176. „Napój czekoladowy z chilli i pomarańczą” / „Chocolate drink with chilli”

Pobierz PDF

Gęsty i kremowy napój czekoladowy z chilli i pomarańczą to idealny deser na każde święta i nie tylko. Naszym zdaniem sprawdzi się genialnie po świątecznym spacerze, do którego zachęcamy po godzinach spędzonych przy stole. Wegański i bezglutenowy, po prostu lekki i przepyszny. Przepis ma oczywiście i tym razem angielskie podpisy, przygotowane Translalab.

The thick and creamy chocolate drink with chilli and orange is a perfect dessert which you can have not only on holidays. In our opinion it will be perfect after a Christmas walk which we do encourage you to take after hours behind the table. It’s vegan, gluten-free and simply delicious. 

Składniki

Czas / Time: ok. 15 min. / about 15 min.
Ilość / Amount: 4 porcje / portions

Składniki / Ingredients:

  • 4 łyżki gorzkiego kakao / tablespoons dark cocoa
  • 4-6 łyżek ksylitolu / tablespoons xylitol
  • 400 ml mleka kokosowego / coconut milk
  • 400 ml wody / water
  • 4 łyżki błyskawicznego kleiku ryżowego / 4 tablespoons instant congee
  • 1 czubata łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej / heaped tablespoon candied orange peel
  • ok. 2 cm świeżej papryczki chilli / about 2 cm fresh chilli pepper

Sposób przygotowania / Instructions:

Kakao mieszamy z mlekiem kokosowym, aż do uzyskania kremowej konsystencji, która później w łatwy sposób rozpuści się podczas gotowania. Z papryczki chilli odkrawamy 2 cm, pozbywamy się pestek i kroimy ją drobno. W rondelku zagotowujemy wodę z resztą mleka kokosowego i ksylitolem, a następnie dorzucamy chilli i skórkę pomarańczową. Gdy się zagotuje dorzucamy masę kakaową i mieszamy, aż do pełnego rozpuszczenia. Dosypujemy kleik ryżowy i miksujemy wszystko do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Możemy podawać na gorąco, a także po schłodzeniu w lodówce. Smacznego i na zdrowie! Mix the cocoa with coconut milk until the mixture is creamy and will melt easily later, during the boiling. Cut a 2cm piece off the pepper, get rid of the seeds and chop it finely. Boil water together with the rest of the coconut milk and xylitol. Then add the chilli and orange peel. After it starts boiling, add the cocoa and mix until it dissolves completely. Add the congee and mix it all until smooth and creamy. It can be served hot or cooled in the fridge. Enjoy it! It's good for you! When you have no time to cook, visit our shop for other dishes: https://ateliersmaku.pl/sklep/

Brak opini dla przepisu dla "176. "Napój czekoladowy z chilli i pomarańczą" / "Chocolate drink with chilli""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany