71. „Kruche ciastka orzechowo-karobowe”

Pobierz PDF

Atelier Smaku proponuje dziś kruche ciastka orzechowo-karobowe. Idealne do herbaty lub kawy np. podczas odwiedzin u mamy 26 maja? Oczywiście zachęcamy też mamy do wspólnego pieczenia z nami. Będą miały słodką i odżywczą niespodziankę dla dzieci – z okazji swojego święta. 😉 Smacznego i dużo zdrowia wszystkim mamom, których święto tuż tuż!

Składniki

Czas przygotowania: ok. 40 minut
Ilość: kilkanaście sztuk

Składniki

  • 20 dag mąki lub kaszy jaglanej
  • 20 dag brązowego cukru pudru
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 10 dag pestek dyni
  • 10 dag pestek słonecznika
  • 10 dag suszonej żurawiny
  • 5 dag mielonego siemienia lnianego
  • 5 dag sproszkowanego chlebka świętojańskiego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka sproszkowanego zielonego kardamonu
  • 1 szczypta soli
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 100 ml oleju słonecznikowego

Sposób przygotowania

Kaszę jaglaną miksujemy na mąkę. Następnie kolejno miksujemy na drobne kawałeczki pestki dyni, pestki słonecznika i żurawinę, pamiętając o tym, aby każdy składnik miksować osobno, ponieważ mają one inną twardość i konsystencję. Żurawina także nie powinna zostać zmielona na miazgę. Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą, w tym także żurawinę, dodajemy olej słonecznikowy i rozcieramy w rękach, aby wszystkie składniki były natłuszczone. Dodajemy mleko kokosowe i wyrabiamy masę, gdy wszystkie składniki będą ze sobą dobrze połączone odstawiamy ciasto na 10 minut, by siemię wchłonęło wilgoć. W tym czasie blachy wykładamy pergaminem i smarujemy go lekko olejem. Z gotowej masy formujemy niewielkie kulki, układamy je na pergaminie i spłaszczamy, tworząc dyski. Całość wstawiamy do nagrzanego na 180° C piekarnika i pieczemy 25 minut.

1 Opinia dla "71. "Kruche ciastka orzechowo-karobowe""

  • comment-avatar
    Bozena 17 lutego 2018 (18:31)

    Wlasnie sie pieka. Dziekuje za przepis! Pozdrawiam serdecznie!

Dodaj opinię

Twój adres email nie będzie opublikowany