260. Naleśniki po meksykańsku / Mexican pancakes

Pobierz PDF

Przepis po polsku

Pyszne naleśniki po meksykańsku w wydaniu fit

Dziś dzielimy się z Wami przepisem na jedne z naszych ulubionych wegańskich i bezglutenowych naleśników, czyli naleśniki meksykańskie. Nadzienie to sprawia, że jest to bardzo pożywne danie, a pomidorowy sos, który przedstawiliśmy w poprzednim odcinku powoduje, że całość jest naprawdę wyjątkowa. Oczywiście odcinek ma też angielskie podpisy przygotowane specjalnie dla przez Translalab.

Przepis po angielsku

We’re sharing one of our favourite vegan and gluten-free pancakes. The Mexican stuffing makes them a very nourishing dish while the tomato sauce which we presented in the last episode gives it a really unique character. The episode has English subtitles too, of course. They were prepared specially by Translalab.

Składniki:

Czas / Time: 50 minut + czas moczenia i gotowania fasoli / 50 minutes + bean soaking and boiling time
Ilość / Amount: ok. 8-10 sztuk / 8-10 rolls

Składniki - naleśniki / Ingredients - pancakes:

  • 180 g mąki gryczanej / buckwheat flour
  • 120 g mąki ziemniaczanej / potato flour
  • 50 g zmielonego siemienia lnianego (6 łyżek) / ground flaxseed (6 tablespoons)
  • 300 ml wrzątku do siemienia lnianego / boiling water for flaxseed
  • Woda do uzyskania konsystencji luźnego ciasta racuchowego / Water for getting thin pancake dough
  • 1/4 łyżeczki soli / 1/4 teaspoon of salt
  • 1 łyżka oleju / 1 tablespoon oil

Składniki - farsz / Ingredients - stuffing:

  • 200 g czerwonej fasoli / red beans
  • 120 g pieczarek / champignons
  • 200 g kukurydzy / corn
  • 70 g granulatu sojowego / soy granulate
  • 350 ml passaty pomidorowej / tomato purée
  • 2 łyżki sosu sojowego tamari / 2 tablespoons tamari soy sauce
  • 1 1/2 łyżki octu balsamicznego / 1 1/2 tablespoons balsamic vinegar
  • 1/2 łyżki papryki słodkiej / 1/2 tablespoon sweet pepper
  • 1 łyżeczka cząbru / 1 teaspoon savory
  • 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu / 1/2 teaspoon ground black pepper
  • 1/4 łyżeczki chilli / 1/4 teaspoon chilli
  • 1/2 łyżeczki przyprawy orientalnej / 1/2 teaspoon oriental seasoning
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej / 1/2 teaspoon nutmeg
  • 4 łyżki oleju / 4 tablespoon oil
  • 1 łyżeczka soli / 1 teaspoon salt

Sposób przygotowania / Instructions:

Przepis po polsku

Naleśniki meksykańskie: jak je przygotować?

Aby przygotować pyszne naleśniki z farszem meksykańskimFasolę moczymy przez noc, zlewamy wodę, nalewamy nową i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy ok. 1 łyżeczkę soli i gotujemy jeszcze przez około 10 minut. Ugotowaną fasolę odstawiamy na bok. Umyte pieczarki ucieramy na tarce jarzynowej. Na rozgrzany olej wsypujemy granulat sojowy i smażymy aż zacznie się przyrumieniać, mieszając cały czas. Wlewamy sos sojowy, szybko mieszamy i dorzucamy pieczarki oraz przyprawy oprócz octu i soli. Cały czas mieszając, smażymy aż pieczarka puści sok i zmięknie. Następnie wlewamy passatę, dodajemy kukurydzę, fasolę, mieszamy i zagotowujemy. Dosalamy do smaku. Dodajemy ocet balsamiczny i gotujemy jeszcze klika minut, żeby składniki przeszły sobą. Odstawiamy na bok i zabieramy się za przygotowanie naleśników po meksykańsku fit. Zmielone siemię lniane zalewamy wrzątkiem, miksujemy i odstawiamy na bok do wystygnięcia. Gdy przestygnie, dodajemy sporą szczyptę soli, mąkę ziemniaczaną, mąkę gryczaną i mieszamy na sucho. Następnie dodajemy wody oraz miksujemy aż ciasto będzie gładkie i będzie miało konsystencję gęstej śmietany. Pod koniec miksowania dodajemy 2 łyżki oleju i ponownie miksujemy na jednolitą masę. Ewentualnie dodajemy więcej wody, pamiętając, że ciasto ma mieć konsystencję lejącą, tak aby rozpływało się po rozgrzanej patelni. Nabieramy na łyżkę wazową ciasta, wylewamy na środku rozgrzanej patelni i rozprowadzamy okrężnym ruchem płaską, drewnianą łopatką. Czekamy aż ciasto dobrze odparuje, a jego brzegi zaczną się zawijać do góry. Dopiero wtedy możemy przewracać na drugą stronę. Gotowe naleśniki meksykańskie przekładamy farszem i po wierzchu polewamy sosem pomidorowym (przepis nr 259). Na wierzchu dekorujemy plastrami papryczki jalapeño i gotowe. Smacznego i na zdrowie!

Sprawdź także inne nasze przepisy, np. przepis na pasztet z ciecierzycy czy przepis na wegańskie gołąbki.

Przepis po angielsku

Soak the beans overnight and drain them. Pour fresh water over them and boil them until they are soft. Near the end of the boiling, add about a teaspoon of salt and keep boiling for about 10 minutes. When ready, take the beans off the stove. Grate the washed champignons on a vegetable grater. Put soy granulate on hot oil and fry it until it starts browning. Don't stop stirring. Add soy sauce, stir it quickly. Add champignons and all the seasonings apart from vinegar and salt. Keep stirring and fry until champignons let out their juice and soften. Then add the tomato purée, corn and beans. Stir it all and boil it up. Add salt to taste. Add balsamic vinegar and boil for another few minutes so that the aromas spread on all the ingredients. Put it aside and start preparing the pancakes. Pour boiling water over ground linseed and put it aside to cool. When it cools, add a large pinch of salt, potato flour and buckwheat flour. Mix it when dry. Then, add water and mix it until the dough is smooth and has the texture of thick cream. Near the end of the mixing, add two tablespoons of oil and keep mixing until it's smooth. If necessary, add more water. Remember that the dough should be thin so that it spreads on a heated pan. Take a ladle of the dough, pour it onto the middle of a heated frying pan and spread it with a circular movement of a flat wooden spatula. Wait for the water to evaporate from the dough and for its edges to curl up. Only then can they be flipped. When the pancakes are ready, fill them with the stuffing and pour tomato sauce (recipe no. 259) over them. Put slices of jalapeño pepper on top and they're ready! Enjoy it! It's good for you! When you have no time to cook, visit our shop for other dishes: https://ateliersmaku.pl/sklep/

Brak opini dla przepisu dla "260. Naleśniki po meksykańsku / Mexican pancakes"

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany