Kukurydziany chleb z suszonymi pomidorami

Pobierz PDF

(odc.28)

Zanim przejdziemy do pieczenia chleba na zakwasie, przygotowaliśmy jeszcze jedną wersję chleba na drożdżach. Z myślą o tych, którzy nie mogą jeść ziemniaków lub mąki gryczanej, bo w naszym najbliższym, bezglutenowym otoczeniu i tacy się trafili. 😉 Na szczęście w naszym domowym obejściu nikt nie ma uczulenia na drożdże. Nie zmienia to faktu, że również nasza rodzina wypatruje przepisu na chleb na zakwasie. Pomimo tego, że lubią szybkie patenty na własnoręcznie zrobione/świeże pieczywo, to na ten z zakwasem też czekają, by dołączyć go do jadłospisu w ramach urozmaicenia diety i doświadczenia nowych smaków. Do dzisiejszego wypieku dla przełamania charakterystycznego smaku kukurydzy dodaliśmy suszonych pomidorów. Każdy kto piecze własne chleby pewnie miałby pomysł na swój dodatek. Zioła, ziarna, oliwki, kapary, bakalie? czegokolwiek dusza zapragnie. Dobrej zabawy!

Składniki

Czas przygotowania: ok. 2 godziny
Ilość: 2 średniej wielkości blachy chlebowe

Składniki

  • 40 dag mąki kukurydzianej
  • 30 dag mąki ziemniaczanej
  • 5 dag zmielonego siemienia lnianego
  • 700 ml wrzątku
  • 100 ml suszonych krojonych pomidorów wraz z oliwą
  • 7,5 dag drożdży
  • 200 ml wody
  • 1 szczypta cukru
  • 1-1,5 łyżeczki soli

Sposób przygotowania

kukurydziany-chleb-z-suszonymi-pomidorami

Siemię lniane zalewamy wrzątkiem, dokładnie miksujemy i odstawiamy na bok do przestygnięcia. Następnie w ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, dodając do nich odrobinę cukru i również odstawiamy na bok, by drożdże zapracowały.Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą, dolewamy przestygniętego siemienia lnianego i powoli miksujemy. W trakcie miksowania dolewamy zaczynu, a na sam koniec dolewamy pokrojone suszone pomidory wraz z oliwą. Całość mieszamy ręcznie lub w maszynie do mieszania chleba przez kilka minut. Gdy ciasto będzie już dobrze wymieszane przelewamy je do foremek i wstawiamy do nienagrzanego piekarnika. By ciasto wyrosło włączamy piekarnik na termoobieg na temperaturę 40°C na ok. 30 minut. Następnie, gdy całość wyrośnie, włączamy piekarnik na 200°C i pieczemy chleb przez ok. 60 minut.

Oceń przepis!

Wasza ocena

0 (0 Głosów)

Podsumowanie

Ocena

19 komentarzy dla "Kukurydziany chleb z suszonymi pomidorami"

  • comment-avatar
    Kasia 4 stycznia 2018 (17:35)

    Luksus 🙂 choć ja wolę dodać żurawinę!

    • comment-avatar
      Atelier Smaku 4 stycznia 2018 (18:29)

      Żurawina czyli luksus w podobnej cenie 😉 Oczywiście też będzie smacznie, też lubimy taką wersję!

  • comment-avatar
    Agnieszka 24 stycznia 2018 (12:47)

    Czy po wyrośnięciu chleba pieczemy go w 200 st. C z termoobiegiem, czy tylko “góra-dół”? Koniecznie chcę ten przepis wypróbować, bo chlebek wygląda bardzo apetycznie.

