Wegańska pasta warzywno orzechowa – bez laktozy i glutenu / Vegan and gluten-free vegetable and nut spread (341)

Pobierz PDF

(odc. 341)

Przepis po polsku

Pasta warzywno orzechowa – mająca wiele zastosowań 😉

Przedstawiamy Wam kolejną z obiecanych past. Tym razem na warsztat poszły warzywa i orzechy włoskie.

Bardzo prosty bezglutenowy i wegański przepis, który uda się każdemu.

Idealny na kanapki, tosty, do naleśników, makaronów, placków i klusek 🙂

 

Zachęcamy do dzielenia się również angielską wersją odcinka i przepisu przygotowanymi przez Translalab.

Vegan and gluten-free vegetable and nut spread.

We’re presenting you with another promised spread. This time we’ve used vegetables and walnuts.

It’s a really simple and gluten-free recipe which anyone can manage.

It’s perfect for sandwiches, toast, crepes, pancakes, pastas and dumplings.

 

We also do encourage you to share the English version of the episode and the recipe prepared by Translalab.

Składniki / Ingredients:

Czas / Time: 30 minut + czas moczenia orzechów / 30 minutes + cashew soaking time
Ilość / Amount: 4 porcje / 4 portions

Składniki / Ingredients:

  • 1 mały bakłażan / small aubergine
  • 1 papryka czerwona / red pepper
  • 1 szklanka suszonych pomidorów w oleju / glass dried tomatoes in oil
  • 100 g orzechów włoskich / walnuts
  • 75 ml oliwy z oliwek / olive oil
  • 1 łyżka sosu sojowego tamari / tablespoon tamari soy sauce
  • 1 łyżka octu balsamicznego / tablespoon balsamic vinegar
  • 2 łyżeczki soli / teaspoons salt
  • 1 łyżeczka czerwonej wędzonej papryki / teaspoon of smoked red pepper
  • 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu / teaspoon ground black pepper
  • 1/2 łyżeczki kurkumy / teaspoon turmeric
  • 1/2 łyżeczki cynamonu / teaspoon cinnamon
  • 1/2 łyżeczki asafetydy / teaspoon asafoetida

Sposób przygotowania / Instructions:

Przepis po polsku

Idealna pasta warzywno orzechowa - mająca wiele zastosowań ;) oczywiście wegańska i bezglutenowa


Sposób przygotowania:

Orzechy zalewamy na noc wodą.

Bakłażana kroimy w dość dużą kostkę, a paprykę w kawałki i dusimy na oliwie aż zmiękną. Pod koniec dodajemy przypraw i dusimy jeszcze 2-3 minuty. Wyłączamy palnik i czekamy aby warzywa lekko przestygły.

Następnie dodajemy odcedzone orzechy oraz suszone pomidory.

Miksujemy dokładnie i gotowe!

Jeśli nie macie asafetydy, możecie zastąpić ją na przykład granulowanym czosnkiem.

Taką pastę z powodzeniem przetrzymacie w lodówce tydzień, a nawet dłużej.

Smacznego i na zdrowie!

Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie pasty np:
- wegański serek do smarowania
- wegański twarożek na kanapki
- pasta a’la makrelowa
lub
- pasta a’la pasztetowa

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu.



Przepis po angielsku

Instructions:

Soak the walnuts overnight.

Dice the aubergine thickly and cut the pepper into large chunks. Stew them in olive oil until they soften.

Add the seasonings near the end and keep stewing for another -3 minutes.

Switch the ring off and wait for the vegetables to cool a little.

Then add the drained walnuts and dried tomatoes. Blend thoroughly and it’s ready.

If you haven’t got asafoetida, for example granulated garlic could replace it.

You can easily keep this spread in the fridge for a week or even longer.

Check other gluten-free and vegan spread recipes, i.e.
- the vegan cheese spread,
- the vegan cottage cheese for sandwiches,
- the “mackerel” spread
or
- the vegan “liver sausage”.

Enjoy it! It's good for you!

When you have no time to cook, visit our shop: https://ateliersmaku.pl/sklep/

Oceń przepis!

Wasza ocena

5 (2 Głosów)

Podsumowanie

Ocena

Brak opini dla przepisu dla "Wegańska pasta warzywno orzechowa - bez laktozy i glutenu / Vegan and gluten-free vegetable and nut spread (341)"

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany