292. „Pasta z zatarem” / „Spread with za’atar”

Pobierz PDF

Przepis po polsku

Dziś mamy dla Was bardzo szybki i smaczny patent, który pasuje niemalże do każdego dania. Pasta z zatarem bardzo popularnym we wschodnich kuchniach idealnie dosmakuje każde danie. Spróbujcie sami i podzielcie się przepisem ze swoimi znajomymi. Również tymi, którzy posługują się językiem angielskim, ponieważ Translalab niezmiennie tworzy dla nas przepisy w tym języku.

Przepis po angielsku

We’ve got a very quick and tasty solution for you today. It’s a good match for nearly every dish. The spread with za’atar which is very popular in eastern cuisines is perfect for seasoning every dish. Try it for yourselves and share the recipe with your friends, also the English-speaking ones as Translalab always prepares English subtitles for us.

Składniki / Ingredients:

Czas / Time: 15 min.
Ilość / Amount: 400 ml słoiczek / jar

Składniki / Ingredients:

  • 3/4 szklanki suszonego tymianku / teaspoon dried thyme
  • 1/3 szklanki nasion sezamu / glass sesame seeds
  • 1/4 szklanki suszonych owoców sumaku / glass dried sumac fruit
  • 1/2 szklanki oliwy / glass olive oil
  • 3/4 łyżeczki soli / teaspoon of salt

Sposób przygotowania / Instructions:

Przepis po polsku

Jak zrobić pastę z zatarem? Wschodnie smaki na Twoim talerzu


Sezam prażymy na rozgrzanej patelni, cały czas mieszając aż się przyrumieni, aby wydobyć z niego orzechowy aromat. Tymianek mielimy w młynku do kawy lub ucieramy w moździerzu, aby listki i gałązki nie były wyczuwalne. Jeżeli nasz sumak jest drobno mielony to dorzucamy go do tymianku, jeżeli nie to również mielimy. Mieszamy razem tymianek, sumak, sezam, sól i w ten sposób uzyskujemy aromatyczną arabską przyprawę która nazywa się zatar. W różnych regionach do zataru oprócz tych podstawowy składników również inne zioła takie jak cząber, oregano lub kumin. My najbardziej lubimy aromat tego podstawowego. Gdy połączymy go z oliwą uzyskujemy jeszcze bardziej aromatyczną pastę zatarową którą smarujemy placki, grzanki lub polewamy nią warzywa gotowane na parze i pyszny posiłek gotowy. Zarówno zatar jak i pastę zatorową przechowujemy w zamkniętych słoiczkach. Smacznego i na zdrowie !
Sprawdź również inne przepisy na pasty dostępne na naszym blogu, np. wegańska pasta makrelowa, pasta oliwkowo-fasolowa i wiele innych!

Przepis po angielsku

Roast the sesame in a heated frying pan. Keep stirring it until it browns to get its nutty aroma out. Grind the thyme in a coffee grinder or a mortar in such a way that it's impossible to feel the leafs. If your sumac is ground finely, add it to the thyme. If not, grind it too. Mix the thyme, sumac, sesame and salt together to get the aromatic Arab spice called za'atar. In different regions, other herbs like savory, oregano or cumin are added apart from the basic ingredients. The basic version's aroma is our favourite. If you add olive oil to it, you'll get an even more aromatic za'atar spread which you can put on toast and pancakes or pour over steamed vegetables. They'll make a delicious meal! Both za'atar and the za'atar spread should be kept in sealed jars. Enjoy it! It's good for you!

Brak opini dla przepisu dla "292. "Pasta z zatarem" / "Spread with za'atar""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany