204. „Marchewkowe ciasto z karobem na Halloween”

Pobierz PDF

Z okazji Halloween mamy dla Was potwornie proste i smaczne ciasto marchewkowe z karobem. Przepis tylko dla ludzi o stalowych nerwach, którzy nie boją się duchów. Smakuje najlepiej o północy na środku cmentarza 😉 A tak na serio, samo zdrowie i recycling. Wszystkiego dowiecie się w najnowszym odcinku. Możecie się nim podzielić również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.

Składniki:

Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
Ilość: 1 blacha

Składniki

  • 1,5 kg marchwi
  • 1 szklanka aquafaby
  • 1 szklanka sproszkowanego karobu czyli mąki z drzewa świętojańskiego
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 szklanka skrobi z tapioki
  • 1/2 szklanki melasy z karobu
  • 20 dag tahini

Sposób przygotowania:

Wyciskamy sok z umytej marchewki, który możemy wypić dla zdrowia z kroplą oliwy, a pozostałą resztę po wyciskaniu mieszamy z mąką z karobu, skrobią z tapiok, tahini i i melasą z karobu. Aquafabę obijamy wstępnie, zastępnie dodajemy do niej brązowy cukier puder, który wcześniej zmiksowaliśmy na puder. Ubijamy na sztywną pianę. Po czym delikatnie 2/3 piany mieszamy z pozostałymi składnikami. Tak przygotowaną masę wykładamy do silikonowej tortownicy lub formy do tarty. Resztą piany dekorujemy wierzch ciasta. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180°C. Pieczemy ok. 50-60 minut. Ciasto smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno, gdy trochę stężeje. Smacznego i na zdrowie!

Brak opini dla przepisu dla "204. "Marchewkowe ciasto z karobem na Halloween""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany