174. „Pasta a la jajeczna z awokado”

Pobierz PDF

Wegańska pasta jajeczna z awokado od Atelier Smaku, to idealna przystawka na wielkanocny stół. Delikatna, lekkostrawna i prosta w przygotowaniu. Dla zainteresowanych: przepis ma angielskie podpisy, przygotowane Translalab.

Składniki

Czas przygotowania: ok. 30 minut
Ilość: 4 porcje

Składniki

  • 2 owoce awokado
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 150 ml wody
  • 1 łyżeczka czarnej soli (Kala Namak)
  • 1 łyżka mleka kokosowego
  • 2 łyżki majonezu kokosowo-ziemniaczanego lub majonezu z kalafiora
  • 2/3 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • 3/4 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka agaru

Sposób przygotowania

W rondelku zagotowujemy 150 ml mleka kokosowego, a agar mieszamy z wodą, po czym wlewamy do gotującego się mleka kokosowego, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 1-2 minuty na małym ogniu. Następnie odstawiamy wszystko na bok, by stężało. Wyjmujemy miąższ z awokado i mieszamy go z 1 łyżką mleka kokosowego, czarną solą, pieprzem i kurkumą, a także posiekaną natką pietruszki. Gdy agar stężeje i przypomina w konsystencji ugotowane kurze białko, kroimy go w drobną kostkę i mieszamy z resztą składników. Jeśli chcemy, by pasta była bardziej kremowa, dodajmy odrobinę wegańskiego majonezu. Smacznego i na zdrowie!

Brak opini dla przepisu dla "174. "Pasta a la jajeczna z awokado""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany