Pascha migdałowa / Almond pascha (63)

Pobierz PDF

Niemalże w każdym domu przygotowaniom do Świąt Wielkanocy towarzyszy zapach pieczonego sernika. Jednak na niektórych stołach gości pełna bakalii pascha. Tradycyjna zawiera jaja i biały ser. My natomiast już kilka lat temu postanowiliśmy wykonać ją bez nich. Stworzyliśmy jej wegańską wersję z mango, a dziś jeszcze raz postanowiliśmy wrócić do tego tematu. Po tym jak udało nam się tiramisu z mascarpone z orzechów nerkowca, zdecydowaliśmy się wykonać paschę na bazie twarożku z migdałów. Powstało coś wyjątkowo smacznego i banalnie prostego. Coś, co może zasmakować każdemu wielbicielowi tradycyjnych smaków, a także umili świąteczny czas tym, którzy nabiału spożywać z różnych przyczyn nie chcą lub z powodu nietolerancji na laktozę, nie mogą. Z tym co zostaje po przygotowaniu roślinnego mleka nie kończymy jeszcze, będziemy kontynuować później, a tymczasem życzymy smacznych przygotowań do Świąt!

 

During the Easter preparations you can smell cheesecake being baked in almost every house. However, pascha which is a dessert rich in dried fruit features on many tables as well. The traditional one contains eggs and cottage cheese. A few years ago, we decided to make it without them. We made a vegan version with mango. Today, we’ve decided to return to the dish. After successfully making cashew mascarpone tiramisu, we’ve decided to make pascha based on almond cottage cheese. Something very tasty and simple was made. Traditional flavour lovers will find it tasty. It can also be nice for those who, for some reason, don’t want to have dairy or cannot eat it due to lactose intolerance. We’re not done with what’s left after making plant milk yet. We’ll continue later. For now, we just wish you tasty Easter preparations.

Składniki

Czas / Time: około 60 minut + czas moczenia migdałów / about 60 minutes + almond soaking time
Ilość / Amount: 1 silikonowa foremka do babki lub większa ilość małych foremek do babeczek / silicone cake mould or a larger number of cupcake moulds

Składniki / Ingredients:

  • 200 g migdałów / almonds
  • 1 litr mineralnej lub przegotowanej wody / litre mineral or boiled water
  • 100 g rodzynek / raisins
  • 100 g suszonych moreli / dried apricots
  • 3 łyżki brązowego cukru pudru / tablespoons powdered brown sugar
  • Sok i otarta skórka z 1 cytryny / juice and zest from 1 lemon
  • 200 g kremu kokosowego / coconut cream
  • 100 ml mleka migdałowego / almond milk
  • 200 ml mleka kokosowego / coconut milk
  • 1 łyżeczka agaru / teaspoons agar
  • Kilka gwiazdek anyżu / Several stars anise

Sposób przygotowania / Instructions:

Migdały zalewamy wodą i odstawiamy na około 2 godziny, by zmiękły oraz aby skórka łatwo dała się usunąć. Odcedzamy wodę, następnie po usunięciu skórek zalewamy migdały odrobiną wody mineralnej lub przegotowanej i miksujemy. W trakcie miksowania dodajemy resztę wody. Całość przecedzamy przez szmatkę. Z tak powstałego mleka migdałowego odlewamy 100 ml i wlewamy je do garnka (pozostałe 900 ml będzie idealne np. do porannej kawy). Dorzucamy do niego agar, anyż i gotujemy na małym ogniu przez 2-3 minuty. Powstałą po odcedzeniu masę migdałową łączymy z drobno posiekanymi bakaliami, które wcześniej sparzyliśmy wrzątkiem. Dodajemy też cukier puder, sok i otartą skórkę z cytryny. Mieszamy dokładnie. Do gotującego się mleka migdałowego z agarem dodajemy mleko kokosowe, zagotowujemy, po czym dodajemy krem kokosowy i podgrzewamy. Na koniec dodajemy masę migdałową z bakaliami, wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i przekładamy do foremki. Wkładamy do lodówki i czekamy, aż wystygnie. Po przełożeniu na talerz lub paterę możemy udekorować lub polać czymś co lubimy według uznania. Smacznego i na zdrowie! Pour water over the almonds and put them away for about two hours so that they soften and the peel becomes easy to remove. Pour the water out. Remove the peels and after that pour a bit of mineral or boiled water over the almonds. Blend them. Add the rest of the water during the blending. Strain it all through a piece of cloth. Pour 100 ml of the almond milk you've made this way into a pot (the remaining 900 ml will be perfect for morning coffee). Add agar and anise to it. Boil it on low heat for 2-3 minutes. Add the scalded and finely chopped dried fruit to the pulp which was made by draining the almonds . Add powdered sugar, lemon juice and zest. Mix it thoroughly. Add coconut milk to the boiling almond milk with agar. Bring it to the boil and then add coconut cream. Heat it up. At the end add the almond pulp with dried fruit. Mix the ingredients together thoroughly and put them into a mould. Put it into the fridge and wait for it to cool. After putting it on a plate or a cake stand you can decorate it or pour something you like over it. Enjoy it! It's good for you!

Brak opini dla przepisu dla "Pascha migdałowa / Almond pascha (63)"

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany