99. Krem dyniowo-karobowy / Pumpkin and carob spread

Pobierz PDF

Mikołajki są doskonałą okazją, by zrobić coś smacznego i równie zdrowego, i zarazem prostego. Przygotowanie kremu z dyni z karobem oraz dodatkiem pasty tahini to bardzo fajny powód, by miło spędzić czas w kuchni razem z dziećmi, bawiąc się i ucząc nowych, zdrowych smaków. Taki krem z powodzeniem może zastąpić inne, pełne cukru i tłuszczu produkty, polecane dzieciom przez przemysł spożywczy. Życzymy dobrej i smacznej zabawy mikołajkowej!

 

St. Nicolas day is a perfect occasion for making something tasty, healthy and simple. Preparing a pumpkin spread with carob and an addition of tahini is a fantastic reason to spend some nice time in the kitchen with your children playing and learning some new and healthy tastes. Such a spread may well replace the other ones, recommended for the children by food industry, which are full of sugar and fat. Have an nice and tasty St. Nicolas day fun!

Składniki

Czas / Time: 5 min. przygotowania + ok. 60 minut pieczenia / 5 min preparation + about 60 minutes baking
Ilość / Amount: ok. 700 ml / about 700 ml

Składniki / Ingredients:

  • 50 ml oleju słonecznikowego / sunflower oil
  • 1 dynia (najlepiej hokkaido) / pumpkin (preferably Hokkaido)
  • 250 ml melasy z karobu / carob molasses about
  • ok. 1 łyżeczka cynamonu / teaspoon cinnamon
  • 150 ml tahini / tahini
  • Bezglutenowy chleb tostowy (przepis 267)/ Gluten-free toast (recipe 267)

Method

  1. Heat oven to 190°C/fan 170°C/gas 5

Sposób przygotowania / Instructions:

Dynię pozbywamy końcówek i przekrawamy ją na pół. Do miseczki wlewamy olej, dodajemy cynamon, dokładnie mieszamy, a następnie smarujemy nim obie połówki dyni. Piekarnik nastawiamy na 180C (nagrzewamy go ok. 5 minut) i pieczemy dynię ok. 40 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy w nim dynię przez około 10-15 minut, by jeszcze odrobinę zmiękła?. Następnie, wraz ze skórką, kroimy ją na mniejsze kawałki, wrzucamy do miksera i dokładnie miksujemy. Gdy już będzie miała gładką konsystencję dolewamy do niej melasę z karobu oraz pastę tahini, i jeszcze raz miksujemy. Z chleba robimy tosty, które smarujemy gotowym kremem z dyni. Smacznego i na zdrowie! Cut off the pumpkin's stem and the bottom end. Cut it in halves. Pour oil into a bowl, add cinnamon and then grease both halves of the pumpkin with it. Set the oven to 180°C (heat it for about 5 minutes) and bake the pumpkin for about 40 minutes. After you've switched the oven off, leave the pumpkin in it for another 10-15 minutes so that it softens a bit more. Then, cut it into smaller pieces, together with the skin, put it into a blender and blend thoroughly. Once it has a smooth texture, add carob molasses and tahini to it and blend again. Toast the bread and cover it with the pumpkin spread. Enjoy it! It's good for you!

Brak opini dla przepisu dla "99. Krem dyniowo-karobowy / Pumpkin and carob spread"

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany