204. „Marchewkowe ciasto z karobem na Halloween” / „Carnot and carob cake”

Pobierz PDF

Z okazji Halloween mamy dla Was potwornie proste i smaczne ciasto marchewkowe z karobem. Przepis tylko dla ludzi o stalowych nerwach, którzy nie boją się duchów. Smakuje najlepiej o północy na środku cmentarza 😉 A tak na serio, samo zdrowie i recycling. Wszystkiego dowiecie się w najnowszym odcinku. Możecie się nim podzielić również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez  Translalab.

As it’s Halloween, we’ve got a terribly simple and awfully tasty carrot cake with carob for you. It’s a recipe for those with nerves of steel, who aren’t afraid of ghosts. It tastes best at midnight, in the middle of a cemetery 😉 Seriously, though – it’s pure health and recycling. We’ll show you everything in the latest episode. You can share it with your English-speaking friends too, as Translalab has prepared subtitles for them.

 

Składniki:

Czas / Time: ok. 1,5 godziny / about 1.5 hour
Ilość / Amount: 1 blacha / 1 baking tin

Składniki / Ingredients:

  • 1,5 kg marchwi / carrots
  • 1 szklanka aquafaby / glass aquafaba
  • 1 szklanka sproszkowanego karobu czyli mąki z drzewa świętojańskiego / glass powdered carob (st. John's tree flour)
  • 1 szklanka cukru trzcinowego / glass cane sugar
  • 1 szklanka skrobi z tapioki / glass tapioca starch
  • 1/2 szklanki melasy z karobu / glass carob molasses
  • 200 g tahini / tahini

Sposób przygotowania / Instructions:

Wyciskamy sok z umytej marchewki, który możemy wypić dla zdrowia z kroplą oliwy, a pozostałą resztę po wyciskaniu mieszamy z mąką z karobu, skrobią z tapiok, tahini i i melasą z karobu. Aquafabę ubijamy wstępnie, zastępnie dodajemy do niej brązowy cukier puder, który wcześniej zmiksowaliśmy na puder. Ubijamy na sztywną pianę. Po czym delikatnie 2/3 piany mieszamy z pozostałymi składnikami. Tak przygotowaną masę wykładamy do silikonowej tortownicy lub formy do tarty. Resztą piany dekorujemy wierzch ciasta. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180°C. Pieczemy ok. 50-60 minut. Ciasto smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno, gdy trochę stężeje. Smacznego i na zdrowie! Juice the washed carrots. Drink the juice with a drop of olive oil, as it's very good for you. Mix what is left after the juicing with carob flour, tapioka starch, tahini and carob molasses. Whisk the aquafaba a little, then add brown sugar which has been ground into powder. Whisk it stiff. Then, mix 2/3 of the froth gently with the rest of the ingredients. Put the dough into a silicone springform pan or a tart tin. Use the remaining froth to decorate the cake's surface. Put it in the oven set at 180°C and bake for around 50-60 minutes. The cake is equally tasty hot and cold, when it sets a little. Enjoy it! It's good for you! When you have no time to cook, visit our shop for other dishes: https://ateliersmaku.pl/sklep/

Brak opini dla przepisu dla "204. "Marchewkowe ciasto z karobem na Halloween" / "Carnot and carob cake""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany