196. „Konfitura śliwkowo-karobowo-sezamowa”

Pobierz PDF

Na początek roku szkolnego w Atelier Smaku prawdziwy hit: szybka konfitura śliwkowo-karobowo-sezamowa z piernikową nutą. Idealna do tostów, naleśników, placków, a także jogurtu z muesli. Dziś śliwkom towarzyszy super zdrowy i przepyszny krem karobowo-sezamowy.

Składniki:

Czas przygotowania:: ok. 1 godzina
Ilość: : kilka słoików

Składniki:

  • 1,50 kg śliwek
  • 250 ml kremu karobowo-sezamowego lub 125 ml melasy ze strąków drzewa świętojańskiego oraz 125 ml tahini
  • 10 dag mączki ze strąków drzewa świętojańskiego
  • 100 ml melasy z karobu
  • 1/4 łyżeczki zmielonego zielonego kardamonu
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki zmielonego cynamonu

Sposób przygotowania:

Śliwki drylujemy i kroimy na połówki, tak przygotowane wrzucamy do garnka i dusimy, wraz z przyprawami, do miękkości. Dla przyspieszenia, możemy skorzystać z pokrywy szybkowarowej. Pod koniec gotowania dodajemy resztę składników, mieszamy, aż wszystko się połączy i rozlewamy do słoiczków. Smacznego i na zdrowie!

Brak opini dla przepisu dla "196. "Konfitura śliwkowo-karobowo-sezamowa""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany