50. „Pasztet z soczewicą i borowikami”

Pobierz PDF

Jako ostatni przepis w tym roku serwujemy przepyszny i aromatyczny <a href=” https://ateliersmaku.pl/sklep/24-pasztety „>pasztet</a> z zielonej soczewicy z borowikami. Jest to coś, co cieszyło się naprawdę dużym powodzeniem w naszym nowo otwartym food trucku Atelier Smaku przed Świętami. Wiemy, że i po świętach amatorów tego pachnącego i dobrze doprawionego pasztetu również nie zabraknie. Wielokrotnie potwierdziła się jego popularność podczas warsztatów kulinarnych, które realizowaliśmy w mijającym roku. Mamy nadzieję, że zasmakuje również tym, którzy chociażby z powodu odległości nie dotrą do nas na warsztaty do Pracowni Kulinarnej ani do food trucka. Smacznego, na zdrowie oraz szczęśliwego i kreatywnego Nowego Roku!

Składniki

Czas przygotowania: ok. 90 minut
Ilość: ok. 2 foremki do chleba

Składniki

  • 40 dag zielonej soczewicy
  • ok. 800 ml wody
  • 20 dag selera
  • 25 dag pieczarek
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 dag suszonych borowików
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 10 ziaren jałowca
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki sosu sojowego tamari
  • ok. 150 ml oleju
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • ok. 2 łyżeczki soli
  • mąka kukurydziana do wysypania formy

Sposób przygotowania

Gotujemy soczewicę z suszonymi borowikami i jałowcem oraz zielem angielskim pod przykryciem do momentu, aż soczewica się rozgotuje, gdyby woda za bardzo się wygotowała, dolewamy jeszcze niewielką ilość w trakcie gotowania. Warzywa pokrojone w kostkę smażymy na oleju ok. 15 minut z dodatkiem soli aby szybciej zmiękły. Pod koniec smażenia dodajemy przyprawy i następnie całość miksujemy wraz z ugotowaną soczewicą. Do tak powstałej masy dolewamy sosu sojowego, dodajemy sól i odstawiamy na trochę na bok aby przestygło. Następnie mieszamy z mielonym siemieniem lnianym i mąką i jeszcze raz dokładnie miksujemy. Gotową masę przekładamy do wysmarowanych olejem i wysypanych mąką foremek, i pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180° C. Podajemy na przykład z sosem z wymieszanego chrzanu z wiśniową konfiturą i mlekiem kokosowym w proporcjach wg uznania.

4 komentarze dla "50. "Pasztet z soczewicą i borowikami""

  • comment-avatar
    Magda 26 marca 2018 (23:43)

    Bardzo polecam, pasztet fenomenalny nawet dla mięsożerców.

    • comment-avatar
      Atelier Smaku 3 listopada 2018 (09:39)

      Bardzo dziękujemy, może trochę nieskromnie, ale faktycznie odnośnie tego przepisu, zgadzamy się w 100% 🙂

  • comment-avatar
    hubi 3 listopada 2018 (00:52)

    Rozumiem,że na jedną blaszkę wszystkich składników dajemy o połowę mniej?

Dodaj opinię

Twój adres email nie będzie opublikowany