    • comment-avatar
      Atelier Smaku 24 stycznia 2018 (13:28)

      Wszystko zależy od piekarnika, my pieczemy na specjalnej funkcji do chleba lub na termoobiegu. Powodzenia! Ciekawi jesteśmy efektu! 🙂

  • comment-avatar
    Katarzyna 24 stycznia 2018 (14:24)

    Wasze programy to czysta poezja…Mirka radiowy głos i Twoja doskonałość tworzą cudowny przekaz a tym samym chęć oglądania was bez końca.Ciesze sie ze jesteście kochani;)

    • comment-avatar
      Atelier Smaku 24 stycznia 2018 (18:32)

      To tak miły komentarz, że nie wiadomo w sumie jak zareagować. Dziękujemy za tak budujące i zachęcające do dalszej pracy słowa. Naprawdę bardzo nam miło. Wszystkiego dobrego, samych powodów do radości, pozdrawiamy gorąco, jola i mirek

  • comment-avatar
    Ania 30 stycznia 2018 (14:32)

    Super! bardzo zainspirowały mnie Wasze przepisy! Mam pytanie odnośnie właśnie tego konkretnego, czy zamiast skrobi ziemniaczanej można dodać mąkę z tapioki? albo skrobię kukurydzianą? U mnie w rodzinie każdy uczulony na coś innego i usiłuję znaleźć wspólny mianownik. Pozdrawiam

    • comment-avatar
      Atelier Smaku 30 stycznia 2018 (17:18)

      Tak, oczywiście obie rzeczy się nadają. Pozdrawiamy gorąco, jola i mirek

  • comment-avatar
    Jadzia 16 marca 2018 (17:15)

    Witajcie, od niecałych dwóch tygodni zagłębiam się w kuchnię wegańską, ponieważ mój Sześciolatek ma uczulenie na jajka, nabiał, wołowinę, cielęcinę (potwierdzone badaniem krwi) i z moich obserwacji na tym się nie kończy, prawdopodobnie kakao, kawa zbożowa, pewnie mąka pszenna.. Oglądam na you tube bezglutenowe wegańskie przepisy i działam, testuję smaki, żeby mojemu niejadkowi, któremu brakuje wapnia coś smakowało. I jest coraz lepiej. Moje Dzieciaki często oglądają przepisy ze mną. Teraz kiedy włączam inny kanał niż Wasz (kiedy nie znajduje konkretnego przepisu), mówią, że one chcą Atelier Smaku, gdzie jest Jola i Mirek ;D Naprawdę świetnie się Was ogląda mimo tego, że macie mocno sponsorowane audycje, gratuluję podejścia, pomysłu, kreatywności (to takie marketingowe skrzywienie zawodowe;)). Wasze głosy i nieudawane przekomarzanie się sprawiają, że chce się więcej;) Czasem pytacie czego brakuje nam w diecie wegańskiej. Ja szukam przepisu na słodkie pierogi z serem, ponieważ mój synek je uwielbiał. Jeśli nie znajdę w Internecie takiego przepisu, będę próbować sama. Czy z okary byłby dobry farsz?

    • comment-avatar
      atelier 16 marca 2018 (19:49)

      Dziękujemy bardzo za naprawdę sympatyczny list. Tym bardziej, że okazało się iż mamy młodszą widownię, niż sądziliśmy 😉 Partnerzy, którzy z nami działają, są naprawdę dobrze wyselekcjonowani, staramy się, by wspólnie trzymać poziom, a Ich obecność pozwala realizować regularne odcinki i udostępniać je co tydzień za free. Co do pierogów, to polecamy ciasto, z tych, które robiliśmy, a twarożek wykonać ze zmielonego tofu zakwaszonego cytryną z dodatkiem czegoś słodkiego i wanilii. Bardzo fajnie sprawdzą się też orzechy nerkowca lub migdały, namoczone i zmielone. Pewnie zrobimy też i wersję pierogów na słodko, dziękujemy za inspirację i pozdrawiamy gorąco :*

  • comment-avatar
    Jadzia 17 marca 2018 (10:51)

