44. „Krem z zielonego groszku z truflową nutą”

Pobierz PDF

Dziś postanowiliśmy podzielić się z Wami przepisem na zupę, która w naszym domu przeszła wiele przemian i jest gwiazdą większości naszych pokazów kulinarnych. Można ją przygotować o każdej porze roku, ponieważ zielony groszek jest dostępny zawsze. Latem będzie przepyszna, gdy ugotujemy ją ze świeżym groszkiem, a później możemy eksperymentować z mrożonym lub konserwowym, które można kupić wszędzie. Ta zupa to prawdziwe SOS, gdy nagle dowiadujemy się, że wpadają do nas znajomi i trzeba coś na szybko przygotować. Niby zwykły zielony groszek, ale w towarzystwie prażonych migdałów i po dodaniu kapki oliwy oraz balsamico z aromatem trufli? Z resztą spróbujcie sami! Smacznego!

Składniki

Czas przygotowania: ok. 30 minut
Ilość: 1 garnek

Składniki

  • 3 puszki groszku
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 800 ml wody
  • 1 pęczek kopru
  • 1 pęczek pietruszki
  • 2 łyżeczki tymianku suszonego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 150-200 ml mleka kokosowego
  • 1 szczypta soli
  • płatki migdałów do posypania
  • świeży tymianek do dekoracji
  • oliwa truflowa do polania na koniec
  • truflowe balsamico do dekoracji

Sposób przygotowania

Ziemniaki kroimy w małą kostkę i gotujemy z suszonym tymiankiem ok. 15 minut. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodajemy groszek oraz resztę suchych przypraw. Pod koniec gotowania solimy i dodajemy posiekanego koperku i pietruszki. Chwilkę gotujemy i na samym końcu dodajemy mleko kokosowe. Gdy zupa jeszcze chwilkę się gotuje podprażamy płatki migdałów na patelni. Zupę blendujemy na gładki krem, dodajemy świeżego tymianku i jeszcze raz mieszamy. Zupę nalewamy do miseczek dekorujemy płatkami migdałów, odrobiną oliwy truflowej, kapką kremu balsamico z truflą i jeszcze odrobiną świeżego tymianku.

Brak opini dla przepisu dla "44. "Krem z zielonego groszku z truflową nutą""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany