Wegańskie i bezglutenowe PĄCZKI Z MANGO / Vegan and gluten-free mango doughnuts (324)

Pobierz PDF

(odc. 324)

Przepis po polsku

Pączki z mango na tłusty czwartek w wersji wegańskiej i bezglutenowej 🙂

Pączki w tłusty czwartek to konieczność, jednak nie każdy może chapnąć pączka z pierwszej lepszej ciastkarni. Wiedzą coś o tym osoby na diecie bezglutenowej i wegańskiej.
Atelier Smaku ma na swoim koncie już jedną wersję, dziś serwujemy kolejną. Wyjątkowo w środę poczęstujemy Was przepisem na donaty bez drożdży, i oczywiście, nie zapomnijcie o naszej recepturze na faworki.
Odcinek i przepis oczywiście ma angielskie tłumaczenie przygotowane przez Translalab.

Doughnuts are a must on the last Thursday of carnival, however not everyone can grab a doughnut at just any cake shop. People on vegan and gluten-free diet know a thing or two about it.

The Atelier of Taste has already prepared one version of doughnuts. We’re serving another one today. We’ll make an exception and present yet another doughnut recipe without yeast on Wednesday. Don’t forget about our angel wings recipe.

The episode and recipe have been translated by Translalab.

Składniki / Ingredients:

Czas / Time: ok 1 godz. / about 1 hour
Ilość / Amount: ok. 15 sztuk / about 15 doughnuts

Składniki / Ingredients:

  • 1/2 szklanki mąki gryczanej / glass buckwheat flour
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej / glass rice flour
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej / glass potato flour
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego / tablespoons ground flaxseed
  • 1/3 szklanki zmielonego na puder cukru brązowego / glass powdered brown sugar
  • 1 łyżeczka suchych drożdży / teaspoon dried yeast
  • 1 szczypta soli / pinch salt
  • 125 ml mleka kokosowego / coconut milk
  • 125 ml pulpy z mango / mango pulp
  • roślinna frytura lub olej do smażenia / plant-based frying fat or oil
  • zmielony na puder cukier brązowy do posypania / powdered brown sugar for sprinkling

Sposób przygotowania / Instructions:

Pączki z mango
Przepis po polsku

Pączki z mango na tłusty czwartek w wersji wegańskiej i bezglutenowej!


PRZEPIS NA PĄCZKI Z MANGO -
Sposób przygotowania:

Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki ciasta. Następnie dodajemy mleczko kokosowe i pulpę z mango. Odstawiamy na bok na około 30 minut, aż ciasto trochę podrośnie.

Następnie rozgrzewamy roślinną fryturę lub olej. Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy kulki rękoma średnicy ok. 4 cm zwilżonymi w wodzie lub oleju.

Jeśli chcemy, by pączki były trochę większe, możemy je zostawić na chwilę aby odrobinę podrosły. Następnie wrzucamy pączki i do garnka i smażymy na rumiany kolor. Trzeba pamiętać aby frytura lub olej miał taką temperaturę, która pozwoli na to, by pączki się usmażyły z zewnątrz lecz nie były przypalone, a ciasto w środku nie było surowe.

Usmażone pączki możemy odłożyć na chwilę na papierowym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu, następnie posypujemy je brązowym cukrem pudrem.

Najsmaczniejsze są na świeżo, po kilku godzinach ciasto twardnieje lecz kilkuminutowe odświeżenie np. w piekarniku sprawi, że stana się ponownie miękkie w środku.

Smacznego i na zdrowie!

Zobacz też przepis na:
Bezglutenowe pączki z cynamonowym cukrem pudrem ? https://www.ateliersmaku.pl/bezglutenowe-paczki-cynamonowym-cukrem-pudrem/
Bezglutenowe wegańskie faworki ?https://www.ateliersmaku.pl/273-bezglutenowe-weganskie-faworki/


Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy po naleśniki do naszego sklepu: https://ateliersmaku.pl/sklep/

Przepis po angielsku

Instructions:

Mix all the dry ingredients of the dough together. Then, add coconut milk and mango pulp. Put it aside for about 30 minutes, until the dough raises a little.

Then, heat up the plant-based frying fat or oil. Tear off pieces of the dough and form them into balls with diameter of 4 cm using your hands.

If you want the doughnuts to be a bit bigger, you can leave them for a moment to rise. Then, put them into a pot and fry them until they brown. Remember that the temperature of the fat or oil must allow the doughnuts to fry on the outside without burning and not to leave the dough raw inside.

You can put the fried doughnuts on a paper towel in order to get rid of excess fat. Then, sprinkle them with brown powdered sugar. They're the tastiest when they're fresh.

After a few hours, the dough becomes harder but if you refresh them for several minutes, for example in the oven, they will become soft inside again.

Enjoy it! It's good for you!

When you have no time to cook, visit our shop for pancakes: https://ateliersmaku.pl/sklep/

Oceń przepis!

Wasza ocena

5 (1 Głosów)

Podsumowanie

Ocena

Brak opini dla przepisu dla "Wegańskie i bezglutenowe PĄCZKI Z MANGO / Vegan and gluten-free mango doughnuts (324)"

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany