21. “Kwiaty bzu w cieście”

Pobierz PDF

Późna wiosna to pretekst do zrealizowania w kuchni tego, czego nie da się zrobić przez cały rok. Chociażby dlatego, że w hipermarkecie nie dostaniemy kwiatów bzu. Dzięki nielicznym, ale zaangażowanym w swoją pracę dostawcom, inne kwiaty jadalne owszem, możemy dostać przez cały rok, ponieważ sprowadzane są z innych części świata, lub hodowane są w doniczkach. Kwiaty czarnego bzu mają unikalny smak i zapach, a w połączeniu ze złocistym i chrupiącym ciastem są warte grzechu i trudno je porównać z inną potrawą. My dorzucamy do tego jeszcze nutę białej trufli i w ten sposób zapraszamy na obiad, jaki na początku czerwca funduje nam natura. Wystarczy wybrać się na spacer, by wrócić z pożywnym bukietem. 🙂

Składniki

Czas przygotowania: 20 minut
Ilość: 2 porcje

Składniki

  • ok. 10 kwiatostanów czarnego bzu
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 szczypta soli
  • woda
  • liście świeżej mięty do dekoracji
  • truflowy krem balsamiczny do dekoracji

Sposób przygotowania

Kwiaty bzu w cieście

Mieszamy ze sobą suche składniki. Następnie dodajemy wody w takiej ilości, aby po zmieszaniu wyszło nam ciasto o takiej konsystencji, z jakiej smaży się naleśniki. Prawdopodobnie po jakimś czasie będziemy musieli dodać wody, ponieważ mielone siemię lniane absorbuje wilgoć z ciasta. Chwytamy kwiatostany bzu za gałązkę, zanurzamy w cieście, usuwamy nadmiar ciasta i kładziemy na patelnię, po czym obcinamy nożyczkami gałązkę tak, by udało nam się obrócić placek na drugą stronę. Smażymy na głębokim oleju na patelni, aż ciasto się zarumieni. Wykładamy na talerz, dekorujemy miętą i skrapiamy truflowym kremem balsamicznym. W tej wersji jest to przepyszne i wysublimowane i pachnące bzem, i białą truflą danie, ale możemy też podawać z konfiturą, cukrem pudrem itd.

Oceń przepis!

Wasza ocena

0 (0 Głosów)

Podsumowanie

Ocena

Brak opini dla przepisu dla "21. "Kwiaty bzu w cieście""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany