101. Kutia z kaszy jaglanej / Millet kutia

Pobierz PDF

Przepis po polsku

Jak przygotować bezglutenową kutię?

Dziś w Atelier Smaku przepis na bezglutenową i wegańską kutię z kaszą jaglaną i melasą z karobu. Przygotowaliśmy ją wspólnie z Anią i Łukaszem z Gdyńskiej Fundacji “Dom Marzeń”. Angielskie tłumaczenie przygotowało  nam Translalab.

Today the Atelier of Taste has a gluten-free and vegan kutia with millet and carob molasses for you. We’ve prepared it together with Ania and Łukasz from the Dom Marzeń foundation from Gdynia. The English translation was prepared by Translalab.

 

Składniki

Czas przygotowania: około 40 minut + czas moczenia maku / about 40 minutes + poppy seeds soaking time
Ilość: 1 duża salaterka / large bowl

Składniki / Ingredients:

  • 400 g kaszy jaglanej / millet groats
  • 400 g maku / poppy seeds
  • 400 g ulubionych bakalii (figi, rodzynki, morele, orzechy włoskie, laskowe, migdały itp.) / nuts and dried fruit of your choice (figs, raisins, apricots, walnuts, hazelnuts, almonds, etc.)
  • Skórka otarta z 2 pomarańczy / zest of 2 oranges
  • 1/2 szklanki cukru brązowego / glass brown sugar
  • 6 łyżek melasy z karobu / tablespoons carob molasses

Sposób przygotowania / Instructions:

Mak zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na noc, by zmiękł. Kaszę przelewamy wrzątkiem przez sito, by pozbyć się goryczy. Wrzucamy ją do garnka i zalewamy wrzącą wodą w ilości półtora razy większej niż objętość kaszy. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. Nie mieszamy w trakcie gotowania, żeby kasza nie była kleista. Następnie przecedzamy mak i mielimy go w maszynce o gęstym sicie lub w dobrym mikserze. Orzechy siekamy i prażymy na patelni, suszone owoce zalewamy wrzątkiem, odcedzamy i siekamy lub miksujemy na drobne kawałki. Skórkę sparzonej pomarańczy ucieramy na tarce o drobnych oczkach i przesmażamy przez chwilę z cukrem i odrobiną wody. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i schładzamy w lodówce. Kutię najlepiej zrobić dzień wcześniej, aby wszystkie aromaty i smaki przeszły sobą. Smacznego i na zdrowie! Pour boiling water over the poppy seeds and soak them overnight so that they soften. Scald millet with boiling water in a sieve to get rid of the bitter taste. Put it in a pot, pour boiling water over it. The volume of the water must be 1.5 times the volume of the millet. Boil it on low heat with the lid on until it's soft. Don't stir it during the boiling so that the groats don't become sticky. Then, drain the poppy seeds and grind them in a grinder with small mesh or a good blender. Chop the nuts and roast them in a frying pan. Scald the dried fruit, drain them and chop or blend them. Grate the zest of the scalded orange with a fine mesh grater and fry it briefly with sugar and a little water. Put all the ingredients together and cool them in the fridge. It's better to make kutia a day earlier so that all the aromas and flavours merge. Enjoy it! It's good for you!

Review

Wasza ocena

0 (0 Głosów)

Podsumowanie

Ocena

Brak opini dla przepisu dla "101. Kutia z kaszy jaglanej / Millet kutia"

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany