289. „Kotlety grochowo-jaglane: przepis” / „Lentil and rice burgers: recipe”

Pobierz PDF

Przepis po polsku

Dziś dzielimy się przepisem na drugie kotlety, które znajdziecie w Bistro & Delikatesach ATELIER SMAKU lub w naszym sklepie internetowym, ponieważ najbardziej lubimy gdy macie czas i gotujecie sami – kotlety grochowo-jaglane!
Te kotlety są dowodem na to jak pyszny może być żółty groch, a z którego w naszych kuchniach korzystamy zdecydowanie zbyt rzadko. Pora to zmienić, zwłaszcza, że sezon grillowy trwa, a ten przepis zdecydowanie nadaje się na grilla!

Pamiętajcie o tłumaczeniu odcinka i przepisu, być może ktoś z waszych anglojęzycznych znajomych skorzysta z tego, co przygotowuje nam co tydzień Translalab.

Przepis po angielsku

We’re sharing another burgers recipe today. You can find them in the ATELIER SMAKU Bistro & Deli or in our online shop. However, we like it the most when you have the time to cook yourselves. These burgers prove how delicious yellow peas can be. We don’t use enough of them in our kitchens. It’s time to change it, especially as it’s the barbecue season now and the recipe is perfect for a barbecue! Don’t forget that the episode and the recipe have been translated into English. Your English-speaking friends could find the translation Translalab prepares every week useful.

Składniki / Ingredients:

Czas / Time: 1,5 godz. / hour
Ilość / Amount: 15 kotletów / burgers

Składniki / Ingredients:

  • 250 g grochu / peas
  • 200 g kaszy jaglanej / millet groats
  • 150 g pieczarek / champignons
  • 100 g selera / celery
  • 1/2 szklanki mąki jaglanej ( ok 4 łyżki ) / glass millet flour (about 4 tablespoons)
  • 1/3 szklanki mielonego siemienia lnianego ( ok 3 łyżki ) / glass ground flaxseed (about 3 tablespoons) tablespoon ground caraway
  • 1 łyżka kminku mielonego / tablespoon ground caraway
  • 1 łyżka soli / 1 teaspoon salt
  • 1 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu / teaspoon ground black pepper
  • 3/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej / teaspoon ground nutmeg
  • 3/4 łyżeczki suszonego tymianku / teaspoon dried thyme
  • 3/4 łyżeczki suszonego rozmarynu / easpoon dried rosemary
  • Kilka łyżek mąki jaglanej do obtaczania kotletów / Several tablespoons millet flour for coating
  • 900 ml wody / 900 ml water
  • Olej do smażenia / Oil for frying

Sposób przygotowania / Instructions:

Przepis po polsku

Wsypujemy kaszę jaglaną i groch do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Mieszamy, zmniejszamy moc palnika na minimalną i przykrywamy garnek pokrywką aby woda nie parowała, a groch i kasza ugotowały się równomiernie. W tym czasie ucieramy na tarce jarzynowej pieczarki i seler, a następnie dodajemy do nich wszystkie przyprawy i połowę soli. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok aby smaki sobą przeszły. Po około 30 minutach podnosimy pokrywkę i dodajemy resztę soli do gotującego się grochu z kaszą. Mieszamy i przykrywamy ponownie aby całość się dogotowała. Gdy już kasza i groch będą miękkie odkrywamy pokrywkę i całość lekko przestudzamy. Do ugotowanej masy dodajemy utarte warzywa i dokładnie mieszamy. Dodajemy siemię lniane i mąkę, mieszamy i sprawdzamy smak oraz konsystencję. Jeżeli jest potrzeba to dodajemy soli albo jeżeli masa jest zbyt rzadka, mąki i siemienia. Gdyby była zbyt sucha, odrobinę wody. Kiedy już osiągniemy właściwą konsystencję, zwilżonymi w wodzie dłońmi odrywamy po kawałku masy, formujemy z niej kotlety. Obtaczamy je w mące jaglanej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron aż się przyrumienią. Pamiętajmy, że kotlety nie mają w swoim składzie żadnego tłuszczu dlatego smażymy je w dużej ilości oleju aby były były smaczne i chrupiące. My zawsze robimy je w większej ilości, bo świetnie nadają się na grila lub jako pełnowartościowy posiłek gdy jesteśmy w podróży. Z odrobiną sosu są przepyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego i na zdrowie!

Przepis po angielsku

Put the lentils and rice in a pot. Pour water over them and bring it to the boil. Reduce the heat to the minimum and simmer with the lid on for about 30 minutes. Add salt, stir and put the lid back on. Simmer for another 10 minutes until the lentils are soft. Together with the rice they should absorb all water. Take the lid off, stir and wait for it to cool a little. Add the seasonings and soy sauce. Mix it all thoroughly. Add the flaxseed and mix. Then, add rice flour and mix thoroughly again. Check if the pulp needs more salt. Next, form the burgers with wet hands. Coat them in rice flour and fry them on both sides on hot oil until they brown. They are delicious both hot and cold, as a starter with the horseradish and cherry sauce. In the summer barbecue season they are a perfect pork neck replacement. Enjoy it! It's good for you! Put the millet groats and peas into a pot, pour water over them and bring it to the boil. Stir it, reduce the heat to the minimum and put the lid on so that the water does not evaporate and peas and millet groats boil evenly. In the meantime, grate champignons and celery with a vegetable grater. Add all the seasonings and half of the salt to them. Stir it thoroughly and put it aside so that the flavours absorb one another. Pick the lid up after about 30 minutes and add the rest of the salt to the boiling peas and millet groats. Mix it again and put the lid back on. Keep simmering it until it's ready. When the millet groats and peas are soft, take the lid off and cool it all a little. Add the grated vegetables to the boiled millet and peas. Add the flaxseed and flour, mix it all, taste it and check the consistency. If you need to, add salt. If the pulp is too thin, add flour and flaxseed. If it is too dry, add a little water. Once it has the right texture, wet your hand with a little water. Take pieces of the pulp and form burgers of it. Coat them in millet flour and fry them on both sides on hot oil until they brown. Remember that the burgers have no fat in them, so fry them in a large amount of oil so that they are tasty and crispy. We always make big portions of them, as they are perfect for a barbecue or a nutritious meal during a trip. With a little sauce they're delicious both hot and cold. Enjoy it! It's good for you!

Brak opini dla przepisu dla "289. "Kotlety grochowo-jaglane: przepis" / "Lentil and rice burgers: recipe”"

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany