58. "Makaron z karmelizowanym jabłkiem i kremem daktylowym" | Atelier Smaku | Bezglutenowa kuchnia wegańska

58. „Makaron z karmelizowanym jabłkiem i kremem daktylowym”

Pobierz PDF

Dziś bezglutenowy makaron na słodko. Włoch złapie się za głowę i pewnie powie: „Mamma Mia!”, natomiast niejeden Polak powie: „W końcu!”. To prawda, ugięliśmy się pod słodkim ciężarem próśb przygotowania makaronu w niewytrawnej, niesłonej opcji. Jednak nie jest to typowa wersja dla małych dzieci, bo te duże też lubią przypomnieć sobie czasy dzieciństwa. Spróbujcie sami i oceńcie. Zachęcamy!

Składniki

Czas przygotowania: ok. 30 minut
Ilość: 2-3 porcje

Składniki

  • 25 dag makaronu kukurydzianego typu świderki
  • 1 duża szara reneta
  • 2 łyżki melasy z karobu
  • woda
  • trochę oleju i soli do gotowania makaronu

Składniki - Krem

  • 10 dag wypestkowanych daktyli
  • 200 ml mleka kokosowego
  • ok. 100 ml wody do gotowania
  • 1 łyżeczka cynamonu do posypania dania

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju. Jabłko pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy na osiem podłużnych części. Wrzucamy je na patelnię, dodajemy melasę karobową i karmelizujemy przez chwilę. Gdy kawałki jabłka powoli się smażą, wrzucamy daktyle do garnka i gotujemy je ok. 5 minut w niewielkiej ilości wody. Następnie, już przegotowane daktyle miksujemy z mlekiem kokosowym na gładki krem. Odcedzamy makaron, wykładamy go na talerze, polewamy kremem daktylowo kokosowym i podajemy wraz z karmelizowanymi jabłkami. Na sam koniec całość posypujemy odrobiną cynamonu. Smacznego!

Brak opini dla przepisu dla "58. "Makaron z karmelizowanym jabłkiem i kremem daktylowym""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany