297. Lemoniada hibiskusowa z miętą / Hibiscus lemonade with mint

Pobierz PDF

Przepis po polsku

Lemoniada hibiskusowa z miętą

Korzystając z tego, że jesteśmy dopiero w połowie lata, dzielimy się z Wami przepisem na lemoniadę hibiskusową, która w tym roku bije rekordy popularności w Atelier Smaku Bistro & Delikatesy. Prosta, szybka w wykonaniu, smaczna i orzeźwiająca. Po prostu trzeba ją zrobić! Pamiętajcie o tym, że przepis ma angielską wersję od Translalab. Może komuś się przyda…

Przepis po angielsku

Since we’re only half way through the summer, we’re sharing a lemonade which is extremely popular at the Atelier of Taste Bistro & Deli this year. It’s simple and quick to make as well as tasty and refreshing. You just have to make it! The episode and the recipe have an English version by Translalab of course. Someone may find it useful…

Składniki / Ingredients:

Czas / Time: 15 min. + czas chłodzenia / 15 min to cooling time
Ilość / Amount: 1,5 litra / liter

Składniki / Ingredients:

  • 1/2 szklanki suszonych kwiatów hibiskusa / glass dried hibiscus flowers
  • 1/2 szklanki brązowego cukru trzcinowego / glass brown cane sugar
  • 2 garści liści świeżej mięty / handfuls fresh mint
  • 1,5 litra wody / litre water

Sposób przygotowania / Instructions:

Przepis po polsku

Idealne orzeźwienie dzięki lemoniadzie hibiskusowej

Aby przygotować pyszną lemoniadę hibiskusową z miętą, wsypujemy kwiaty hibiskusa do garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy cukier i dorzucamy miętę. Gotujemy na małym ogniu jeszcze przez około 10 sekund i odstawiamy aby wywar naciągnął i lekko przestygł. Przelewamy do szklanego słoja wraz z liśćmi mięty oraz kwiatami hibiskusa i schładzamy w lodówce. Przed podaniem możemy dodać lodu. Taka lemoniada hibiskusowa to wspaniały napój gaszący pragnienie w upalne dni nie powinniśmy zapominać o nim również jesienią, ponieważ jest równie smaczny na gorąco jako herbata. Smacznego i na zdrowie!
Sprawdź również inne przepisy na lemoniady dostępne na naszym blogu, takie jak np. lemoniada z truskawek, lemoniada ze świeżym rabarbarem i inne!

Przepis po angielsku

Put the hibiscus flowers into a pot, pour water over them and bring it to the boil. Add sugar and mint. Simmer on low heat for about 10 seconds more and put the infusion aside so that it cools a little. Pour it into a glass jar together with mint leafs and hibiscus flowers. Cool it in the fridge. You can add some ice before serving. It is a wonderful thirst-quenching drink for hot days. You shouldn't forget about it in the autumn either. It tastes great as a hot tea as well. Enjoy it! It's good for you!

Brak opini dla przepisu dla "297. Lemoniada hibiskusowa z miętą / Hibiscus lemonade with mint"

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany