197. „Kisiel ze śliwek”

Pobierz PDF

Dziś w Atelier Smaku śliwki po raz kolejny i naprawdę pyszny. Zapraszamy na wyjątkowo prosty, smaczny i zdrowy, bezglutenowy i wegański kisiel ze śliwek. Jeśli macie ochotę na angielską wersję przepisu, skorzystajcie z napisów przygotowanych przez Translalab.

Składniki

Czas przygotowania: 20 minut
Ilość: 3 porcje

Składniki - kisiel

  • 1 kg śliwek
  • 2 łyżki skrobi z tapioki
  • 1 szczypta zmielonych goździków
  • 2 łyżki ksylitolu

Składniki - sos

  • 4 łyżki śmietanki sojowej
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • maliny i borówka amerykańska do posypania po wierzchu

Sposób przygotowania

Śliwki drylujemy i przeciskamy je przez wyciskarkę wolnoobrotową. W ten sposób uzyskujemy gęsty jak nektar sok, którego odrobinę odlewamy i mieszamy ze skrobią z tapioki (pozostałości po wyciśnięciu soku rewelacyjnie nadają się do porannej owsianki i jaglanki). Resztę soku zagotowujemy z ksylitolem i goździkami. Wlewamy sok wymieszany ze skrobią, gotujemy, chwilkę mieszając. Przelewamy do salaterek i polewamy sosem ze zmieszanej śmietanki sojowej z syropem z agawy. Gotowy kisiel posypujemy po wierzchu malinami i borówką amerykańską lub innymi owocami. Smacznego i na zdrowie!

Brak opini dla przepisu dla "197. "Kisiel ze śliwek""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany