. Cut the cored apples into pieces and stew them together with the cabbage and a little salt until they're soft. Then, add marjoram and apple cider vinegar. Mix it and boil it for another moment. Boil the slightly moistened potatoes with the lid on until they're soft. Then, add chopped parsley and dill as well as the cold-pressed rape seed oil to them. If you don't have a special dish for boiling without water, steam the potatoes. Mix it all together and put on plates. Put the cabbage next to it and it's ready! Enjoy it! It's good for you! When you have no time to cook, visit our shop for other dishes: https://ateliersmaku.pl/sklep/

Brak opini dla przepisu dla "173. "Kapusta z jabłkami i majerankiem" / "Young cabbage with apples and marjoram""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany