55. „Makaron z warzywami w sosie serowym”

Pobierz PDF

Smaczne, proste i bezglutenowe jednogarnkowe danie makaronowe to coś, co sprawdzi się na pewno, gdy nie dysponujemy zbyt dużą ilością czasu, a musimy przygotować coś, co szybko zaspokoi głód i sprawi, że będziemy syci przez długi czas. Warto spróbować. Smacznego i na zdrowie!

Składniki

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość: 3 porcje

Składniki

  • 25 dag bezglutenowego makaronu typu rurki
  • 1/2 kalarepy
  • 1/2 fenkuła
  • 1 czerwona papryka
  • 5 suszonych wędzonych śliwek
  • 15 dag utartego wegańskiego sera
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka czerwonego marynowanego pieprzu
  • 1 łyżka sproszkowanej słodkiej czerwonej papryki
  • kilka łyżek oliwy
  • 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • ok. 1 łyżeczka soli
  • woda

Sposób przygotowania

Do żeliwnego garnka wlewamy oliwę, wrzucamy pokrojony fankuł i kalarepę, solimy i dusimy przez kilka minut, następnie dodajemy pokrojoną paprykę oraz śliwki. Po kilku minutach dodajemy makaron, podsmażamy przez chwilę tak, jak robi się to z ryżem do risotto. Następnie wlewamy wodę tak, aby makaron był przykryty. Gotujemy mieszając i co jakiś czas uzupełniając wodę. W osobnym naczyniu mieszamy ze sobą mleko kokosowe z musztardą i przyprawami. Wlewamy to do garnka z warzywami, mieszamy i przykrywamy na kilka minut i dusimy, aż makaron zacznie mięknąć, pod koniec dodajemy utartego wegańskiego sera, mieszamy, aż się rozpuści, sprawiając tym samym, że sos stanie się kremowy. Dorzucamy też czerwony marynowany pieprz dla zaostrzenia smaku i skontrastowania go z delikatnymi warzywami. Gdy makaron jest ugotowany al dente możemy podawać.

2 komentarze dla "55. "Makaron z warzywami w sosie serowym""

  • comment-avatar
    Marta & Peter 7 października 2018 (19:32)

    Bella fantastico, łaa!
    Pyszny, delikatny z aromatycznym sosem. Nie miałam śliwek, więc dodałam daktyle. Zjedliśmy ze smakiem. Po dwie porcje. Mniam mniam. Dziękujemy za przepis – szybki i prosty, a dzięki temu, że makaron jest bezglutenowy i nie ma tradycyjnego sera/śmietany – na to wszystko jest zwyczajnie lekkostrawny 🙂

    • comment-avatar
      Atelier Smaku 8 października 2018 (07:11)

      Na zdrowie! To fakt, że dopiero jak zaczyna się jeść inaczej, to zauważa się, jak wcześniejsze, tradycyjne jedzenie łączące gluten z nabiałem, było ciężkie. Najlepszym przykładem jest pizza, po zjedzeniu której, wiele osób ma ochotę na krótką drzemkę 😉

Dodaj opinię

Twój adres email nie będzie opublikowany