Pasztet z soczewicą i borowikami / Lentil and bolete pâté (50)

Pobierz PDF

Jako ostatni przepis w tym roku serwujemy przepyszny i aromatyczny pasztet z zielonej soczewicy z borowikami. Jest to coś, co cieszyło się naprawdę dużym powodzeniem w naszym nowo otwartym food trucku Atelier Smaku przed Świętami. Wiemy, że i po świętach amatorów tego pachnącego i dobrze doprawionego pasztetu również nie zabraknie. Wielokrotnie potwierdziła się jego popularność podczas warsztatów kulinarnych, które realizowaliśmy w mijającym roku. Mamy nadzieję, że zasmakuje również tym, którzy chociażby z powodu odległości nie dotrą do nas na warsztaty do Pracowni Kulinarnej ani do food trucka. Smacznego, na zdrowie oraz szczęśliwego i kreatywnego Nowego Roku!

As the last recipe this year, we’re serving a delicious and aromatic green lentil pâté with boletes. It was very popular in our newly opened Atelier of Taste food truck before Christmas. We know that this fragrant and well-seasoned pate will have a lot of fans after Christmas too. It proved to be very popular many times during the workshops which we’ve organised this year. We hope that the ones who are too far away to come to the workshops in our cooking studio or the food truck will like it too.

Składniki

Czas / Time: Ok. 90 min. / About 90 min.
Ilość / Amount: 2 foremki do chleba / bread pans

Składniki / Ingredients:

  • 400 g zielonej soczewicy / green lentil about
  • Ok. 800 ml wody / water 200 g root celery 250 g champignons 2 carrots
  • 200 g selera / root celery
  • 250 g pieczarek / champignons
  • 2 marchewki / carrots
  • 2 pietruszki / parsnips
  • 20 g suszonych borowików / dried boletes
  • 1 łyżeczka cząbru / teaspoon savory
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego / tablespoon herbal pepper
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu / teaspoons black pepper
  • 10 ziaren jałowca / juniper berries
  • 10 ziaren ziela angielskiego / allspice berries
  • 2 łyżki sosu sojowego tamari / tablespoons tamari soy sauce
  • 150 ml oleju / oil
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej / glass corn flour
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego / tablespoons ground flaxseed about
  • ok. 2 łyżeczki soli / teaspoons salt
  • Mąka kukurydziana do wysypania formy / Corn flour for sprinkling the pan

Sposób przygotowania / Instructions:

Pasztet z soczewicą i borowikami
Gotujemy soczewicę z suszonymi borowikami i jałowcem oraz zielem angielskim pod przykryciem do momentu, aż soczewica się rozgotuje, gdyby woda za bardzo się wygotowała, dolewamy jeszcze niewielką ilość w trakcie gotowania. Warzywa pokrojone w kostkę smażymy na oleju ok. 15 minut z dodatkiem soli aby szybciej zmiękły. Pod koniec smażenia dodajemy przyprawy i następnie całość miksujemy wraz z ugotowaną soczewicą. Do tak powstałej masy dolewamy sosu sojowego, dodajemy sól i odstawiamy na trochę na bok aby przestygło. Następnie mieszamy z mielonym siemieniem lnianym i mąką i jeszcze raz dokładnie miksujemy. Gotową masę przekładamy do wysmarowanych olejem i wysypanych mąką foremek, i pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180° C. Podajemy na przykład z sosem z wymieszanego chrzanu z wiśniową konfiturą i mlekiem kokosowym w proporcjach wg uznania. Smacznego i na zdrowie! Boil lentils with dried boletes, juniper fruits and allspice with the lid on, until the lentils are overcooked. If they absorb too much water, add a little during the boiling. Fry the diced vegetables in oil for about 15 minutes with some salt to soften them. Add spices near the end of frying. Blend it all with the boiled lentil. Add soy sauce and salt to the pulp. Put it aside for a while to cool. Then, mix it with the ground linseed and flour and blend it again, thoroughly. When the dough is ready, put it into the greased pans sprinkled with flour. Bake for around 45 minutes in the oven heated up to 180° C. You can serve it for example with a sauce made from horse radish mixed with cherry jam and coconut milk at the proportions you like. Enjoy it, it's good for you! And have a happy and creative New Year!

Oceń przepis!

Wasza ocena

0 (0 Głosów)

Podsumowanie

Ocena

4 komentarze dla "Pasztet z soczewicą i borowikami / Lentil and bolete pâté (50)"

  • comment-avatar
    Magda 26 marca 2018 (23:43)

    Bardzo polecam, pasztet fenomenalny nawet dla mięsożerców.

    • comment-avatar
      Atelier Smaku 3 listopada 2018 (09:39)

      Bardzo dziękujemy, może trochę nieskromnie, ale faktycznie odnośnie tego przepisu, zgadzamy się w 100% 🙂

  • comment-avatar
    hubi 3 listopada 2018 (00:52)

    Rozumiem,że na jedną blaszkę wszystkich składników dajemy o połowę mniej?

Dodaj opinię

Twój adres email nie będzie opublikowany