98. „Kokosanki” / „Coconut cookies”

Pobierz PDF

Chyba większość z nas od dzieciństwa przepadała za <a href=”https://ateliersmaku.pl/sklep/21-slodkosci”>kokosankami</a>. Dziś dzielimy się przepisem na ich bezglutenową i wegańską wersję. Wyjątkowo prosta i szybka w wykonaniu. Idealne na drugie śniadanie do szkoły i do pracy. Polecamy!

Probably most of us have liked coconut cookies since childhood. We’re sharing a recipe for their gluten-free and vegan version today. They’re very simple and quick to make. They’re perfect as a snack for school or work. Try them!

Składniki

Czas / Time: 1 godzina / hour
Ilość / Amount: 10 ciastek / cookies

Składniki / Ingredients:

  • 250 g wiórków kokosowych / dried coconut
  • 250 g brązowego cukru pudru / powdered brown sugar
  • 150 g mąki ryżowej / rice flour
  • 40 g mielonego siemienia lnianego / ground flaxseed
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej / teaspoon baking soda
  • 1 szczypta soli / pinch salt
  • 125 ml mleka kokosowego / coconut milk
  • 125 ml oleju słonecznikowego / sunflower oil

Method

  1. Heat oven to 190°C/fan 170°C/gas 5

Sposób przygotowania / Instructions:

Suche składniki mieszamy w misce, następnie dodajemy olej i rozcieramy w rękach, aby wiórki i mąka się natłuściły. Następnie dodajemy mleko kokosowe i zagniatamy ciasto. Formujemy kulki, które lekko rozpłaszczamy w rękach i układamy na pergaminie, zostawiając pomiędzy placuszkami miejsce, ponieważ mają one tendencję do rozpływania się. Wkładamy do rozgrzanego do 180C piekarnika i pieczemy 25 minut. Zdejmujemy z blachy po przestudzeniu, gdyż inaczej mogą się połamać. Mix the dry ingredients in a bowl. Then, add the oil and rub it into the dry ingredients with your hands, so that the flour and coconut are greased. Then, add coconut milk and knead the dough. Form balls, flatten them slightly in your hands and put them on parchment paper. Leave some room between the cookies, as they tend to melt. Put them in the oven set 180°C and bake for 25 minutes. Take them out of the baking tin after they have cooled – otherwise they could break. Enjoy it! It's good for you!

7 komentarzy dla "98. "Kokosanki" / "Coconut cookies""

  • comment-avatar
    Anna 21 listopada 2017 (18:54)

    Ciastka bardzo dobre ale….. niestety za pierwszym razem zrobione nie udaly sie .
    Powodem byla 1 lyzeczka sody oczyszczonej. Drugim razem dalam mniej niz pol a nawet 1/4 lyzeczki proszku do pieczenia ( sody juz nie mialam odwagi) i po upieczeniu wyszly bardzo dobre. Nie urosly bardzo duze ale z kuleczek wielkosci orzecha wloskiego wyszly po upieczeniu o srednicy ok 5 cm, sztuk wyszlo mi 35.
    Sdziekuje za przepis

    • comment-avatar
      Atelier Smaku 21 listopada 2017 (22:48)

      Proporcje są umowne, są rzeczą gustu także. Do tego wiórki kokosowe czasami są odtłuszczone, a czasem nie i wtedy kokosanki wychodzą zupełnie inaczej. Na zdrowie i smacznego!

  • comment-avatar
    Anna 21 listopada 2017 (19:00)

    ps. Te kuleczki wielkosci orzecha ” rozgniatalam” widelcem.
    Jeszcze raz dziekuje za pyszny przepis

  • comment-avatar
    Zaneta 18 marca 2018 (20:04)

    Wczoraj na pokazie 2komorowego piekarnika w City Meble mialam okazje sprobowac kokosanek. Tak zasmakowaly naszej rodzince ze dzis byla proba ich upieczenia i choc skladniki dalam jak w przepisie to nie wyszly. Rozlaly sie bardzo. Piekliscie je w jakichs foremkach? Nasze byly tez slodsze, za slodkie. Mimo tych defektow i tak zniknely w oka mgnieniu. Jakies rady?

    • comment-avatar
      atelier 18 marca 2018 (22:22)

      Może być tak, że wiórki kokosowe są bardziej tłuste, wtedy kokosanki bardziej się rozpływają, co u nast też się zdarza, gdy zmieniamy partię wiórków i jeszcze się nie połapiemy w tym, na ile powinniśmy zmodyfikować proporcje. Kokosanki formujemy używając okrągłej foremki, potem pieką się juz bez foremki. Nasz cukier trzcinowy też nie należy do najsłodszych. Trzeba by zweryfikować proporcje na potrzeby własnych podniebień. Powodzenia przy wypieku następnej partii, dziękujemy za wspólnie spędzony czas i do zobaczenia 🙂

  • comment-avatar
    kwiatuszek 16 lipca 2018 (21:52)

    Na co zamienić mąkę ryżową?Nie możemy też użyć żadnej z glutenem, ani ziemniaczanej, ani kukurydzianej. Spróbować z kokosową?Owsianą czy gryczaną?
    Dziękuję za pomoc. Kwiatuszek

    • comment-avatar
      Atelier Smaku 16 lipca 2018 (23:51)

      Z kokosową się rozsypią, z gryczaną nie będą kruche. Można zrobić z jaglaną lub spróbować połączyć ją z owsianą, wtedy będą miały lepszy smak 🙂 Pozdrawiamy, jola i mirek

Dodaj opinię

Twój adres email nie będzie opublikowany