287. „Kotlety soczewicowo-ryżowe” / „Lentil and rice burgers”

Pobierz PDF

Przepis po polsku

Alternatywa burgera – kotlety z soczewicy i ryżu

Dziś dzielimy się z Wami kolejnym przepisem z z listy gotowych dań Atelier Smaku, które można kupić w Bistro & Delikatesach oraz sklepie internetowym. Kotlety z zielonej soczewicy oraz okrągłego brązowego ryżu to świetny pomysł na wegański sezon grillowy lub idealne rozwiązanie dla miłośników burgerów. Sprawdźcie sami! Odcinek i przepis mają oczywiście angielskie tłumaczenie od Translalab.

Przepis po angielsku

We’re sharing another recipe for one of the dishes you can buy in the Atelier of Taste Bistro & Deli and our online shop. The green lentil and round brown rice dish is a perfect solution for a vegan barbecue season or burger lovers. Do check it for yourselves! The episode and recipe have an English translation by Translalab.

Składniki / Ingredients:

Czas / Time: 1,5 godz. / hour
Ilość / Amount: 10-20 kotletów / burgers

Składniki / Ingredients:

  • 250 g zielonej soczewicy / green lentils
  • 250 g okrągłego brązowego ryżu / round brown rice

  • 3 łyżki sosu sojowego tamari / tablespoons tamari soy sauce
  • 2 łyżki mąki ryżowej / tablespoons rice flour

  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego / tablespoons ground linseed

  • 1 łyżka pieprzu ziołowego Atelier Smaku (przepis numer: 216) / tablespoon herbal pepper by the Atelier of Taste (recipe number: 216)
  • 1 łyżeczka soli / teaspoon salt
  • 
3/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu / teaspoon ground black pepper

  • 2-3 łyżeczki mąki ryżowej do obtaczania kotletów / tablespoons rice flour for coating the burgers
  • 800 ml wody / water
  • Olej do smażenia / oil for frying

Sposób przygotowania / Instructions:

Przepis po polsku

Soczewicę i ryż wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Zmniejszamy moc palnika na minimalną i gotujemy pod przykryciem około 30 minut, wsypujemy sól, mieszamy, przykrywamy i gotujemy jeszcze około 10 minut, aż soczewica będzie miękka i razem z ryżem wchłonie całą wodę. Zdejmujemy przykrywkę, mieszamy i czekamy aż lekko przestygnie. Wsypujemy przyprawy, dolewamy sosu sojowego i całość dokładnie mieszamy. Dodajemy siemię lniane, mieszamy, a następnie wsypujemy mąkę ryżową i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Sprawdzamy czy nie trzeba dosolić masy a następnie formujemy w zwilżonych wodą dłoniach kotlety. Obtaczamy je w mące ryżowej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron aż się przyrumienią. Smakują świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno z sosem chrzanowo-wiśniowym jako przystawka. Latem w sezonie grillowym stanowią rewelacyjną alternatywę dla karkówki. Smacznego i na zdrowie!

Przepis po angielsku

Put the lentils and rice in a pot. Po Put the lentils and rice in a pot. Pour water over them and bring it to the boil. Reduce the heat to the minimum and simmer with the lid on for about 30 minutes. Add salt, stir and put the lid back on. Simmer for another 10 minutes until the lentils are soft. Together with the rice they should absorb all water. Take the lid off, stir and wait for it to cool a little. Add the seasonings and soy sauce. Mix it all thoroughly. Add the flaxseed and mix. Then, add rice flour and mix thoroughly again. Check if the pulp needs more salt. Next, form the burgers with wet hands. Coat them in rice flour and fry them on both sides on hot oil until they brown. They are delicious both hot and cold, as a starter with the horseradish and cherry sauce. In the summer barbecue season they are a perfect pork neck replacement. Enjoy it! It's good for you!

Brak opini dla przepisu dla "287. "Kotlety soczewicowo-ryżowe" / "Lentil and rice burgers”"

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany