Makaron Linguine z kiełkami / Linguine with sprouts (54)

Pobierz PDF

Dziś kolejny pomysł na szybkie danie makaronowe. Linguine, czyli trochę inna, spłaszczona wersja spaghetti, w bardzo sympatycznym i chrupiącym towarzystwie. O smaku dania decyduje jakość makaronu, a ten, którego użyliśmy jest naprawdę wyjątkowy. Do tego smakowite kiełki i groszek cukrowy. Niebo w gębie!

We’ve got another quick pasta idea for you today. Linguine is a slightly different, flat version of spaghetti.  It will be accompanied by something nice and firm. The quality of pasta determines the dish’s flavour and the one we have used is really unique. Apart form that, there are some yummy sprouts and snow pea. Pure bliss!

Składniki

Czas / Time: 20 min.
Ilość / Amount: 2 porcje / portions

Składniki / Ingredients:

  • 250 g bezglutenowego makaronu linguine / gluten-free linguine pasta
  • 200 g mieszanki kiełków do smażenia / stir fry sprout mix
  • 20 dag groszku cukrowego / snow peas
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu / teaspoon black pepper
  • 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej / teaspoon spices
  • 1 łyżka sosu sojowego tamari tablespoon tamari soy sauce
  • Kila łyżek oliwy / Several tablespoons olive oil
  • 1 łyżka melasy z karobu / tablespoon carob molasses
  • 1 limonka / lime

Sposób przygotowania / Instructions:

Makaron Linguine z kiełkami - przepis
Wrzucamy makaron do gotującej się osolonej wody z dodatkiem 1 łyżeczki oliwy. W tym samym czasie podgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy na nią kiełki, mieszamy przez chwilę, dorzucamy groszek ptysiowy, dodajemy przyprawy, sos sojowy i melasę z karobu. Smażymy przez bardzo krótką chwilę, pod sam koniec dodajemy utartej skórki z limonki oraz soku w ilości według uznania. Dorzucamy na patelnię ugotowany al dente i odcedzony makaron, i możemy serwować. Smacznego i na zdrowie! Put the pasta into salted boiling water with a teaspoon of olive oil. In the meantime, heat up olive oil in a frying pan. Add the sprouts and stir for a moment. Then, add the snow peas, the seasonings, soy sauce and carob molasses. Fry it all for a brief moment. Near the end, add lime zest and as much lime juice as you like. Add pasta which has been cooked al dente and drained into the frying pan. It's ready to be served. Enjoy it! It's good for you!

Oceń przepis!

Wasza ocena

0 (0 Głosów)

Podsumowanie

Ocena

2 komentarze dla "Makaron Linguine z kiełkami / Linguine with sprouts (54)"

  • comment-avatar
    Marta & Peter 7 października 2018 (19:37)

    Zachwyciło mnie to danie z dwóch powodów: nie wymaga spędzenia w kuchni mnóstwa czasu, po drugie podoba mi się połączenie groszku cukrowego (użyłam zamiast niego fasolkę szparagową) z makaronem. Dzięki melasie z karobu zmieszanej z sosem sojowym całość komponuje się po prostu fantastycznie. Polecam!

    • comment-avatar
      Atelier Smaku 8 października 2018 (07:13)

      Fasolka to super rozwiązanie, gdy jest już po sezonie na groszek 🙂 Dzięki za nowy pomysł na to danie!

Dodaj opinię

Twój adres email nie będzie opublikowany