Makaron z karmelizowanym jabłkiem i kremem daktylowym / Noodles with apple and date cream (58)

Pobierz PDF

Dziś bezglutenowy makaron na słodko. Włoch złapie się za głowę i pewnie powie: “Mamma Mia!”, natomiast niejeden Polak powie: “W końcu!”. To prawda, ugięliśmy się pod słodkim ciężarem próśb przygotowania makaronu w niewytrawnej, niesłonej opcji. Jednak nie jest to typowa wersja dla małych dzieci, bo te duże też lubią przypomnieć sobie czasy dzieciństwa. Spróbujcie sami i oceńcie. Zachęcamy!

We’re serving a sweet gluten-free pasta dish today. Italians will clutch their heads and say: “Mamma Mia!” but many Poles will say: “Finally!” It’s true – we’ve buckled under the sweet burden of the requests for a non-savoury version of pasta. However, it is not a typical version for small children, as big children also like bringing back their childhood memories. Try it for yourselves and see what you think. We do recommend it 🙂

Składniki

Czas / Time: 30 min.
Ilość / Amount: 2-3 porcje / portions

Składniki - makaron / Ingredients - noodles:

  • 250 g makaronu kukurydzianego typu świderki / corn fusilli pasta
  • 1 duża szara reneta / large russet apple
  • 2 łyżki melasy z karobu / tablespoons carob molasses
  • Woda / Water
  • Trochę oleju i soli do gotowania makaronu / A little oil and salt for boiling the pasta

Składniki - Krem / Ingredients - Cream:

  • 100 g wypestkowanych daktyli / pitted dates
  • 200 ml mleka kokosowego / coconut milk about
  • 100 ml wody do gotowania / water for boiling
  • 1 łyżeczka cynamonu do posypania dania / teaspoon cinnamon for sprinkling

Sposób przygotowania / Instructions:

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju. Jabłko pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy na osiem podłużnych części. Wrzucamy je na patelnię, dodajemy melasę karobową i karmelizujemy przez chwilę. Gdy kawałki jabłka powoli się smażą, wrzucamy daktyle do garnka i gotujemy je ok. 5 minut w niewielkiej ilości wody. Następnie, już przegotowane daktyle miksujemy z mlekiem kokosowym na gładki krem. Odcedzamy makaron, wykładamy go na talerze, polewamy kremem daktylowo kokosowym i podajemy wraz z karmelizowanymi jabłkami. Na sam koniec całość posypujemy odrobiną cynamonu. Smacznego i na zdrowie! Boil the pasta al dente in salted water with a little oil. Core the apple and cut it into eight oblong pieces. Put them into a frying pan. Add carob molasses and caramelize them for a moment. While the pieces of the apples are frying slowly, put dates into a pot and boil them for about 5 minutes in a small amount of water. Then, blend the boiled dates and the coconut milk into a smooth cream. Drain the pasta, put it on the plates, pour the date and coconut cream over it and serve it with the caramelized apples. At the end, sprinkle it all with a little cinnamon. Enjoy it! It's good for you!

Brak opini dla przepisu dla "Makaron z karmelizowanym jabłkiem i kremem daktylowym / Noodles with apple and date cream (58)"

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany