196. „Konfitura śliwkowo-karobowo-sezamowa” / „Plum, carob and sesame preserve”

Pobierz PDF

Na początek roku szkolnego w Atelier Smaku prawdziwy hit: szybka konfitura śliwkowo-karobowo-sezamowa z piernikową nutą. Idealna do tostów, naleśników, placków, a także jogurtu z muesli. Dziś śliwkom towarzyszy super zdrowy i przepyszny krem karobowo-sezamowy.

At the beginning of the school year, the Atelier of Taste has a real hit for you: a plum, carob and sesame preserve with gingerbread flavour. It’s perfect for toast, pancakes or yoghurt with muesli. Plums are accompanied by the super-healthy carob and sesame cream today. 

Składniki:

Czas / Time: ok. 1 godzina / about 1 hour
Ilość / Amount: kilka słoików / several jars

Składniki / Ingredients:

  • 1,50 kg śliwek /kg plums
  • 250 ml kremu karobowo-sezamowego lub 125 ml melasy ze strąków drzewa świętojańskiego oraz 125 ml tahini 250 ml carob and sesame cream or 125 ml carob molasses made from St. John's tree pods and 125 ml tahini
  • 100 g mączki ze strąków drzewa świętojańskiego / St. John's tree pod flour
  • 100 ml melasy z karobu / St. John's tree pod flour
  • 1/4 łyżeczki zmielonego zielonego kardamonu / ground cardamom
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków / teaspoon ground clove
  • 1/4 łyżeczki zmielonego cynamonu / teaspoon ground cinnamon

Sposób przygotowania / Instructions:

Śliwki drylujemy i kroimy na połówki, tak przygotowane wrzucamy do garnka i dusimy, wraz z przyprawami, do miękkości. Dla przyspieszenia, możemy skorzystać z pokrywy szybkowarowej. Pod koniec gotowania dodajemy resztę składników, mieszamy, aż wszystko się połączy i rozlewamy do słoiczków. Smacznego i na zdrowie! Stone the plums and cut them in halves. After that, put them into a pot and stew them, together with the spices, until they are soft. To speed things up, you can use a pressure cooker lid. Near the end, add the remaining ingredients, mix everything well and pour it into jars. Enjoy it! It's good for you! When you have no time to cook, visit our shop for other dishes: https://ateliersmaku.pl/sklep/

Brak opini dla przepisu dla "196. "Konfitura śliwkowo-karobowo-sezamowa" / "Plum, carob and sesame preserve""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany