Nie oscypek, a tofcypek! Wegański – bez laktozy i glutenu / Tofcypek – tofu “oscypek” cheese! Vegan – lactose and gluten-free! (342)

Pobierz PDF

(odc. 342)

Przepis po polsku

Prawdziwy hit dla tych, którzy tęsknią za tradycyjnymi smakami. Oscypek? Nie: tofcypek! 🙂

Wegańska wersja klasyki z Podhala. Bez laktozy, bez glutenu.

Bardzo prosty przepis, który uda się każdemu.

Idealny na kanapki, do sałatek lub po prostu do ręki! 🙂

 

Możecie także dzielić się angielską wersją odcinka i przepisu przygotowanymi przez  Translalab.

A real hit for those who miss traditional flavours. Oscypek? No: tofcypek! 🙂

Vegan version of the Podhale region classic. Lactose and gluten-free.

It’s a really simple recipe which anyone can manage.

Perfect for sandwiches, salads or just as a snack! 🙂

 

Do share the English versions of the episode and the recipe prepared by Translalab.

Składniki / Ingredients:

Czas / Time: 1 godzina / hour
Ilość / Amount: 8 sztuk / cheeses

Składniki / Ingredients:

  • 180 g wędzonego tofu / smoked tofu
  • 60g rafinowanego tłuszczu kokosowego / refined coconut oil
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej / teaspoon potato flour
  • 1/2 łyżeczki soli / teaspoon salt
  • Ewentualnie naturalny dym wędzarniczy w płynie / Optionally, natural liquid smoke

Sposób przygotowania / Instructions:

Przepis po polsku

Prawdziwy hit dla tych, którzy tęsknią za tradycyjnymi smakami. Oscypek? Nie: tofcypek! :)


Sposób przygotowania:

Tofu miksujemy na idealnie gładką masę z dodatkiem soli i mąki ziemniaczanej.

Następnie przekładamy do rondelka i cały czas mieszając podgrzewamy, aby masa się „ścięła”.

Zestawiamy z palnika, studzimy i miksujemy ponownie z dodatkiem tłuszczu kokosowego.

Następnie w zwilżone wodą lub posmarowane tłuszczem dłonie nabieramy po trochu masy i formujemy nasze „serki”.

Najlepiej oczywiście pójść za naszym przykładem i zaopatrzyć się wcześniej przez internet w specjalne drewniane foremki do oscypków. Jest to nieduży wydatek, dzięki któremu finalny efekt będzie zdecydowanie lepszy i zaskakujący. Musimy pamiętać, że korzystając z takich foremek trzeba użyć folii spożywczej, która odseparuje drewno od masy i sprawi, że nic się nie przyklei.

Gdy już odciśniemy odpowiedni kształt, umieszczamy tofcypki w lodówce, aby stwardniały.

Jeśli chcemy aby były jeszcze bardziej intensywne w smaku, możemy przesmarować je po wierzchu odrobiną naturalnego dymu wędzarniczego w płynie.

Oczywiście smakują świetnie z żurawiną.



Sprawdź również przepisy na:
- wegańską, więc bez laktozy, „fetę”. Jak zawsze bez glutenu oczywiście. - wegański serek do smarowania
- wegański twarożek na kanapki
- pasta a’la makrelowa
lub
- pasta a’la pasztetowa

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu.



Przepis po angielsku

Instructions:



Blend the tofu with salt and potato flour until it’s smooth. Put it into a saucepan and heat it up so that the flour thickens.

Take it off the ring, cool it and blend it again with coconut oil.

Then take some of the dough into wetted or greased hands and form the “cheeses”.

It’s best to follow our example and buy the special moulds for oscypek cheese on-line. They don’t cost a lot and they’ll make the final effect much better and more surprising.

Remember to use food wrap when using such moulds. It’ll separate the wood from the pulp and prevent it from sticking.

Once you’ve given them the right shape, put them into the fridge so that they harden.

If you want their flavour to be even more intense, you can spread a little liquid smoke on their surfaces.

They taste perfect with cranberries.

Enjoy it! It's good for you!



Check the vegan (and therefore lactose-free) feta recipe too. And it’s gluten-free of course, as always.

When you have no time to cook, visit our shop for pierogi, pizza, bread and sweets.

Oceń przepis!

Wasza ocena

5 (2 Głosów)

Podsumowanie

Ocena

Brak opini dla przepisu dla "Nie oscypek, a tofcypek! Wegański - bez laktozy i glutenu / Tofcypek - tofu “oscypek” cheese! Vegan – lactose and gluten-free! (342)"

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany