143. „Pasta oliwkowo-fasolowa”

Pobierz PDF

Dziś w Atelier Smaku zapraszamy na smakowitą i prostą pastę z oliwek i fasoli. To taka nasza bardziej pożywna wersja wegańskiej tapenady. Sprawdzi się idealnie z dobrym pieczywem. Rzućcie też okiem na angielskie podpisy od Translalab, może macie kogoś, komu się przydadzą.

Składniki

Czas przygotowania: ok. 40 minut + czas moczenia fasoli
Ilość: kilka porcji

Składniki

  • 1 szklanka białej fasoli
  • 1 szklanka zielonych drylowanych oliwek bez zalewy
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 3 łyżki sosu sojowego Tamari
  • 1/2 łyżeczki czarnego zmielonego pieprzu
  • kilka gałązek świeżej szałwii, rozmarynu, bazylii

Sposób przygotowania

Fasolę moczymy przez noc, następnie odlewamy z niej wodę, nalewamy świeżą i gotujemy do miękkości. Następnie, fasolę miksujemy z oliwkami, sosem sojowym, pieprzem oraz pokrojonymi ziołami i gotowe! Taka pasta idealnie sprawdzi się na chlebie, jak i na plackach lub jako nadzienie do naleśników albo pierogów. Smacznego i na zdrowie!

Brak opini dla przepisu dla "143. "Pasta oliwkowo-fasolowa""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany