Wegańska mizeria bez laktozy i (jak zawsze) bez glutenu ;) 🌱🍴🌱 / Cucumber salad with cream (333)

Pobierz PDF

(odc. 333)

Przepis po polsku

Dziś przedstawiamy Wam naszą wersję mizerii.

 
Tak jak w przypadku surówki z selerem z orzechami różnica pomiędzy tym, co jada się w większości domów, a naszą wegańską wersją polega na braku śmietany. Tym razem również idealnie zastępuje ją połączenie jogurtu kokosowego lub sojowego z dodatkiem kokosowego mleczka. Przekonajcie się sami, że naprawdę trudno odróżnić obie opcje.
 
Przepis oraz odcinek mają oczywiście angielskie tłumaczenie przygotowane przez Translalab.
 

Our version of cucumber salad with cream.

Just as in the case of the celery root salad with nuts, the basic difference between what is eaten in most homes and our vegan versions is the lack of cream. This time it is also replaced by a combination of soy yoghurt and coconut milk. Check it for yourselves – it is really difficult to tell the two versions apart.

Both the episode and the recipe have been translated into English by Translalab.

 

Składniki / Ingredients:

Czas / Time: ok 10 min / about 10 minutes
Ilość / Amount: 3-4 porcje / 3-4 portions

Składniki / Ingredients:

  • 500 g ogórków / cucumbers
  • 125 ml jogurtu kokosowego lub sojowego / coconut or soy yoghurt
  • 4 łyżki mleczka kokosowego / tablespoons coconut milk
  • 1/2 łyżeczki soli / teaspoon salt
  • duża szczypta mielonego zmielonego czarnego pieprzu / large pinch ground black pepper
  • ewentualnie sok z cytryny do zakwaszenia / optionally lemon juice for souringr

Sposób przygotowania / Instructions:

Przepis po polsku

Tradycyjna mizeria w wersji wegańskiej i bezglutenowej :)


Sposób przygotowania:

Obieramy ogórki, kroimy je w cienkie plasterki lub ucieramy na tarce. Wrzucamy do salaterki, dodajemy soli.

W osobnej miseczce mieszamy jogurt z mleczkiem kokosowym uzyskując w ten sposób wegański odpowiednik śmietany. W razie potrzeby możemy dodać trochę soku z cytryny. Wszystko oczywiście zależy od naszych preferencji smakowych.

Łączymy ogórki z naszą „śmietaną” i pieprzem.

Mieszamy i gotowe!

Teraz trzeba tylko ... --> ugotować ziemniaczki - "Ziemniaki z kapustą kiszoną" --> usmażyć kotlety sojowe - "Sposoby na kotlety sojowe" --> boczniaki - "Dania z boczniaka" --> lub tofu - "Sposoby na tofu" ... i możemy cieszyć się smakiem tradycyjnego obiadu :)

Smacznego i na zdrowie!

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy po naleśniki do naszego sklepu: https://ateliersmaku.pl/sklep/

Przepis po angielsku



Instructions:

Peel the cucumbers, slice them thinly or shred them. Put them into a salad bowl and add salt.

In a separate bowl mix a little yoghurt with coconut milk. You'll get a vegan replacement for cream this way. It you need to, you can add a little lemon juice. It depends on what flavours you prefer.

Put the cucumbers, the "cream" and pepper together.

Mix it and it's ready!

All you have to do now is... --> boil some potatoes - "Potatoes with sauerkraut" --> fry soy cutlets - "Soy cutlets recipes" --> oyster mushrooms - "Oyster mushroom dishes" --> or tofu - "Tofu recipes" ...and you can enjoy the flavours of a traditional dinner :)

Enjoy it! It's good for you!


When you have no time to cook, visit our shop for pancakes: https://ateliersmaku.pl/sklep/

Oceń przepis!

Wasza ocena

5 (2 Głosów)

Podsumowanie

Ocena

Brak opini dla przepisu dla "Wegańska mizeria bez laktozy i (jak zawsze) bez glutenu ;) 🌱🍴🌱 / Cucumber salad with cream (333)"

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany