53. “Muffinki dyniowe z cynamonowym lukrem”

Pobierz PDF

Gdy okazało się, że w naszym food trucku makowe muffinki cieszą się bardzo dużym powodzeniem, jako dodatek do kawy, herbaty lub po prostu jako pożywna przekąska na słodko, trzeba było wymyślić ich kolejną wersję. Nowy motyw przewodni, nowa niespodzianka w środku i nowy pomysł na lukier. Tak więc zamiast maku mamy dynię, karob i przyprawy piernikowe, zamiast pomarańczy śliwkę, a w miejscu kawy cynamon. Zniknął orzech włoski na wierzchu i zastąpił prażony sezam. Mamy nadzieję, że i Wam się spodobają. Smacznego!

Składniki

Czas przygotowania: 90 minut
Ilość: 12-14 sztuk

Składniki

  • 20 dag mąki kukurydzianej
  • 20 dag mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki suchego karobu
  • 5 dag zmielonego siemienia lnianego
  • 20 dag brązowego cukru pudru
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 150 ml mleka ryżowego
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 30 dag obranej dyni
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szczypta soli
  • powidła śliwkowe do nadziewania

Składniki - Lukier

  • 1 szklanka brązowego cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • kilka łyżeczek mleka ryżowego
  • uprażony sezam do dekoracji

Sposób przygotowania

Obraną ze skórki dynię ucieramy na tarce o grubych oczkach lub miksujemy pokrojoną w kostkę w blenderze. Do miski wrzucamy wszystkie suche składniki ciasta i dokładnie mieszamy na sucho. Następnie dodajemy mleko ryżowe, kokosowe i utartą dynię. Wszystko razem mieszamy. Na samym końcu dolewamy olej i jeszcze raz mieszamy. Gdy ciasto osiągnie odpowiednią konsystencję, przechodzimy do nakładania masy do foremek. Niewielką ilość ciasta nakładamy na dno foremki, tak by wypełnić je do 1/3 wysokości. Za pomocą łyżeczki na środku ciasta kładziemy niewielką ilość powideł i uzupełniamy foremki ciastem, tak, by przykryć powidła. Czynność tę powtarzamy, aż do wykorzystania ciasta. Tak przygotowane babeczki wkładamy do nagrzanego na 180°C piekarnika i pieczemy ok. 50 minut. Przy nakładaniu powideł należy uważać, by nie dotykały ścianek foremki, ponieważ przy pieczeniu mogą wypłynąć. Do sporządzenia lukru potrzebny jest cukier puder, może to być zmielony brązowy cukier lub zwykły biały oraz odrobina mleka ryżowego i cynamon. Do miseczki z cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem wlewamy po odrobinie mleka ryżowego i dokładnie rozcieramy. Jeśli konsystencja lukru jest zbyt stała dolewamy jeszcze odrobinę mleka, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości. Gotowe i przestygnięte muffinki smarujemy po wierzchu lukrem i posypujemy prażonym sezamem od razu, gdy lukier jest jeszcze mokry.

Brak opini dla przepisu dla "53. "Muffinki dyniowe z cynamonowym lukrem""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany