22. „Makaron z sezonowymi warzywami”

Pobierz PDF

Dania jednogarnkowe to to, co w domu zapracowanych ludzi sprawdza się chyba najlepiej. Dodatkowo, gdy dodamy do tej szybkiej i łatwej idei ? sezonowe warzywa, w tym wypadku szparagi oraz, jako niecodzienny dodatek ? białe wino, co w naszym domu znaczy, że na pewno jest bezalkoholowe, robi się bardzo wykwintnie. Przy okazji pojawia się jeszcze chwila na celebrację czasu, jaki spędzamy w kuchni: danie się gotuje, a my smakujemy lampkę wytrawnego wina, mogąc później swobodnie wrócić do codziennych obowiązków lub bezpiecznie wsiąść do auta. Taki posiłek to sama radość i zdrowie, zwłaszcza jeśli podstawą dania jest kukurydziany makaron prosto z królestwa dobrej pasty – słonecznej Italii.

Składniki

Czas przygotowania: 30 minut plus czas gotowawania ciecierzycy i kalafiora
Ilość: 4 porcje

Składniki

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 20 dag fasolki szparagowej np. typu mamut
  • 25 dag makaronu kukurydzianego typu kolanka, świderki
  • 150-200 ml białego półwytrawnego wina, my użyliśmy bezalkoholowego Élivo
  • Zero Zero Deluxe Blanco
  • 150 ml mleka kokosowego
  • ok. 1/2 litra wody
  • kilka łyżek oliwy
  • 2 łyżki drobno pokrojonych suszonych pomidorów w zalewie oliwnej
  • 2 łyżeczki kaparów w soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo utartej gałki muszkatołowej
  • czerwony pieprz do dekoracji
  • świeże zioła do dekoracji np. oregano

Sposób przygotowania

Kroimy fasolkę szparagową i szparagi na średniej wielkości kawałki (ok. 3cm), wrzucamy do żeliwnego garnka lub na patelnię i chwilę dusimy na oliwie, następnie podlewamy winem i ponownie dusimy. Po chwili dorzucamy makaron, dolewamy wody, mieszamy i przykrywamy. Co jakiś czas sprawdzamy czy makaron jest gotowy. Gdy jest już al dente dodajemy pomidory, kapary i mleko kokosowe. Mieszamy i możemy serwować, dekorując świeżymi ziołami i czerwonym pieprzem.

Brak opini dla przepisu dla "22. "Makaron z sezonowymi warzywami""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany