38. „Kotlety z okary z suszonymi pomidorami”

Pobierz PDF

W ramach poszukiwań nowych rozwiązań na dania obiadowe, a także szukania kolejnych pomysłów na wykorzystanie okary, która pozostaje nam w dość dużych ilościach, podczas domowej produkcji mleka sojowego, powstał przepis na nowe kotlety. Do okary dodaliśmy pasty z wędzonego tofu, która zazwyczaj znajduje się w naszej lodówce do bezpośredniego spożycia lub jako punkt wyjściowy do innych dań. Oczywiście to nie wszystkie składniki kotletów, to tylko zdrowe „wypełniacze”, a główny smak pochodzi z aromatycznych suszonych pomidorów, których jesteśmy odwiecznymi miłośnikami. Na co dzień w naszej kuchni schodzą one w ilościach hurtowych, a że lubimy dzielić się tym, co kochamy, zapraszamy dziś na takie właśnie kotlety. Smacznego!

Składniki

Czas przygotowania: 20 minut + czas przygotowania okary
Ilość: 16 kotletów

Składniki

  • 0,5 kg okary (przepis na okarę znajduje się przy przepisie na Wegański serniko-jabłecznik)
  • 15 dag pasty z tofu wędzonego (przepis na pastę znajduje się przy przepisie na Tosty z grilla
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 czubate łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 czubate łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 6 połówek suszonych pomidorów z zalewy
  • mąka kukurydziana do obtaczania kotletów
  • olej do smażenie

Składniki - Sos musztardowy

  • 2 łyżki stołowe musztardy
  • łyżka stołowa melasy z karobu
  • 2-3 łyżki stołowe oliwy lub oleju z pomidorów

Sposób przygotowania

Do miski z okarą dodajemy przyprawy, pastę z tofu i dokładnie mieszamy. Ciągle mieszając dolewamy sosu sojowego, następnie zmielone siemię lniane oraz mąkę kukurydzianą. Gdy konsystencja masy będzie już dobrze się kleić, dodajemy pokrojonych w kostkę pomidorów i ponownie ugniatamy. Dobrze wyrobioną masę można zacząć formować. Kotleciki obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Podczas gdy kotlety się smażą można przejść do robienia sosu typu dip. Do miseczki przelewamy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy, i voila!

Brak opini dla przepisu dla "38. "Kotlety z okary z suszonymi pomidorami""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany