181. „Pesto z liśćmi rzodkiewki i suszonymi pomidorami”

Pobierz PDF

Dziś zachęcamy Was do przygotowania pysznego pesto z liśćmi rzodkiewki i suszonymi pomidorami. Zaskakująco prosta, smaczna i zdrowa receptura, którą możecie podzielić się również z anglojęzycznymi przyjaciółmi, dzięki napisom przygotowanym przez Translalab.

Składniki

Czas przygotowania: 15 minut + moczenie orzechów
Ilość: kilka porcji

Składniki

  • 15 dag suszonych pomidorów w oleju
  • 10 dag orzeszków pinii
  • 10 dag orzeszków nerkowców
  • 2 pęczki liści rzodkiewek
  • 100 ml oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

Orzeszki nerkowca moczymy przez kilka godzin, następnie odcedzamy wodę i miksujemy je, dolewamy oliwę, dodajemy suszone pomidory i jeszcze raz dokładnie miksujemy. Liście rzodkiewki kroimy w poprzek włókien i dorzucamy do reszty składników, ponownie miksujemy. Orzeszki pinii prażymy przez chwilę na patelni lub w piekarniku, by były bardziej aromatyczne, następnie dorzucamy je do pesto i miksujemy jeszcze momencik, tak, by nie zmiksować wszystkiego na gładko. Gotowe pesto możemy podawać do makaronów, kanapek i sałatek. Smacznego i na zdrowie!

Brak opini dla przepisu dla "181. "Pesto z liśćmi rzodkiewki i suszonymi pomidorami""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany