Muffinki marchewkowe z cynamonowym lukrem / Carrot muffins with cinnamon icing (317)

Pobierz PDF

(odc. 317)

Przepis po polsku

Muffinki marchewkowe z cynamonowym lukrem – wegańskie i bezglutenowe. Przebój na sylwestra!

Na chwilę przed końcem roku, na specjalne życzenie dzielimy się przepisem na nasze wegańskie i bezglutenowe muffinki marchewkowe, które skradły nie jedno serce w naszych Bistro & Delikatesach.
Przekonacie się, że przepis ten sprawdzi się nie tylko podczas sylwestrowej zabawy. Pamiętajcie o angielskim tłumaczeniu od Translalab.

Right before the end of the year, at a special request,  we’re sharing the vegan and gluten-free carrot muffins recipe. They’ve stolen the hearts of many guests of our Bistro & Deli. You’ll see that this recipe is useful not only for a New Year’s Eve party. Don’t forget the English translation by Translalab.

Składniki / Ingredients:

Czas / Time: 90 min.
Ilość / Amount: 12-18 szt. / muffins

Składniki - Muffinki / Ingredients - Muffins:

  • 300 g wiórków z marchwi po odciśnięciu soku / carrot pulp left after squeezing juice
  • 225 g mąki kukurydzianej / corn flour
  • 200 g brązowego cukru pudru / powdered brown sugar 175 g potato flour 50 g ground flaxseed 1 teaspoon powdered carob
  • 175 g maki ziemniaczanej / potato flour
  • 50 g zmielonego siemienia lnianego / ground flaxseed
  • 1 łyżeczka sproszkowanego karobu / teaspoon powdered carob
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników / teaspoon gingerbread spice mix
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej / teaspoon baking soda
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków / teaspoon ground clove
  • 1 szczypta soli / pinch salt
  • 300 ml wody /water
  • 200 ml mleczka kokosowego / coconut milk
  • 100 ml oleju słonecznikowego / sunflower oil
  • konfitura imbirowo-cytrynowa do nadziewania (przepis 90) / ginger and lemon preserve as stuffing (recipe 90)

Składniki - lukier / Ingredients - Icing:

  • 1 szklanka brązowego cukru pudru / glass brown powdered sugar
  • 1 łyżeczka cynamonu / teaspoon cinnamon
  • 1-2 łyżki wody / tablespoons water

Sposób przygotowania / Instructions:

muffinki-makowe-z-cynamonowym-lukrem
Przepis po polsku

Prawdziwy wegański i bezglutenowy sylwestrowy przebój!


Do miski wrzucamy suche składniki ciasta i mieszamy.
Dodajemy mleczko kokosowe i wodę. Mieszamy jeszcze raz i dodajemy wiórki z marchwi. Ponownie mieszamy.
Pod koniec wlewamy olej i po wymieszaniu odstawiamy ciasto aby zgęstniało na kilka minut.
Za pomocą łyżki wkładamy ciasto do silikonowych foremek muffinkowych, wypełniając je do 1/3 wysokości.
Następnie mała łyżeczką nakładamy konfiturę na środek ciasta, zwracając uwagę, by konfitura nie dotykała foremki, ponieważ później nadzienie może wypłynąć z muffinki.
Foremki dopełniamy ciastem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C z termoobiegiem. Pieczemy ok. 55 minut.
W tym czasie przygotowujemy lukier mieszając brązowy cukier puder z cynamonem, a następnie dodając po odrobinie wody, aż do uzyskania gęstej, dającej się rozsmarować konsystencji.
Muffinki po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu smarujemy je lukrem i możemy udekorować np.sezamem, orzechami lub tak jak my, rajskimi jabłuszkami.

Smacznego i na zdrowie!

Kiedy nie masz czasu gotować, po inne bezglutenowe i wegańskie potrawy zapraszamy do naszego sklepu: Sklep wegański

Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie słodkości np. trufle marcepanowo-kawowe, szkockie ciastka maślane lub gofry.
Przepis po angielsku

Put the dry ingredients into a bowl and mix them. Add coconut milk and water. Mix again and add the carrot pulp. Mix one more time. Near the end, add the oil and once it's mixed, let it rest for a few minutes so that the dough thickens. Use a spoon to put the dough into silicone muffin moulds. Fill them up to the 1/3 of their height. Then, use a teaspoon to put the preserve in the middle of the dough. Make sure the preserve doesn't touch the mould as later the stuffing could flow out of the muffin. Fill the moulds up with the dough and put them into the oven heated up to 180°C with air circulation. Bake for about 55 minutes. In the meantime, prepare the icing by mixing powdered brown sugar with cinnamon. Then add water in little bits until it's thick and spreadable. Top the muffins with icing after taking them out of the oven. You can also decorate them with sesame or paradise apples, like we have. Enjoy it! It's good for you! When you have no time to cook, visit our shop for pierogi: https://ateliersmaku.pl/sklep/

Oceń przepis!

Wasza ocena

5 (1 Głosów)

Podsumowanie

Ocena

Brak opini dla przepisu dla "Muffinki marchewkowe z cynamonowym lukrem / Carrot muffins with cinnamon icing (317)"

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany