109. Pasztet z czerwonej soczewicy z dynią i brokułem / Red lentil pate

Pobierz PDF

Przepis po polsku

Jak upiec pyszny pasztet z soczewicy?

Dziś Atelier Smaku zaprasza na wegański i bezglutenowy <a href=” https://ateliersmaku.pl/sklep/24-pasztety “>pasztet</a> z czerwonej soczewicy z dodatkiem dyni Hokkaido i brokułu. Zaproście do kuchni swoich anglojęzycznych przyjaciół, mamy dla nich angielskie napisy dzięki Translalab.

Today, the Atelier of Taste is offering you a vegan and gluten-free red lentil pate with Hokkaido pumpkin and broccoli. The English translation was prepared by Translalab.

 

Składniki

Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny / about 1.5 hours
Ilość: 1 duża foremka / large baking tin

Składniki / Ingredients:

  • 400 g czerwonej soczewicy / red lentil
  • 1 dynia Hokkaido (ok. 600 g) / Hokkaido pumpkin (about 600 g)
  • 1 brokuł (ok. 600 g) / broccoli (about 600 g)
  • 100 g orzechów włoskich / walnuts 1/2 glass millet flour
  • 1/2 szklanki mąki jaglanej / glass millet flour
  • 200 g koncentratu pomidorowego / tomato concentrate
  • 50 g mielonego siemienia lnianego / ground flaxseed
  • 200 ml oliwy / olive oil
  • 4 łyżki sosu sojowego tamari / tablespoons tamari soy sauce
  • 1,5 łyżeczki curry / easpoon curry
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry / teaspoon ground coriander
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu / teaspoons ground black pepper
  • 2 łyżeczki soli / teaspoons salt about
  • Ok. 400 ml wody / water

Sposób przygotowania / Instructions:

Do szybkowaru wrzucamy soczewicę, pozbawioną pestek i pokrojoną w kawałki dynię, zalewamy wodą i gotujemy tak długo, aż wszystko będzie miękkie. W tym czasie miksujemy orzechy. Połową z nich wysypujemy posmarowaną oliwą formę do pieczenia, tak jak zazwyczaj robi się z mąką. Gdy soczewica, dynia i brokuł się ugotują, miksujemy je blenderem. Następnie dodajemy przyprawy, koncentrat i oliwę, miksujemy ponownie, po czym dodajemy siemię lniane, mąkę oraz resztę orzechów i mieszamy łyżką. Całość przekładamy do wysypanej orzechami formy i pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nastawionym na 180C. Pasztet możemy jeść już na ciepło po wyjęciu z piekarnika, ale swoją właściwą konsystencję uzyskuje dopiero po kilku godzinach po wystygnięciu. Smacznego i na zdrowie! Put lentils as well as the seeded and diced pumpkin in the pressure cooker. Pour water over them and boil them until everything becomes soft. In the meantime, grind the nuts. Sprinkle the baking tin greased with oil with half of them, just as it is usually done with flour. Once the lentils, pumpkin and broccoli have cooked, blend them. Then, add the seasonings, tomato concentrate and olive oil. Blend in again and then add flaxseed, flour and the rest of the nuts. Stir it all with a spoon. Put the dough into the baking tin sprinkled with nuts and bake it for 40 minutes in the oven set at 180°. The pate can be eaten warm, right after it's taken out of the oven. However, it only gets the right consistency several hours after cooling. Enjoy it! It's good for you!

2 komentarze dla "109. Pasztet z czerwonej soczewicy z dynią i brokułem / Red lentil pate"

  • comment-avatar
    Anka 23 stycznia 2019 (17:50)

    Pasztet przepyszny!!!!!!

    • comment-avatar
      Atelier Smaku 24 stycznia 2019 (01:58)

      To bardzo nam miło, zachęcamy również do tego z ciecierzycy z orzechami i żurawiną. 🙂

Dodaj opinię

Twój adres email nie będzie opublikowany