106. Majonez ziemniaczany i carpaccio z buraków / Potato mayonnaise & beetroot carpaccio

Pobierz PDF

Przepis po polsku

Jak przygotować majonez bez jajek?

Dziś Atelier Smaku, specjalnie z myślą o karnawałowych spotkaniach, serwuje bardzo prostą lecz wykwintną przystawkę. Kremowy <a href=”https://ateliersmaku.pl/sklep/przetwory/18-majonez-weganski.html”>wegański majonez</a> i carpaccio z buraków to kompozycja idealna. Spróbujcie sami i polećcie swoim anglojęzycznym przyjaciołom (tym razem również Translalab przygotowało dla nas angielskie napisy).

Today the Atelier of Taste serves a very simple but sophisticated starter with the carnival meetings in mind. The creamy, vegan mayonnaise and beetroot carpaccio make a perfect composition.

 

Składniki

Czas przygotowania: 40 min.
Ilość: kilka porcji / several portions

Składniki - Majonez / Ingredients - Mayonnaise:

  • 1 ziemniak / potato
  • 100 ml mleka kokosowego / coconut milk
  • 1 łyżeczka czarnej soli / teaspoon black salt
  • 100 ml oleju / oil
  • 2 łyżki musztardy / tablespoons mustard
  • 1 łyżka soku z cytryny / tablespoon lemon juice

Składniki - Carpaccio / Ingredients - Carpaccio:

  • kilka buraków / several beetroots
  • 1 garść uprażonych orzechów / handful roasted nuts
  • krem balsamiczny do dekoracji / balsamic cream for decoration

Sposób przygotowania / Instructions:

Obrane ziemniaki i buraki gotujemy na parze i studzimy. Następnie ziemniaka rozdrabniamy, wrzucamy do naczynia do miksowania, dodajemy mleko kokosowe, czarną sól sok z cytryny oraz musztardę i miksujemy na gładką masę. Pod koniec dodajemy olej, miksujemy jeszcze raz dokładnie i przekładamy do miseczki. Ugotowane buraki kroimy w bardzo cienkie plastry, które układamy na półmisku, następnie dekorujemy je kremem balsamicznym i posypujemy uprażonymi wcześniej na patelni lub w piekarniku orzechami. Takie carpaccio z majonezem, to wyjątkowo prosta, ale bardzo wykwintna przystawka. Smacznego i na zdrowie! Steam the peeled potatoes and beets. Then, cool them. After that, squash the potato and put it into a dish for blending. Add coconut milk, black salt, lemon juice and mustard. Blend it until smooth. Near the end, add the oil, blend once more thoroughly and put it into a bowl. Cut the steamed beets into thin slices. Put them on a platter, decorate with balsamic cream and sprinkle them with nuts which have been roasted in a frying pan or in the oven. Such a carpaccio with mayonnaise it a very simple and exquisite appetizer. Enjoy it! It's good for you!

Brak opini dla przepisu dla "106. Majonez ziemniaczany i carpaccio z buraków / Potato mayonnaise & beetroot carpaccio"

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany