197. „Kisiel ze śliwek” / „Plum jelly”

Pobierz PDF

Dziś w Atelier Smaku śliwki po raz kolejny i naprawdę pyszny. Zapraszamy na wyjątkowo prosty, smaczny i zdrowy, bezglutenowy i wegański kisiel ze śliwek. Jeśli macie ochotę na angielską wersję przepisu, skorzystajcie z napisów przygotowanych przez Translalab.

Today, the Atelier of Taste is using plums again and it’s using them for something truly delicious. Try our really tasty, simple and healthy gluten-free and vegan plum jelly. If you want an English version of the recipe, use the subtitles prepared by Translalab.

Składniki

Czas / Time: 20 min.
Ilość / Amount: 3 porcje / portions

Składniki - kisiel / Ingredients - Jelly:

  • 1 kg śliwek / plums
  • 2 łyżki skrobi z tapioki / tablespoons tapioca starch
  • 2 łyżki ksylitolu / tablespoons xylitol
  • 1 szczypta zmielonych goździków / pinch ground clove

Składniki - sos / Ingredients - sauce:

  • 4 łyżki śmietanki sojowej / tablespoons soy cream
  • 2 łyżki syropu z agawy / tablespoons agave syrup
  • maliny i borówka amerykańska do posypania po wierzchu / raspberries and blueberries for putting on top

Sposób przygotowania / Instructions:

Śliwki drylujemy i przeciskamy je przez wyciskarkę wolnoobrotową. W ten sposób uzyskujemy gęsty jak nektar sok, którego odrobinę odlewamy i mieszamy ze skrobią z tapioki (pozostałości po wyciśnięciu soku rewelacyjnie nadają się do porannej owsianki i jaglanki). Resztę soku zagotowujemy z ksylitolem i goździkami. Wlewamy sok wymieszany ze skrobią, gotujemy, chwilkę mieszając. Przelewamy do salaterek i polewamy sosem ze zmieszanej śmietanki sojowej z syropem z agawy. Gotowy kisiel posypujemy po wierzchu malinami i borówką amerykańską lub innymi owocami. Smacznego i na zdrowie! Stone the plums and juice them in a low-speed juicer. Pour out a little juice and mix it with tapioca starch. Boil the rest with xylitol and clove. Add the juice with starch, boil it for a moment and keep stirring. Pour it into bowls and then pour the sauce made from soy cream and agave syrup over it. When the jelly is ready, put raspberries and blueberries or other fruit on top of it. Enjoy it! It's good for you! When you have no time to cook, visit our shop for other dishes: https://ateliersmaku.pl/sklep/

Brak opini dla przepisu dla "197. "Kisiel ze śliwek" / "Plum jelly""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany