Makowiec zawijany / Poppy seed roll (315)

Pobierz PDF

(odc. 315)

Przepis po polsku

Wegański makowiec zawijany, świąteczny niezbędnik!

Na tydzień przed Świętami podrzucamy Wam przepis na nowy wegański makowiec. Śmiemy twierdzić, że jest to jedno z najpyszniejszych ciast, które w dodatku zachowuje świeżość przez długi czas. Sprawdźcie jak smakuje nasz świąteczny, bezglutenowy makowiec zawijany!
Nie zapomnijcie o angielskim tłumaczeniu od Translalab, bo w końcu Święta to czas dzielenia się, który nie ma granic!

A week before Christmas we’ve got a new poppy seed cake recipe for you. We dare say this is one of the most delicious cakes. What is more, it stays fresh for a long time. Taste our Christmas, gluten-free poppy seed roll!

Don’t forget the English translation by Translalab as Christmas is the time of sharing with no borders.

Składniki / Ingredients:

Czas / Time: 2 godziny + czas moczenia maku / 2 hours + poppy seed soaking time
Ilość / Amount: 2 sztuki / rolls

Składniki - ciasto / Ingredients - dough:

  • 150 g mąki ziemniaczanej / potato flour
  • 100 g mąki ryżowej / rice flour
  • 50 g mąki kukurydzianej / corn flour
  • 50 g mąki z ciecierzycy / chickpea flour
  • 1/2 szklanki brązowego cukru pudru / glass brown powdered sugar
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego / tablespoons ground flaxseed
  • 1 łyżeczka suchych drożdży / teaspoon dried yeast
  • 100 ml oleju / oil
  • 100 ml mleczka kokosowego / coconut milk
  • 110 ml ciepłej wody / warm water

Składniki - nadzienie / Ingredients - filling:

  • 300 g maku / poppy seeds
  • 50 g włoskich orzechów / walnuts
  • 50 g suszonych moreli / dried apricots
  • 50 g rodzynek / raisins
  • 1 szklanka melasy z karobu / glass carob molasses
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej / tablespoons candied orange peel
  • Ewentualnie olejek pomarańczowy (jeśli chcemy więcej aromatu pomarańczy) / Optionally, orange oil (if you want more orange flavour)

Składniki - lukier / Ingredients - icing:

  • 4 łyżki brązowego cukru pudru / tablespoons powdered sugar
  • Odrobina ciepłej wody / A little warm water
  • 2 łyżki płatków migdałów / tablespoons almond flakes

Sposób przygotowania / Instructions:

Makowiec-zawijany
Przepis po polsku

Prawdziwy niezbędnik na świąteczny stół!

Mak zalewamy w garnku wrzątkiem i zostawiamy na kilka godzin, a następnie gotujemy go przez około 30 minut.
Suche składniki ciasta mieszamy razem w misce, dodajemy do nich olej i rozcieramy w dłoniach aby mąka się wytłuściła. Dolewamy mleczko kokosowe i wodę, mieszamy i dokładnie zagniatamy ciasto a następnie odstawiamy je na bok aby siemię wchłonęło wodę.
Siekamy i prażymy na rozgrzanej patelni włoskie orzechy a morele i rodzynki zalewamy wrzątkiem.
Przecedzamy suszone owoce i kroimy na drobne kawałki morele. Odcedzamy również mak a następnie dokładnie go miksujemy lub trzykrotnie mielimy. Dorzucamy do niego resztę składników nadzienia i jeszcze raz miksujemy ale tylko przez chwilę aby nie rozdrobnić zbytnio orzechów i owoców. Gotowy farsz przekładamy do miski i schładzamy.
Ciasto dzielimy na pół i na silikonowej macie formujemy prostokąt który pokrywamy połową nadzienia zostawiając tylko pas czystego ciasta aby po zwinięciu można je było skleić. Przy pomocy silikonowej maty zwijamy ciasto i przekładamy je na blachę. Tak samo robimy drugą roladę.
Wstawiamy ciasta do piekarnika na wyrastanie na około 30 minut a następnie pieczemy z termoobiegiem przez kolejne 30 minut w 180 C.
Ciasto studzimy i przygotowujemy lukier dolewając odrobinę ciepłej wody do cukru pudru i mieszając.
Smarujemy lukrem po długości ciasto i posypujemy płatkami migdałów.
Smacznego i na zdrowie !
Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie świąteczne dania np. uszka z grzybami, wegańską rybę po gracku lub ruskie pierogi ze skwarkami.
Przepis po angielsku

Pour boiling water over poppy seeds in a pot. Leave them for several hours and then boil for about 30 minutes.
Mix the dry ingredients of the dough in a bowl. Add oil to them and rub them in your fingers so that the flour is well-greased. Add coconut milk and water. Mix it all and knead the dough thoroughly. Then, put it aside so that it absorbs the water.
Chop walnuts and roast them in a heated pan.
Pour boiling water over apricots and raisins. Drain dried fruit and chop the apricots finely. Drain the poppy seeds too and then blend it thoroughly or grind it three times. Add the rest of the filling's ingredients to it and blend shortly, so that the nuts and fruit are not ground too finely. When the filling is ready, put it in a bowl and cool it.
Divide the dough in halves and form a rectangle on a silicone mat. Cover it with half of the filling. Leave just a stripe of plain dough so that after the rolling you can stick it together. Use the silicone mat to roll the cake and put it on a baking tray. Make the other roll the same way.
Put the cakes into the oven for about 30 minutes so that they rise. Then, bake them for another 30 minutes in 180° C.
Cool the cake and prepare the icing by adding a little warm water to the powdered sugar.
Keep stirring.
Spread the icing on the cake longitudinally and sprinkle it with almond flakes.
Enjoy it! It's good for you!

Oceń przepis!

Wasza ocena

0 (0 Głosów)

Podsumowanie

Ocena

Brak opini dla przepisu dla "Makowiec zawijany / Poppy seed roll (315)"

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany