302. Kotlety z boczniaka / Oyster mushroom cutlets

Pobierz PDF

Przepis po polsku

Najprostsze na świecie kotlety z boczniaka!

Końcówka lata i zbliżająca się jesień to idealny czas na grzyby. Nie tylko na te leśne. Zatem dziś polecamy Wam bardzo prosty pomysł na przygotowanie wegańskich kotletów z boczniaka. Pamiętajcie o angielskiej wersji odcinka, którą przygotowało dla nas Translalab.

Przepis po angielsku

The end of the summer, with the autumn coming, is a perfect time for mushrooms – not only the forest ones. So we’ve got a very simple oyster mushroom cutlets idea for you today. Remember about the English version of the episode prepared by Translalab.

 

Składniki / Ingredients:

Czas / Time: 30 min.
Ilość / Amount: 4-6 kotletów / cutlets

Składniki / Ingredients:

  • 200 g boczniaka (wybieramy płaskie duże grzyby albo odcinamy z nich duże zgrubienia) / oyster mushroom (choose flat mushrooms or cut the much thicker parts off)
  • Kilka łyżek mąki ryżowej / Several tablespoons rice flour
  • 1 łyżeczka soli / teaspoon salt
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu / teaspoon ground black pepper
  • Olej do smażenia / Oil for frying

Sposób przygotowania / Instructions:

Kotlety z boczniaka
Przepis po polsku

Kotlety z boczniaka w wegańskim wydaniu

Przygotowywanie bezglutenowych kotletów z boczniaka rozpoczynamy od tego, że posypujemy każdego boczniaka z obydwu stron solą i lekko ją rozcieramy, aby grzyby puściły sok, następnie lekko z każdej strony oprószamy pieprzem i zostawiamy na chwilę, by lekko zmiękły i zrobiły się wilgotne. Na patelni rozgrzewamy olej, a każdego wilgotnego boczniaka obtaczamy w mące ryżowej z obu stron, tak aby przykleiło się jej jak najwięcej. Tak przygotowane grzyby smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron aż się przyrumienią. Jeżeli boczniak nie przylega do patelni całą powierzchnią możemy go lekko przytrzymać za pomocą łopatki lub widelca. Pamiętajmy, aby w trakcie smażenia nie zabrakło na patelni oleju, by kotlety z boczniaka po usmażeniu były pysznie rumiane i chrupiące. Smacznego i na zdrowie!
Sprawdź również przepisy na pozostałe kotlety, np. soczewicowo-ryżowe oraz kotlety z grochu i kaszy jaglanej.

Przepis po angielsku

Sprinkle each mushroom with salt on both sides and rub it in a little so that the mushrooms let out their juice. Then, sprinkle them with pepper on both sides and leave them for a moment so that they soften a little and become slightly wet. Heat oil up in a frying pan. Coat each of the moist mushrooms in rice flour on both sides so that as much as of it as possible sticks to them. When you've prepared the mushrooms this way, fry them in hot oil on both sides until they brown. If the entire surface of the mushroom doesn't touch the frying pan, you can press it gently with a spatula or a fork. Remember that there must be plenty of oil in the frying pan so that the cutlets are nicely brownish and crispy once they're fired. Enjoy it! It's good for you!

Brak opini dla przepisu dla "302. Kotlety z boczniaka / Oyster mushroom cutlets"

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany