109. „Pasztet z czerwonej soczewicy z dynią i brokułem”

Pobierz PDF

Dziś Atelier Smaku zaprasza na wegański i bezglutenowy <a href=” https://ateliersmaku.pl/sklep/24-pasztety „>pasztet</a> z czerwonej soczewicy z dodatkiem dyni Hokkaido i brokułu. Zaproście do kuchni swoich anglojęzycznych przyjaciół, mamy dla nich angielskie napisy dzięki Translalab.

Składniki

Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
Ilość: 1 duża foremka

Składniki

  • 40 dag czerwonej soczewicy
  • 1 dynia Hokkaido (ok. 60 dag)
  • 1 brokuł (ok. 60 dag)
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki mąki jaglanej
  • 20 dag koncentratu pomidorowego
  • 5 dag mielonego siemienia lnianego
  • 200 ml oliwy
  • 4 łyżki sosu sojowego Tamari
  • 1,5 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • ok. 400 ml wody

Sposób przygotowania

Do szybkowaru wrzucamy soczewicę, pozbawioną pestek i pokrojoną w kawałki dynię, zalewamy wodą i gotujemy tak długo, aż wszystko będzie miękkie. W tym czasie miksujemy orzechy. Połową z nich wysypujemy posmarowaną oliwą formę do pieczenia, tak jak zazwyczaj robi się z mąką. Gdy soczewica, dynia i brokuł się ugotują, miksujemy je blenderem. Następnie dodajemy przyprawy, koncentrat i oliwę, miksujemy ponownie, po czym dodajemy siemię lniane, mąkę oraz resztę orzechów i mieszamy łyżką. Całość przekładamy do wysypanej orzechami formy i pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nastawionym na 180C. Pasztet możemy jeść już na ciepło po wyjęciu z piekarnika, ale swoją właściwą konsystencję uzyskuje dopiero po kilku godzinach po wystygnięciu.

2 komentarze dla "109. "Pasztet z czerwonej soczewicy z dynią i brokułem""

  • comment-avatar
    Anka 23 stycznia 2019 (17:50)

    Pasztet przepyszny!!!!!!

    • comment-avatar
      Atelier Smaku 24 stycznia 2019 (01:58)

      To bardzo nam miło, zachęcamy również do tego z ciecierzycy z orzechami i żurawiną. 🙂

Dodaj opinię

Twój adres email nie będzie opublikowany