    Dziękuję za podpowiedź 🙂 Właśnie zabieram się za pierogi, więc wskazówki wykorzystam, a filmik o pierogach z radością obejrzymy 🙂 Szukałam też przepisu na zrobienie malutkich krucho-drożdżowych rogalików z marmoladą. Na razie nie znalazłam na yt żadnego przepisu, więc pewnie spróbuję podziałać na podstawie Waszych kruchych spodów i karobowych ciastek. A jeśli chodzi o sponsorów, to mówicie o ich produktach w taki sposób, że mi to absolutnie nie przeszkadza w odbiorze. Świetnie się dopełniacie – Mirek jako mężczyzna lubi sprzęty i promuje sklep, subskrypcje, itd., Jola – kobieta woli zagniatać ciasto ręcznie i subtelnie neguje zakupy Waszych gotowych produktów – informacja o sklepie zapada w głowę, ale nie czuje się przymusu. Kto będzie potrzebował gotowego produktu, wie gdzie się zgłosić. Dzięki tej równowadze Wasz przekaz reklamowy jest nienachalny i przyjemny w odbiorze. Natomiast jak najbardziej to rozumiem i popieram(!), dzięki temu oglądamy profesjonalne filmiki i dostajemy od Was mnóstwo wiedzy (to chyba podoba mi się najbardziej, kiedy mówicie o podstawowych zasadach). Po obejrzeniu kilku filmów nie da się zapomnieć, że jajko=siemię lniane;D Świetnie byłoby mieć spis takich zamienników. Życzę Wam wszystkiego dobrego i powodzenia w realizacji Waszych planów 🙂

  • comment-avatar
    Malgorzata 21 marca 2018 (15:06)

    Może macie jakiś chleb na sodzie?

    • comment-avatar
      atelier 21 marca 2018 (15:09)

      Niestety nie, ale można eksperymentować z naszymi przepisami drożdżowymi, na warsztatach czasem pieczemy takie eksperymenty 🙂

  • comment-avatar
    nuxy 11 czerwca 2018 (17:50)

    Hejko, mam kilka pytań 🙂 1. Czy mogę upiec chlebek w silikonowej keksówce? To znaczy, nikt mi nie zabroni chyba 😉 ale czy się może z jakiegoś powodu nie udać? 2. Czy jeśli zastąpię suszone pomidory innym dodatkiem, mam dolać do ciasta 100ml oliwy? Z góry dzięki za odpowiedzi 🙂 orzeszek

    • comment-avatar
      Atelier Smaku 11 czerwca 2018 (22:10)

      hej 🙂 1.Oczywiście, że tak ale nie będzie miał zbyt chrupiącej skórki, tylko tyle z niespodzianek 😉 2. Brawo! 😉 ciasto będzie fajniejsze ale nie jest to konieczne, warto jednak poeksperymentować, bo każdy lubi inne pieczywo. Pomidory suszone odciągają w tym przepisie troszkę uwagę od goryczy mąki kukurydzianej. Można też dodać suszoną żurawinę, oliwa nie jest konieczna, ale nie zaszkodzi 😉

  • comment-avatar
    Hubi 11 listopada 2018 (14:36)

    Hej. Zamiast mąki ziemniaczanej mogę dodać ryżowej? Nie mieszkam w PL a tu nie ma ziemniaczanej.Jak tak to w takich samych propprcjach? Dzieki😀

    • comment-avatar
      Atelier Smaku 11 listopada 2018 (15:37)

      Hej, może być skrobia kukurydziana, ryżowa lub tapioka. Powinna być to sama skrobia.Tapioka powinna być najlepsza. Pozdrawiamy

  • comment-avatar
    Atena 8 stycznia 2019 (03:29)

    Zrobiłam chlebek, w smaku wyszedł dobry ale opadł😕 na początku pięknie wyrósł jak temperatura w piekarniku była mała ale jak tylko ustawiłam na wyższą zaczął stopniowo opadać aż zrobił się wklęsły😄. Co mogło pójść nie tak?

    • comment-avatar
      Atelier Smaku 8 stycznia 2019 (09:01)

      Na początku nam też tak się zdarzało o okazało się, że przyczyną jest to, że dajemy mu zbyt wysoko wyrosnąć. Powinien dojść mniej więcej do 3/4 wysokości brachy, potem podczas wstępnego etapu pieczenia i tak uroście. Gdy wystrzeli od razu wysoko do góry, zawsze opada i jest w nim dziura. 🙂 Tak czy inaczej te etapy trzeba w praktyce wyczuć samemu. Powodzenia!

Dodaj opinię

Twój adres email nie będzie opublikowany