176. „Napój czekoladowy z chilli i pomarańczą”

Pobierz PDF

Gęsty i kremowy napój czekoladowy z chilli i pomarańczą to idealny deser na każde święta i nie tylko. Naszym zdaniem sprawdzi się genialnie po świątecznym spacerze, do którego zachęcamy po godzinach spędzonych przy stole. Wegański i bezglutenowy, po prostu lekki i przepyszny. Przepis ma oczywiście i tym razem angielskie podpisy, przygotowane Translalab.

Składniki

Czas przygotowania: ok. 15 minut
Ilość: 4 porcje

Składniki

  • 4 porcje
  • 4-6 łyżek ksylitolu
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 400 ml wody
  • 4 łyżki błyskawicznego kleiku ryżowego
  • 1 czubata łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • ok. 2 cm świeżej papryczki chilli

Sposób przygotowania

Kakao mieszamy z mlekiem kokosowym, aż do uzyskania kremowej konsystencji, która później w łatwy sposób rozpuści się podczas gotowania. Z papryczki chilli odkrawamy 2 cm, pozbywamy się pestek i kroimy ją drobno. W rondelku zagotowujemy wodę z resztą mleka kokosowego i ksylitolem, a następnie dorzucamy chilli i skórkę pomarańczową. Gdy się zagotuje dorzucamy masę kakaową i mieszamy, aż do pełnego rozpuszczenia. Dosypujemy kleik ryżowy i miksujemy wszystko do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Możemy podawać na gorąco, a także po schłodzeniu w lodówce. Smacznego i na zdrowie!

Brak opini dla przepisu dla "176. "Napój czekoladowy z chilli i pomarańczą""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany