Muffinki dyniowe z cynamonowym lukrem / Pumpkin muffins with cinnamon icing (53)

Pobierz PDF

Gdy okazało się, że w naszym food trucku makowe muffinki cieszą się bardzo dużym powodzeniem, jako dodatek do kawy, herbaty lub po prostu jako pożywna przekąska na słodko, trzeba było wymyślić ich kolejną wersję. Nowy motyw przewodni, nowa niespodzianka w środku i nowy pomysł na lukier. Tak więc zamiast maku mamy dynię, karob i przyprawy piernikowe, zamiast pomarańczy śliwkę, a w miejscu kawy cynamon. Zniknął orzech włoski na wierzchu i zastąpił prażony sezam. Mamy nadzieję, że i Wam się spodobają.

When it turned out that the poppy seed muffins were very popular in our food truck, for having with coffee, tea or simply as a nutritious sweet snack, we had to think of another version. New motif, new surprise inside, new icing idea. So instead of poppy seeds there is pumpkin, carob and spices. Orange is replaced by plum and coffee by cinnamon. The walnut on top is gone and there’s roasted sesame instead of it. We hope you like them too. 

Składniki

Czas / Time: 90 min.
Ilość / Amount: 12-14 sztuk / muffins

Składniki - mufinki / Ingredients - muffins:

  • 200 g mąki kukurydzianej / corn flour
  • 200 g mąki ziemniaczanej / potato flour
  • 2 łyżki suchego karobu / tablespoons dry carob
  • 50 g zmielonego siemienia lnianego / ground flaxseed
  • 200 g brązowego cukru pudru / powdered brown sugar
  • 200 ml mleka kokosowego / coconut milk
  • 150 ml mleka ryżowego / rice milk
  • 100 ml oleju słonecznikowego / sunflower oil
  • 300 g obranej dyni / peeled pumpkin
  • 1 łyżeczka sody / teaspoon baking soda
  • 1 szczypta soli / pinch salt
  • Powidła śliwkowe do nadziewania / Plum jam for filling

Składniki - Lukier / Ingredients - Icing:

  • 1 szklanka brązowego cukru pudru / glass brown powdered sugar
  • 1 łyżeczka cynamonu / teaspoon cinnamon
  • Kilka łyżeczek mleka ryżowego / Several teaspoons rice milk
  • Uprażony sezam do dekoracji / Roasted sesame for decoration

Sposób przygotowania / Instructions:

Muffinki dyniowe z cynamonowym lukrem - przepis
Obraną ze skórki dynię ucieramy na tarce o grubych oczkach lub miksujemy pokrojoną w kostkę w blenderze. Do miski wrzucamy wszystkie suche składniki ciasta i dokładnie mieszamy na sucho. Następnie dodajemy mleko ryżowe, kokosowe i utartą dynię. Wszystko razem mieszamy. Na samym końcu dolewamy olej i jeszcze raz mieszamy. Gdy ciasto osiągnie odpowiednią konsystencję, przechodzimy do nakładania masy do foremek. Niewielką ilość ciasta nakładamy na dno foremki, tak by wypełnić je do 1/3 wysokości. Za pomocą łyżeczki na środku ciasta kładziemy niewielką ilość powideł i uzupełniamy foremki ciastem, tak, by przykryć powidła. Czynność tę powtarzamy, aż do wykorzystania ciasta. Tak przygotowane babeczki wkładamy do nagrzanego na 180°C piekarnika i pieczemy ok. 50 minut. Przy nakładaniu powideł należy uważać, by nie dotykały ścianek foremki, ponieważ przy pieczeniu mogą wypłynąć. Do sporządzenia lukru potrzebny jest cukier puder, może to być zmielony brązowy cukier lub zwykły biały oraz odrobina mleka ryżowego i cynamon. Do miseczki z cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem wlewamy po odrobinie mleka ryżowego i dokładnie rozcieramy. Jeśli konsystencja lukru jest zbyt stała dolewamy jeszcze odrobinę mleka, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości. Gotowe i przestygnięte muffinki smarujemy po wierzchu lukrem i posypujemy prażonym sezamem od razu, gdy lukier jest jeszcze mokry. Smacznego i na zdrowie! Grate the peeled pumpkin on a grater with large holes or dice and then blend it. Put all the dough's dry ingredients into a bowl and mix them thoroughly. Then, add rice and coconut milk as well as the grated pumpkin. Mix everything together. At the end, add oil and mix again. Once the dough has the right consistency, start putting it into moulds. Put a small amount of the dough on a moulds' bottoms to fill them up to 1/3 of their height. Use a teaspoon to put a small amount of the plum jam in the middle of the dough. Fill the rest of the mould with the dough so that it covers the jam. Keep doing it until you have used up all the dough. Put the baking tins with muffins into the oven heated up to 180°C. Bake for about 50 minutes. When putting in the jam, make sure that it doesn't touch the walls of the moulds as it could leak out during the baking. For the icing you need powdered sugar (could be ground brown sugar or the regular white one) as well as a little rice milk and cinnamon. Pour tiny drops of rice milk into a small bowl with powdered sugar mixed with cinnamon. Grind it thoroughly. If the icing is too thick, add a little milk to get the desired texture. Once the muffins are baked and cooled, spread the icing on top of them and sprinkle them with roasted sesame immediately, while the icing is still wet. Enjoy it! It's good for you!

Oceń przepis!

Wasza ocena

0 (0 Głosów)

Podsumowanie

Ocena

Brak opini dla przepisu dla "Muffinki dyniowe z cynamonowym lukrem / Pumpkin muffins with cinnamon icing (53)"

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany