Makaron z warzywami w sosie serowym / Pot of pasta with vegetables and cheese sauce (55)

Pobierz PDF

Smaczne, proste i bezglutenowe jednogarnkowe danie makaronowe to coś, co sprawdzi się na pewno, gdy nie dysponujemy zbyt dużą ilością czasu, a musimy przygotować coś, co szybko zaspokoi głód i sprawi, że będziemy syci przez długi czas. Warto spróbować!

A tasty simple gluten-free one pot dish with pasta is something that will definitely prove useful if you don’t have much time and you need to make something which will satisfy you quickly and for a long time!

Składniki

Czas / Time: 30 min.
Ilość / Amount: 3 porcje / portions

Składniki / Ingredients:

  • 250 g bezglutenowego makaronu typu rurki / gluten-free penne
  • 1/2 kalarepy / kohlrabi
  • 1/2 fenkuła / fennel
  • 1 czerwona papryka / red pepper
  • 5 suszonych wędzonych śliwek / smoked dried plums
  • 150 g utartego wegańskiego sera / grated vegan cheese
  • 200 ml mleka kokosowego / coconut milk coconut milk
  • 2 łyżki musztardy / tablespoons mustard
  • 1 łyżka czerwonego marynowanego pieprzu / tablespoon marinated red pepper
  • 1 łyżka sproszkowanej słodkiej czerwonej papryki / tablespoon powdered sweet red pepper
  • kilka łyżek oliwy / Several tablespoons olive oil
  • 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu / teaspoon ground black pepper
  • Ok. 1 łyżeczka soli / About 1 teaspoon salt water
  • Woda / Water

Sposób przygotowania / Instructions:


Do żeliwnego garnka wlewamy oliwę, wrzucamy pokrojony fankuł i kalarepę, solimy i dusimy przez kilka minut, następnie dodajemy pokrojoną paprykę oraz śliwki. Po kilku minutach dodajemy makaron, podsmażamy przez chwilę tak, jak robi się to z ryżem do risotto. Następnie wlewamy wodę tak, aby makaron był przykryty. Gotujemy mieszając i co jakiś czas uzupełniając wodę. W osobnym naczyniu mieszamy ze sobą mleko kokosowe z musztardą i przyprawami. Wlewamy to do garnka z warzywami, mieszamy i przykrywamy na kilka minut i dusimy, aż makaron zacznie mięknąć, pod koniec dodajemy utartego wegańskiego sera, mieszamy, aż się rozpuści, sprawiając tym samym, że sos stanie się kremowy. Dorzucamy też czerwony marynowany pieprz dla zaostrzenia smaku i skontrastowania go z delikatnymi warzywami. Gdy makaron jest ugotowany al dente możemy podawać. Smacznego i na zdrowie! Pour olive oil into a cast-iron pot. Add chopped fennel and kohlrabi. Add salt and stew for several minutes. Then, add chopped pepper and plums. After several minutes, add pasta. Fry it for a moment, as you would do with rice for risotto. Then, add enough water to submerge the pasta. Boil and stir it, from time to time adding a little water. Mix coconut milk, mustard and seasonings in a separate dish. Pour it into the pot with vegetables, mix it and put the lid on. Stew it for several minutes, until the pasta starts softening. Near the end, add grated vegan cheese and stir it until it melts. This way, the sauce will become creamy. Add the marinated red pepper to make it spicier. It will contrast with the delicate vegetables nicely. Once the pasta is cooked al dente, you can serve it. Enjoy it! It's good for you!

Oceń przepis!

Wasza ocena

5 (1 Głosów)

Podsumowanie

Ocena

2 komentarze dla "Makaron z warzywami w sosie serowym / Pot of pasta with vegetables and cheese sauce (55)"

  • comment-avatar
    Marta & Peter 7 października 2018 (19:32)

    Bella fantastico, łaa!
    Pyszny, delikatny z aromatycznym sosem. Nie miałam śliwek, więc dodałam daktyle. Zjedliśmy ze smakiem. Po dwie porcje. Mniam mniam. Dziękujemy za przepis – szybki i prosty, a dzięki temu, że makaron jest bezglutenowy i nie ma tradycyjnego sera/śmietany – na to wszystko jest zwyczajnie lekkostrawny 🙂

    • comment-avatar
      Atelier Smaku 8 października 2018 (07:11)

      Na zdrowie! To fakt, że dopiero jak zaczyna się jeść inaczej, to zauważa się, jak wcześniejsze, tradycyjne jedzenie łączące gluten z nabiałem, było ciężkie. Najlepszym przykładem jest pizza, po zjedzeniu której, wiele osób ma ochotę na krótką drzemkę 😉

Dodaj opinię

Twój adres email nie będzie opublikowany