158. „Paszteciki z soczewicą i grzybami”

Pobierz PDF

Święta już za 2 tygodnie, więc pieczemy dalej. Dziś przygotujemy chrupiące wegańskie i bezglutenowe paszteciki. Idealne do barszczu, w sam raz na wigilijny stół. <br>

Ps. Mamy dla Was też angielską wersję odcinka z napisami od Translalab.

Składniki

Czas przygotowania: ok. 90 minut
Ilość: kilkanaście sztuk

Składniki - Ciasto

  • 15 dag mąki ryżowej
  • 10 dag mąki gryczanej
  • 10 dag mąki z ciecierzycy
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 1 czubata łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 225 ml wody

Składniki - Farsz

  • 20 dag pasztetu z soczewicą i borowikami
  • 2 dag grzybów suszonych
  • 1/2 szklanki wody

Sposób przygotowania

Suche składniki, oprócz kminku, łączymy ze sobą, dolewamy olej i rozcieramy w palcach natłuszczając mąkę. Następnie wlewamy do natłuszczonej mąki wodę i wyrabiamy ciasto. Całość odstawiamy na 10-15 minut, aby siemię lniane wchłonęło wodę. W tym czasie suszone grzyby zalewamy wodą i gotujemy 10 minut, aż zmiękną, następnie wyjmujemy je i drobno kroimy. Pasztet wrzucamy do reszty wody po gotowanych grzybach, dodajemy pokrojone grzyby i dokładnie mieszamy. Dłonie oraz stolnicę silikonową smarujemy olejem, z ciasta formujemy kulę. Masę przekładamy na natłuszczoną wcześniej stolnicę i rozpłaszczamy, formując podłużny prostokątny placek. Na jego środku, po długości, kładziemy farsz, następnie przykrywamy go najpierw jednym brzegiem ciasta, a następnie drugim. Na koniec ciasto smarujemy po wierzchu olejem, posypujemy mielonym kminkiem, który delikatnie wklepujemy. Całość kroimy na kawałki szerokości ok 5 cm i układamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Paszteciki umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180°C i pieczemy ok. 40 minut. Po upieczeniu paszteciki jemy na ciepło lub spożywamy później po podgrzaniu. Smacznego i na zdrowie!

2 komentarze dla "158. "Paszteciki z soczewicą i grzybami""

Dodaj opinię

Twój adres email nie będzie opublikowany